Melyik az a LED szalag vezérlő, amelyik futófényt tud csinálni az egyszínű LED szalagomból?

Nézem, olvasom végig a vezérlőket. Vannak különböző villogási lehetőségek egyes távirányító gombokra, sőt a villogások sebességét, és a fényerejét is állíthatom, de soha semelyiknél nem szerepel futófény funkció, miért?

A válasz egyszerű: – egyik sem képes rá! Sem az egyszínű LED szalag, sem a hozzávaló vezérlők, dimmerek nem alkalmasak arra, hogy futófény világítást alakítsunk ki.

.

Ha elég ügyes vagy, és mindenképp egy egyszínű LED szalagból akarsz futófényt csinálni, akkor egy RGB vezérlővel megtudod oldani!
 

Előtte nézzük át mi az alapvető probléma:


 

  • Futófény LED világítást, csak futófény LED szalaggal lehet elérni. Egy egyszínű LED szalag vezérlő (dimmer) által kiadott jelre, egyszerre az összes rá kötött LED reagál. A futófény úgy jöhet létre, ha a LED-ek egymás után különböző időpontban kapnak tápellátást, avagy jelet a világításra. Ez két módon lehetséges: analóg és digitális módon.
  • A digitális mód lényege, hogy 5 Voltos LED szalag esetén minden egyes LED mellett, vagy LED-be integrálva, 12 Voltos LED szalag esetén, minden 3 LED-es csoportra jut egy vezérlő chip. Tehát ezek olyan LED szalagok, hogy egyrészt egy vezetékpáron megkapják a tápellátást, és egy szál, vagy egy vezetékpár pedig az adatvezeték, amelyen az utasítások mennek. Azaz a központi digitális vezérlő, az egyes LED szalagon lévő vezérlő chipeknek egyenként címzetten utasításokat küld, hogy az adott chiphez tartozó LED-et, mikor, milyen fényerővel és milyen szín kikeverésével kapcsolja fel, illetve le. Igen, a digitális futófény LED szalagok általában RGB LED-eket tartalmaznak. Ezek a szalagok DRGB, azaz digitális RGB LED szalagok. Nem minden digitális LED szalag vezérlő működik együtt bármelyik DRGB LED szalaggal, hiszen egyes gyártók, különféle szalagra integrált vezérlő chipeket fejlesztettek ki, így fontos a kompatibilitás. Erről olvashatsz itt: https://ledrex.hu/rgb-futofeny-led-szalag-szines-vilagitas-kialakitasa/ Itt pedig az aktuális kínálatot láthatod: https://ledrex.hu/drgb-led-szalag/
  • Az analóg futófény világítás lényege, hogy akkor is ha csak egyszínű a LED szalagunk, de 3 színcsatornát kell kialakítani. A színcsatornák egymást követően 3-3 LED-et kapcsolnak fel (12 Volt esetén), így ha mindig csak egy színcsatorna van felkapcsolva és azt váltogatjuk, akkor úgy fogjuk látni, hogy a fény halad a szalagon, mert mindig 3 LED világít és 6 pedig nem, majd újra 3 világít és 6 nem. A színcsatorna váltásokkal azt látjuk, hogy mindig 3 LED-del arrébb kapcsolódnak fel a LED-ek. Ilyen analóg megoldás RGB világítással is létezett, értelemszerűen ahhoz, hogy RGB fényből tudjunk futófényt kialakítani, ahhoz már 9 színcsatornás LED szalag és LED vezérlő kellett. Erről olvashatsz itt: https://ledrex.hu/analog-rgb-9-szincsatornas-futofeny-rgb-led-szalag-kulonlegesseg/
  • Ha mindenképpen egy analóg egyszínű LED szalagból akarsz kialakítani futófényt, akkor egy RGB vezérlőt kell hozzá venned, egy olyat amelyen szivárványos színátmenetet, és RGB színek között ugráló színváltást is be tudsz állítani, így rögtön kétféle futófény effekted is lehet, az egyikkel úgy mászik át a fény az egyik 3 csoportról, a következő 3-as csoportra, hogy a 3 régi elkezd halványulni, a következő 3 elkezd erősödni, míg az RGB ugrásokkal pedig, arrébb ugrik a fény. És természetesen e mellett tudod állítani a fényerőt és a sebességet is.

Egyszínű LED szalagból futófény kialakítása RGB vezérlővel – nem futófény egyszínű LED szalagból:

 

  • Az RGB vezérlők közös anódot igényelnek, tehát az RGB vezérlő pozitív kimenetét (a fekete vezetéket) rákötjük a LED szalag pozitív pólusára. A munkánk a negatívval lesznek. Mivel egy 12 Voltos LED szalag 3 LED-enként darabolható, a jelölt helyeken nem elvágjuk a LED szalagot, csak a negatív forrasztási pontoknál bevágjuk annyira, hogy biztosan megszakítsuk a negatív vezetést. Ennek érdekében minden 3-as szakasz végén célszerű egy kis szakaszt ki is vágni a LED szakaszból, de csakis a negatív forraszpontoknál. A negatív forraszpontok másik felét, azaz a 3 LED-es szakaszok induló pontjait meghagyjuk és minden 3. pontra felforrasztunk egy színcsatornát, majd mellette, minden harmadik ponton egy másik színcsatornát, és a maradék helyekre a 3. színcsatornát. Így ha a 3 alapszínből egyet bekapcsolunk akkor mindig csak 3 LED világít, 6 kihagyásával újabb 3 világít és újabb 6 kimarad. Ha elindítunk egy RGB FADE színváltást, akkor szépen lépésenként 3 LED-del arrébb ugrik a világító szakasz. A sebesség növelő-csökkentő gombokkal, állítani tudjuk a futás sebességét. Nem állíthatjuk a futás irányát. Ezt el kell döntenünk. Ha elsőre nem találtuk el a futásirányt akkor a vezérlőn egy színcsatornapárt cseréljünk fel, például a pirosat a kékkel. Nem hármat cserélünk csak kettőt, csak akkor változik az irány.
  • .
  • Kialakítása kimondottan türelemjáték.

Kinek jó ez?

  • Ha valaki mindenképp egyszínű LED szalagból akar futófényt csinálni, és nem akar egy komplett DRGB szettet venni, hanem inkább vág és forraszt, akit nem zavar, hogy a színes távirányító színgyűrűjén játszva mégiscsak mindig egy színben fog világítani az egész, de helyette a gyűrűn körözve lassan mászik a fény a szalagon.

Így néznek ki a DRGB, azaz digitális RGB LED szalagok, amelyekkel vezérlőktől függően a legváltozatosabb futófény effekteket is ki lehet alakítani

.
  • A 12 Voltos hármas csoport RGB LED-enként jól láthatóak a szalagra integrált 8-lábú vezérlő chipek
  • Az 5 Voltos szalagokon pedig az RGB LED-ek közepén lévő fekete kis folt, az nem más mint a LED-be integrált vezérlő.

Ez a bejegyzés a GYIK – a nem csak gyakori kérdések és válaszok sorozat tagja 🙂

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^