Mi kell egy LED szalag működtetéséhez

A LED szalagon leggyakrabban 12Volt egyenárammal működnek, de van 24 és 230Volttal üzemelő változatuk is.
Maradva a leggyakoribb típusnál kell egy 12 Volt egyenáramot kibocsájtó tápegység.
Hogy pontosan milyet válasszon, megtudhatja INNEN.
Természetesen működtethet rövidebb LED szalagot 12Voltnyi elemről is, amíg az elem bírja, vagy akkumulátorról is.
Azonban az akkumulátorral vigyázni kell, hiszen a LED szalag nem tolerálja a túlfeszültséget, az teljesen feltöltött akkumulátor 14Volt felett lehet, ami a LED szalag idő előtt meghibásodását eredményezi. Tehát járműbe szerelve, vagy akkumulátorról működtetve csakis feszültségszabályozón keresztül működtessük. Ilyen feszültségszabályozót autóalkatrész boltokban lehet beszerezni.

.

Tehát ha az adott teljesítményű LED szalagunkhoz van egy megfelelő teljesítményű adapterünk, és a LED szalagon van egy DC Jane tápcsatlakozó, akkor felragasztjuk a LED szalagot a kívánt helyre a csatlakozót rádugjuk a tápegységre, a tápegységet bedugjuk a konnektorba és világítunk. Ha nem akarunk világítani akkor kihúzzuk, és ez a LED egyszerűbb kivitelezési megoldás. Természetesen figyelembe véve, hogy a szalag végén a tápvezeték ne húzza a LED szalagot, mert akkor leválik a LED szalag a ragasztási helyről, valamint a beltérit száraz jól tapadó felületre ragasszuk, pára és gőz mentes környezetben. Valamint a nagyobb fényűeknél nem csak a jól tapadó felület szükséges, hanem a jó hővezetés is. Ezért, és a szebb megjelenésért szükséges lehet a LED profil használata. A LED profil jobbára alumíniumból készül, valamilyen átlátszó, vagy részben átlátszó takaró elemmel. Ennek lényege az esztétikán túl, hogy jó hővezetőként a LED szalag termelte hőt elvezesse. A LED élettartamát növeli a hűvös környezet, míg a meleg rövidíti azt. A LED profilból található egyszerű felületre szerelhető, de van süllyeszthető, sarok elemként megdöntött, lépésálló, lépcső élvilágító, stb.

.

Ha nem a konnektorból akarjuk húzkodni a tápegységet, hogy fel, vagy lekapcsoljuk a szalagot, a szalag és adapter közé tehetünk kapcsolót. Ha nem csak kapcsolgatni akarjuk, hanem a fényerőt szabályozni, akkor egy kábelre szerelhető fényerőszabályzót is.

Ha igazán igényes kivitelezést akarunk, akkor akkor tápegységként ne adaptert használjunk, hanem LED meghajtót, amit fixen körünk rá a villamos hálózatra és a tápegységet elrejtjük a falba, vagy a szekrény üregében, vagy gipszkarton mögé. Ekkor a szokványos fali kapcsolóval tudjuk fel és lekapcsolni a LED szalagunkat. Ha fényerőszabályozni akarjuk, akkor van a fali kapcsolóra szerelhető fényerő szabályzó, sőt van olyan, amelyhez távirányító is van, így a falon és a távirányítóval is működtethető.

Ha fényerőszabályozni akarunk, de olyan fali kapcsolóval ami stílusában egyezik a többi kapcsolónkkal, vagy netalán több helyről is akarjuk ugyan azt a LED szalagot fényerőszabályozni, akkor arra is van megoldás. A nekünk tetsző kapcsolócsaládból vegyünk a használni kívánt darabszámban monostabil billenőkapcsolót (mint a bim-bam csengő kapcsolója, csak felesleges rajta a csegő jel) és egy kimondottan fényerőszabályzós tápegységet.

.

Ha a fényerőszabályzók nem bír el annyi LED szalag fogyasztást, mint amennyi LED szalagot egyszerre akarunk fényerőszabályozni, akkor vehetünk hozzá jelerősítőt, ami leveszi a fényerőszabályzóval működtetett LED szalagról a jelet (feszültség értéket), és az újonnan a jelerősítőn keresztül akár egy másik tápegységgel megtáplált LED szalag csoport is ugyan olyan fényerővel fog világítani, mint az előző, és a szerint változik ahogy a fényerőszabályzót állítjuk.

Fontos tudni, hogy a 12Voltos LED szalag 3 ledenként, a 24Voltos LED szalag 6 LED-enként a jelölt helyeke vágható, darabolható, a kivitelezési helynek és igényeinknek megfelelően. A vágott végekre bekötő, toldó, fix toldó, flexibilis toldó, elágaztató elemeket rögzíthetünk. De nem minden toldó, vagy bekötő elem jó minden LED szalagra. Egyrészt a LED szalagok különböző szélességűek 8, 10, 12mm , stb. szélesek, így ugyanilyen széles bekötő, toldó elem kell hozzá. A toldó elemnek viszont ez a szalaghelyi szélessége, tehát a teljes szélességük több mint a LED szalagé. Ez azért fontos, mert a LED profilok szélessége is több féle. Van amibe csak 8mm széles LED szalag fér bele, van amelyikbe 10, vagy 12, sőt amelyikbe akár 24mm széles is, azaz akár dupla sor. Nyilván való, hogy a 10mm-széles led szalag bele megy abba a LED profilba amelyik a 10mm széles LED szalag számára van készítve, DE A TOLDÓ ELEM SZÉLESEBB, ÍGY A LED PROFILON BELÜL NEM TUDUNK TOLDÓ, VAGY BEKÖTŐ ELEMET HASZNÁLNI. Ebből következik, hogy mindenképp itt forrasztanunk kell. Hiszen a vágási felületekre a vezetéket felforrasztani a leghelytakarékosabb és a legbiztosabb elektromos kapcsolatot is jelenti, a pattintós, rádugós, toldó bekötő elemek inkább csak kivitelezés kényelmi elemek. A forrasztás mellett szól még az is, hogy hiába illeszkedik méretben a LED szalagra a toldó, bekötő elem, ha a szalagon olyan sűrűn vannak a LED-ek elhelyezve, hogy a vágási szélen nincs elég hely a toldó elem használatára, akkor bizony csak a forrasztás marad. Van olyan, hogy a LED nincs sűrűn, lenne hely de a gyártó pont egy átkötést, vagy az ellenállást a vágási hely közelébe tervezte, ami szintén meghiúsítja a toldó elemek használatát.

A kültéri típusok, azaz a szilikon tömlőbe húzott LED szalagok esetén, azok méretre darabolásánál a végekhez külön kapható végzáró kupak. Annak felragasztása, illetve az elektromos kötéseknél a vízzárósság biztosítása a helyi kivitelező feladata. A kivitelező, szilikon ragasztót, sziloplasztot, zsugorcsöveket tud használni a vízzárás biztosítása érdekében. Fontos figyelembe venni, hogy egy szilikon tömlőbe húzott LED szalag hőleadó képessége rosszabb, ért ott alkalmazzuk azt a LED szalagot ahol tényleg szükséges, pára, eső, vagy akár a medence vize ellen a védelem, csak design okok miatt inkább LED profilt használjunk. A kültéri típusok többségén is található 3M kétoldalas öntapadó ragasztó szalag. Azonban az időjárásnak kitett helyen ez nem elégséges, pláne medencében. Egyes szériákban a kültéri LED szalagokhoz a gyártó szilikon füleket is mellékel. Ezeket a szilikon füleket felfúrva, felszögelve a kívánt helyre, biztosítani tudjuk, hogy nem váljon el a LED szalag az időjárásnak kitett helyeken sem. Ugyanakkor nem biztos, hogy minden esetben szép látvány, valamint pl: mennyezetre rögzített kültéri helyeken idővel a rögzítő fülek közötti szakaszok elengedhetnek. Mindezek figyelembe vételével kültéren, vagy medencében talán a sziloplasztba ágyazás biztosíthatja a legtartósabb megoldást.

A fenti cikk az egyszínű LED szalagok kivitelezési variációjába adott egy vázlatos áttekintést, de az RGB (változtatható színű) LED szalagok, DRGB (digitális RGB), azaz futófény LED szalagok és az analóg futófény LED szalagok vezérlése még többlet variációs lehetőségeket rejt.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^