Melyik LED szalag vibrál és melyik nem?

Bármelyik LED szalag vibrálhat és nem is. Attól függ, hogyan van működtetve.

 

.

Hogy is van ez?


 

  • A 230 Voltos LED szalagot, ha megfigyeljük, jelölve van rajta a polaritás. A tápbekötője általában csak egy egyenirányítót (GBU810) tartalmaz, tehát szűrő nélküli, csak egy pulzáló egyenáramunk lesz. Emiatt, az ezzel működtetett LED szalagok csúnyán vibrálnak. Emiatt nem is javasolom csak kültéri dekorációnak használni. Természetesen, ha ezeknek stabilizált 230 Volt egyenáramú tápellátást biztosítanánk, akkor egyáltalán nem vibrálnának, de nem így tervezték, és nem is egyenáram jön a konnektorból.
  • A törpefeszültségű LED szalagok 5, 12, 24 Voltosak egyenáramú meghajtásra vannak tervezve, egyenárammal működve nem is vibrálhatnak, csakhogy…
  • Csakhogy, ha fényerőszabályozni akarunk, vagy az RGB szalagokkal színeket akarunk kikeverni, vagy egyéb világítási effektet szeretnénk, akkor már vibrálnak. Persze sokkal finomabban mint a 230 Voltos. Mi az oka?
  • Ahhoz, hogy egy LED szalag fényereje csökkenthető legyen, az nem úgy történik ahogyan egyesek gondolnák, hogy csökkentik a feszültséget – nem! Egy 12 Voltos LED akkor is 12 Voltot kap amikor a fényereje minimálisra van állítva. A fényerő szabályzás PWM vezérléssel történik. Ez azt jelenti, hogy 50Hz-nél nagyobb frekvenciával (300Hz vagy több Miboxer, Skydance 500-750Hz) megszaggatják az egyenáramot.Tehát egy fél fényerőre állított világítás esetén 1 másodperc alatt 300x váltakozva, ugyanannyi ideig hol kap áramot a LED és hol nem kap. A kettőnek az arányát változtatjuk PWM vezérléssel, amit úgy nevezünk szépen, hogy a jel kitöltési tényezőjének változtatásával tudjuk a fényáramot változtatni, azaz dimmeljük a LED szalagot. Tehát maximális fényerőnél a kitöltési tényező 100%, így ekkor nem is vibrál a LED, de ha minimális fényerőre állítjuk, ez dimmerenként eltérő lehet, de könnyen belátható hogy egy 1% esetében, az idő 99%-ában nem kap a LED áramot, és hiába daraboljuk ezt 300 részre másodpercenként, érzékeny szeműek, bizonyos hunyorgást észlelhetnek a világításban, ilyen minimális fényerőnél.
    • Ez utóbbira is van már megoldás! Egyes LED szalag vezérlők esetében külön emelt PWM frekvencia is beállítható. Egyes Skydance vezérlők esetében 2kHz, míg egyes Miboxer vezérlők esetében 8kHz-es PWM jel is beállítható.
  • RGB világításnál, ha csak tisztán a 3 alapszín valamelyikével világítunk maximális fényerővel akkor, nem vibrál, de ha a lilát keverjük ki, 50% pirosból és 50% kékből akkor belátható, hogy a piros és a kék dióda is csak az idő 50%-ában kap áramot, és igen az is legalább 300Hz-cel történik, de amikor a piroshoz csak egy pici kéket akarunk keverni, akkor szintén kijöhet, hogy a kék csak az idő 1%-ában világít, míg a piros 99%-ban.

Mit tehet az, akinek ez a PWM vezérlés okozta hunyorgás is zavaró?

 

.

  • Ne használjon fényerőszabályzást. Ha mégis szeretne, több fényerő közül választani, akkor például egymás mellé ragasszon fel 3 LED csíkot, és a csíkokat egy 3-körös csillárkapcsolóval működtesse, így ha egyforma teljesítményű szalagokat ragasztott fel akkor is 3-féle fényerő fokozat közül választhat.
  • RGB LED esetén a három színt egy 3-körös csillárkapcsolóval működtetve, 7 színvariációval kell megelégednünk, amiből nagy eséllyel a sárga csak zöldessárga lesz, mert az RGB szalagokon a zöld szinte mindig erősebb a pirosnál. Emellett nem tudunk fényerőszabályozni, a piros lesz a leggyengébb, utána jön a kék és a zöld, ezt követi a sárgászöld, a lila, a türkiz és a legerősebb a hidegfehér.
  • Ha változtatható színes világítás mellett tesszük le a voksunkat, el kell fogadnunk a PWM vezérlés okozta hunyorgás eseteit is az arra érzékenyeknek is. Bár elég valószerűtlen, hogy egy minden vibrálásra érzékeny szemű személy pont egy folyamatosan váltakozó színű világításra vágyakozna.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^