Melyik DRGB LED szalagnak, mennyi a fogyasztása?

Az, hogy melyik DRGB LED szalagnak mennyi a tényleges fogyasztása több dologtól függ.

.

Ilyenek például:

  • A gyártók névleges fogyasztási értékeket adnak meg a LED szalagokon, de azt soha nem írják meg, hogy milyen táp-bekötési sűrűség esetén igaz.
  • Digitális RGB LED szalagot azért veszünk, hogy különböző színekkel a fények fussanak rajta. Ugyanakkor a világításunkat mégis csak méretezni kell, tehát a legnagyobb fogyasztás lehetőségét kell figyelembe vennünk, ami logikailag csakis a fix fehér fénnyel érhető el, – de csak logikailag.
  • Egyes DRGB vezérlők trükköznek a fényekkel. Egyes gyártók DRGB vezérlői fix fehér fény esetén gyengébben világítanak, mint bármely színes villogási effekt esetén.

Nézzük részletesen:

  1. A gyártók névleges fogyasztási értékeket adnak meg a LED szalagokon, de azt soha nem írják meg, hogyan kell értelmezni. A fehér fényű analóg LED szalagoknál támaszkodhatunk ugyan az Uniós Erpel – azaz az energiacímke-köteles termékek európai adatbázisára. De nem igazán kapunk többletinformációt ott sem, mit ami a terméken feltüntetésre került. Pl. egy LED szalagnak a termék csomagolásán az szerepel, hogy 4,2Watt a fogyasztása méterenként, az energiacímke szerint pedig 5kWh/1000h ami ugye 5Watt, mert jogszabály szerint kerekítési kötelezettség áll fenn, és a hivatkozott Uniós Erpel dokumentáció szerint a bekapcsolt üzemmód szerinti fogyasztás pedig 4,0Watt. Akkor mégis mennyi? 5 méteres tekercsben árusítják és csak az egyik végén van táp-bekötővezeték, tehát így üzembe helyezve nem lesz 21 Watt-os csak 12 Wattos tápegységgel együtt. Ha egy tápegység éppen 83%-os hatásfokával korrigálom, akkor 9,96Wattot kapok, azaz métere 1,992Watt lesz ami sehol sincs a 3-féle hivatalos fogyasztási értékhez. Jó ez csak a személtetés végett kiragadott szélsőségesen rossz (de valós) paraméter bemutatás a helyzet érzékeltetésére, mert valójában minél komolyabb terméket használunk, annál megbízhatóbbak a feltüntetett fogyasztási értékek, de akkor sem adnak soha választ, hogy az adott érték, milyen bekötési móddal érhető el.
  2. Digitális RGB LED szalagnál még képlékenyebb a helyzet. Logikusan, mint ahogyan egy analóg RGB LED szalag esetében, azt kell vizsgálnunk, hogy minden fény maximális fényerővel világít. Ez azt jelenti, hogy fix fehér fénnyel világít az összes LED-ünk. Teljesen érthető csak még egy analóg RGB LED szalagnál is ritka (és nem is egészséges), hogy fehér fénnyel világítunk, de még inkább furcsa, ha egy DRGB-nél fehérrel szeretnénk világítani, hiszen azért veszünk DRGB-t hogy különböző színekkel a fények fussanak rajta. Ebben az esetben még ha maximális fényerőt is használunk teljesen érthető, hogy ahány fényfutási, villogási effektünk van az mind különböző fogyasztási értéket jelent. Ugyanakkor a világításunkat mégis csak méretezni kell, tehát a legnagyobb fogyasztás lehetőségét kell figyelembe vennünk, ami logikailag csakis a fix fehér fénnyel érhető el, bármennyire is életszerűtlen, hogy így akarnánk világítani.
  3. És hogy legyen még egy csavar az egészben. Egyes DRGB vezérlők trükköznek a fényekkel. Azaz, mivel tudják, hogy a DRGB LED szalagot arra használják, amire kitalálták, azaz, hogy különféle színű fények, a legkülönbözőbb módon fussanak rajta és véletlenül sem akarják, hogy egyes elvetemült vásárlók fix fehér fénnyel világítsanak, azaz egy dekorációs célú világítást használjanak általános lakásvilágításra, hogy az RGB által kikevert fehér mellett olvasva rontsa a nép a szemét. Ezt az előrelátó gondoskodást feltételezve (mi mást) egyes gyártók DRGB vezérlői fix fehér fény esetén gyengébben világítanak, mint bármely színes villogási effekt esetén. Mivel azonban vezérlő nélkül nem működnek a digitális szalagok, így nem hagyhatjuk ki a vezérlőt e rendszerből, nem úgy mint az analóg RGB LED szalag világítás esetében.

Annak érdekében, hogy végre válaszoljak a cím szerint “Melyik DRGB LED szalagnak mennyi a fogyasztása?” kérdésre, az alábbi információkat is figyelembe kell venni:

  • Olyan vezérlőt választottam, ami egyszerű és nem trükközik a fehér fénnyel, így a LED2017 Digitális RGB LED szalag vezérlő – RF 21 gombos távirányítós termékre esett a választékom. Mivel 5 és 12 Voltos LED szalagok működtetésére is alkalmas, így ez ideális, ráadásul, ez a típus JST-SM-anya és JST-SM-apa csatlakozó változatban is kapható, így bármelyik szalag teszteléséhez alkalmas, hiszen nem kell átfordító vezetékszakaszt, vagy átforrasztást eszközölni az összehasonlító méréshez.
  • Mivel a fogyasztási értékeket nagyban tudja befolyásolni a tápegység hatásfoka, így a kiválasztott tápegységek hatásfokával korrigáltam a fogyasztási értékeket, hogy a tápegységek önfogyasztása ne jelenjen meg. A 12 Voltos LED szalagokhoz 150Wattos Scharfer IP67 DC12 Voltos tápegységet használtam, ami 87%-os hatásfokú, és az 5 Voltos LED szalaghoz a 90Wattos Mean Well LRS-100 IP20 DC5 Voltos tápegységet használtam, ami 86%-os hatásfokú.

DRGB 5 méteres LED szalag fogyasztási értékek tápegység nélkül számolva

Fogyasztási értékek tápegység nélkül számolva Névleges fogyasztási érték (Watt/5méter) Csak a vezérlőről megtáplálva (Watt/5méter) A szalag mindkét végéről megtáplálva (Watt/5méter)
Optonica 300 LED-es IP20 5 Voltos LED szalag 80 17,8 39,9
Optonica 150 LED-es IP20 fekete LED szalag 35 25,8 29,6
LEDmaster 300 LED-es IP20 fehér LED szalag 50 27,5 36,3
LEDmaster 300 LED-es IP20 fekete LED szalag 50 23,6 41,8
LEDmaster 300 LED-es IP65 fehér LED szalag 72 25,1 37,5

Az egy végről és a két végről történő megtáplálási adatok különbözőségéből az látszik leginkább amit előre sejthettünk is, hogy az 5Voltos LED szalagot érinti legkedvezőtlenebbül a nagy szalaghossz. Azaz, minél kisebb a feszültség, annál nagyobb kihívás a LED szalag keresztmetszetén keresztül a megfelelő teljesítményt biztosítani. Névelegesen, hiába a LED nagyobb teljesítményű, a két mérés közötti különbség egyértelműen bizonyítja, hogy nagy teljesítményre képes, de ehhez célszerű minél sűrűbb tápbekötéseket kialakítani. Vélhetően az 1 méterenkénti tápbekötés lenne az ideális.

Optonica 300 LED-es IP20 5 Voltos LED szalag:

.

A legkisebb a fogyasztásnövekedés az Optonica 150 LED-es (méterenkénti 30 LED-es) termékénél. Azt lehet mondani, hogy ideális a szalag tervezése. Azaz, ha csak az egyik végéről kötjük be akkor is csak 13% alatt van a fogyasztáselmaradás.

Optonica 150 LED-es IP20 fekete LED szalag:

.

Ezekkel szemben hasonló viszonylatban a LEDmaster termékek esetében már jelentős 24, 44, 33 százalékos az elmaradás. Ezt valójába tekinthetjük jogosnak is, hiszen egyrészt a gyártó ezeken is gyárilag az 5méteres tekercsek mindkét végén kialakított betáplálási pontot, azaz utal rá, hogy ajánlja a minkét végi bekötést, másrészt ezek méterenkénti 60 LED-esek, azaz kétszer annyi LED van rajtok mint a 150 LED-es Optonicán tehát teljesen jogos a nagyobb mértékű teljesítmény elmaradás.

LEDmaster 300 LED-es IP20 fekete LED szalag:

.

A cikk írásakor a legújabb LED szalag a webáruházban a LEDmaster 300 LED-es IP20 fekete LED szalag. Ezzel látszik a legerősebb azaz a 44%-os elmaradás. Ugyanakkor az is látszik, hogy a 3 LEDmaster szalag közül, a 2 végponti bekötéssel a legnagyobb teljesítményt biztosítja. Felmerül a kérdés, hogy ha sűrítenénk a tápbekötési pontokat, akkor mennyivel növekedne az 5 méteres szalag teljesítménye? Nos középen azaz 2.5 méternél is megtáplálva 45,6Watt lehetett növelni a teljesítményt.

… és, hogy ez mennyire vezérlőfüggő?

Pont ennél a LEDmaster 300 LED-es IP20 fekete LED szalagnál egy videót is készítettem, amikor egy zeneérzékelős Bluetooth-os vezérlőt mutattam be, ezzel a vezérlővel a fehér fényre állított fogyasztási értékek lényegesen kisebb értékeket mutattak: csak a vezérlőn keresztül bekötve: ~ 23Watt; – két végről bekötve: ~ 33Watt; – két végről és középen is bekötve: ~ 36Watt.

.

Ez tökéletesen rámutat arra, hogy mennyire vezérlőfüggő a DRGB LED szalagok fogyasztása.

De erről a problémáról írtam egy korábbi posztban is, amikor két LED szalag típust két vezérlővel próbáltam ki: https://ledrex.hu/amikor-a-futofeny-rgb-led-szalag-tunik-gyengenek-holott-csak-a-digitalis-vezerlot-programoztak-trukkosre/

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^