Mi kell az RGBW LED szalagok működtetéséhez?

Hogy mi kell a működtetéshez? Természetesen egy speciális vezérlő, és ugyanúgy mint bármi más LED szalaghoz egy megfelelően méretezett tápegység, vezetékek – nem is akár milyen -, bekötő-, toldóelemek, alumínium LED profilok, egyéb csatlakozóelemek, vagy forrasztani tudás.

.

Az RGBW LED szalagok vezérlése kapcsolása

 
Az RGBW LED szalag vezérlők lehetnek, vezetékes fali érintőkapcsolósak, lehetnek infravörös távirányítósak, és lehetnek rádiófrekvenciás távirányítósak, amelyen belül léteznek 2.4G rendszerűek.

Ezek közül 2 típus az érdekesebb:

1. Az egyik egy olyan infra-távirányítós vezérlő, mellyel a fehér színt, fel lehet kapcsolni a színes világítás mellé.

.
 • Ebben az az érdekes, amikor a fehér világítás mellett a színes világítást is működtetjük. Akkor a fehér fényt át tudjuk színezni. Egyrészt, a fehér színűnket hidegfehérré vagy jégfehérré tudjuk alakítani, ha sárgát, vagy kéket keverünk bele, de bármelyik szín világosabb, pasztell árnyalatét ki tudjuk keverni. Ezt eddig más RGBW vezérlővel nem lehetett megtenni. Így lehet igazi rózsaszín fényünk, nem csak pink, vagy világos lila. Másrészt ezt úgy is felfoghatjuk, hogy a színre ráerősített fehér fény által, nem csak színes hangulatvilágítást, de színes fővilágítást is tudunk csinálni. Ezt a 40 gombos, infravörös távirányítós RGBW LED szalag vezérlőt itt tudjuk megvenni.
 • Ennek a vezérlőnek a fenti pozitívum ellenében két kisebb hátránya van:
  • Nem ismert, hogy a színcsatornák színkiosztását a távirányítóval át lehetne állítani. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a piros-zöld-kék gombok megnyomására nem színhelyesen hanem valamilyen variációban felcserélődve jelenik meg a világítás, akkor annak korrekciója, csak vezérlőbe érkező 5 eres vezetékéből valamely színpár felcserélésével (átforrasztásával) lehet elérni a távirányító színhelyes működését.
  • Az infravörös távirányítás miatt a távirányítóval valamelyest célozni kell, és a vevő diódának látható helyen kell lennie.
 • A távirányító gombjainak kezelése egyszerű.
  • Az első sor a távirányítón a színes fényerő növelés, csökkentés, a kikapcsolás és a bekapcsolás gombjai.
  • Ezt követő 5 sorban a 20 színes gomb megnyomására a megfelelő színnel fog világítani az RGB LED rész. A fehér gomb itt természetesen az RGB-ből kikevert fehéren fog világítani és nem a fehér chip fénye fog látszódni (az külön kapcsolható be).
  • A következő azaz a 7. gombsor a fehér chipet szabályozza. Úgy mint a fehér fényerő növelése, csökkentése, kikapcsolása, bekapcsolása.
  • A következő gombsor szintén a fehér fényé. Egyetlen gombnyomással eldönthetjük, hogy a fehér fény ereje 25-50-75, vagy 100%-os erősségű legyen.
  • Az alsó két sorból 5 gombbal az 5-féle színes fény világítási effekt közül választhatunk. Az AUTO gomb mind az 5-féle effektet véletlenszerűen váltogatja. A jobb szélen a QUICK és a SLOW gombokkal pedig a kiválasztott világítási effekt váltási sebességét tudjuk gyorsítani, vagy lassítani.

2. A másik pedig a 2.4G rendszerű 1, vagy 4-zónás rádiófrekvenciás távirányítású LED vezérlő, aminek rögtön 2 pozitív tulajdonságát kell kiemelni.

Az egyik, hogy 2.4G rendszerűeket több dolog is megkülönbözteti a többi rádiófrekvenciás távirányítótól. Egyrészt a távirányító és a vezérlő párosítható, azaz lehet cserélni külön-külön, ha bármelyik elromlana, vagy akár a későbbiekben más helyre szánjuk valamelyik részét. Másrészt egy vezérlőhöz több távirányító, egy vezérlőhöz több távirányító rendelhető hozzá. Sőt a 4-zónás igazi képessége, hogy 4 kapcsolási zónát hozhatunk létre, azaz egy távirányítóval 4 különböző helyet, csoportot tudunk különbözőképpen kezelni, de egyszerre fel és lekapcsolni is. De a távirányítójával tudunk RGBW 2.4G rendszerű LED körtéket is kezelni. A másik kiemelkedő tulajdonságuk, hogy ehhez vásárolhatunk WIFI konvertert, aminek közbeiktatásával, nem a távirányítóval tudjuk majd kezelni a világításunkat, hanem az okostelefonunkkal is.

.
.
 • Ez a vezérlő 2.4G-s 1 zónás távirányítóval nem működik, csak az 4 zónással.
 • A vezérlő áramszünet esetén megjegyzi az utolsó beállított színt, világítási effektet.
 • A vezérlőt és a hozzávaló távirányítót első használat előtt, vagy az újabb további darab távirányító beszerzését követően párosítani szükséges. Tehát, amennyiben a távirányítóra nem reagál a vezérlő, de a távirányító működik, azaz a távirányítón lévő LED gombnyomásra villan, akkor az alábbi a teendőnk. A készre szerelt rendszer után a vezérlőre adott tápellátást követő 3 másodpercen belül be kell nyomni a távirányító 4 darab I-O gomb párosából azt I-gombot, – amely zónában akarjuk kezelni ezt a vezérlőt – és nyomva tartani, amíg a vezérlő a LED szalagot 3 egymás utáni fehér felvillanással visszajelzi a párosítás sikerességét. (a vezérlő minden áram alá helyezést követően 3 másodpercig figyeli, hogy akarjuk-e új távirányítóval párosítani)
 • Egy vezérlőhöz egy újabb távirányítót is rendelhetünk, valamint ezzel a távirányítóval más vezérlőt is kezelhetünk akár egyszerre, akár külön egy másik zónába sorolva, olyat amelyik alkalmas 2.4G rendszeren belül a 4-zónás távirányító jelének a fogadására.
 • A kapcsolatot meg is lehet szüntetni, ha már máshol akarjuk használni a távirányítót. Ekkor szintén áram alá helyezéskor 3 másodpercen belül nyomjuk be és tartsuk lenyomva ugyanazt az I-gombot. Ekkor sikeres érzékelés jelenként 9-szer fehér fénnyel felvillan a LED szalag. Ezzel jelzi, hogy törölte a kapcsolatot a távirányítóval.
.
.
.
.

Ezeken kívül lehetnek még pl. 1-zónás távirányítós vezérlők, vagy fali kapcsoló helyére szerelt vezérlők is.

.

 

 
Fontos kiemelni a 2.4G rendszerű vezérlők azon tulajdonságát, hogy e rendszer része lehet egy Wifi konverter, melynek az a tulajdonsága, hogy a mobiltelefonunkról wifin érkező jelet átfordítja a 2.4G rendszer által értelmezhető utasítássá, így nem csak a távirányítóval, hanem a mobiltelefonunkkal is tudjuk kezelni az ilyen 2.4G rendszerű vezérlőre kötött LED szalagokat. A

WIFI konverter

beállításairól és használatáról ITT olvashat.
 

Egyéb kiegészítők, azaz a további RGBW rendszerelemek:

.

 
Amennyiben olyan sok, azaz olyan nagy teljesítményben kívánunk egyszerre működtetett RGBW LED szalagot telepíteni, amit a vezérlő, vagy a tápegység átmenő teljesítménye nem bírna el, akkor egy , vagy több jelerősítő beiktatása válik szükségessé. Ez 4 színcsatornás jelerősítő, színcsatornánként 6 Amper áramerősség biztosítására képes. Tehát az együttesen 24 Amper által 12 Voltos RGBW LED szalag esetében 288 Watt átmenő teljesítmény, 24 Voltos RGBW LED szalag esetében 576 Watt átmenő teljesítmény biztosítására képes. A vezérlőről, vagy a vezérlő által működtetett LED szalag végéről a jelerősítő nem fogyasztást csak az adott színcsatorna jelét, azaz a megvilágítás erősségét veszi le és egy külön tápellátáson keresztül biztosítja a jelerősítőre rákötött további RGBW LED szalagok működtetését a vezérlővel szabályozott módon, az újabb tápegységgel biztosított teljesítménnyel.
Az alábbiakban egy elvi bekötési rajz látható több darab RGBW jelerősítő használatával:

.

Az RGBW jelerősítő ITT vásárolható meg.
 
A bekötő, fix, flexibilis és sarok toldó elemek a könnyű és gyors kivitelezés elemei. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeknek a vezetékeknek a keresztmetszetét. Ez a 0,2mm2-es vezeték keresztmetszet, csak korlátozott mennyiségű LED szalag működtetésére alkalmas. Célszerű elolvasni a EZT a cikket is, hogy tisztában legyünk az áramerősség, teljesítmény (fényáram) és a vezeték keresztmetszet összefüggéseivel.
 
A LED szalagok, vezérlők és tápegységek villamossági méretezést igénylő termékek, fokozottabb szerelési igénnyel és tudással. A helyi elképzelések függvényében a felhasználni kívánt LED szalagok ismeretében kell a megfelelően méretezett vezérlőt, tápegységet, esetleg jelerősítőt kiválasztani és telepíteni. Valamint a vezetékek, toldó-, rögzítő elemek, felhasználási lehetőségeit is befolyásolja a tervezett áram erőssége. Emiatt a tervezést és kivitelezést villamos szakemberrel végeztesse!
 
Ahhoz, hogy az RGBW világításunkhoz a megfelelő tápegységet kiválasszuk, mindenképpen hasznos ENNEK A CIKKNEK az ismerete is.
 
Az RGBW LED szalagokhoz és rendszerelemekhez ITT itt juthat hozzá. Ne felejtse el az adott termék leírását is áttanulmányozni!

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^