Mi-Light LED szalag vezérlő és távirányító, nem csak LED szalagokhoz?

Aki végigolvasta az előző 3 bejegyzést a Mi-Light 2.4G rádiófrekvenciás távirányítású 4-zónás rendszerű vezérlőinek alkalmazási, kezelési lehetőségeiről, abban joggal merül fel az alábbi kérdéskör.

 

Ha, beépítünk egy fali 4-zónás kezelőpanelt, az egy szobában általában bőségesen kielégíti a világítás felkapcsolási igényeket. De az elég furcsa lenne, ha minden világítást csakis LED szalaggal oldanánk meg. Igaz számos LED profil típus létezik aminek a felhasználásával szép megjelenési formákat tudnánk biztosítani, de mi van akkor, ha már gipszkartonba süllyesztett spotok vannak telepítve egy szobában, vagy van már egy szép csillár? Rendben, ha a csillár E27, vagy E24 foglalatú, akkor megoldható olyan foglalatos Mi-Light LED lámpával amibe be van építve már egy ilyen rendszerű vezérlő. Mi van akkor, ha van már egy 12 Voltos MR16-os spot rendszer 20 darab spottal? Vagy, ha olyan csillárunk ami rengeteg G4, azaz tűlábas miniatűr fényforrást tartalmaz?

.

 
Természetesen nincs mindenre megoldás, ha 230 Voltos fényforrást akarunk használni, akkor azt tehetjük, hogy vezérlővel egybeépített fényforrást keresünk. Viszont, ha 12Voltos a LED-ünk kipróbálhatjuk, hogy hogyan reagál, ha egy Mi-Light FUT036 2.4G-s RF dimmerrel akarjuk vezérelni. Mi a probléma? A 12 Voltos LED fényforrásokon általában az szerepel, hogy nem fényerőszabályozhatóak. Tehát, ha csak kapcsolgatjuk ezen a vezérlőn keresztül, akkor nincs probléma. Ugyanakkor, ha véletlen fényerőszabályozzuk mi történhet? Tudjuk rajt a fényforrás dobozán, nem fényerőszabályozható. Egy 4-zónás távirányító esetében könnyen előfordulhat, hogy például az összes zónát éjszakai irányfényre állítjuk, vagy a fő bekapcsoló gombbal kapcsoltuk fel a világítást és ezt elfelejtettük, majd elkezdünk fényerőszabályozni, mert így az összes (mind a 4 zóna) fényforrása reagál rá. De mit reagál a nem fényerőszabályozható LED? Hát egyesek gyengébben, vagy erősebben elkezdenek búgni, zúgni, berregni, ez egyértelműen annak a jele, hogy a lámpába beépített kondenzátornak nem tetszik a beavatkozás. Hasonló jel, ha a lámpa elkezd villogni.
Csakhogy nincs minden lámpában kondenzátor, vagy nem is látható az elektronikája, és szépen működik a fényerőszabályozás.
 
A fenti képen látható néhány csillár és lámpatest ötlet esetében a megvalósítást nehezíti, hogy a már meglévő tápegységet le kell ellenőrizni, hogy valóban 12 Volt egyenáramot ad le (általában váltóáramú, mert halogénre tervezték, így cserélni kell) és a fényforrások és a tápegység közé beillesztve hova tudjuk elrejteni a vezérlőt.
 

Ha a tápellátás rendben és a vezérlő is elfér a kívánt helyen, akkor keressünk olyan 12 Voltos LED fényforrást ami szépen, úgy működik, ahogy azt elvárjuk.
 
Az alábbi képek azt mutatják be hogy a LED szalagon kívüli milyen fényforrás típusokkal működhet együtt a vezérlő. A két képből a felső a maximális fényerőt és a minimális, azaz alsó az éjszakai irányfény viszonyokat hivatott érzékeltetni.

.

 

.

Ez utóbbi kép csalóka, mert amíg a látszódó LED-eknél jól érzékelhető a gyenge fényáram, addig az opálosak erősebbnek mutatkoznak.
A fenti LED típusok közül az MR16 fejű spot iránt a legnagyobb az érdeklődés. Ennek a spotnak az elérhető megvilágítási tartománya úgy alakul, hogy amikor a vezérlőt minimális fényre állítjuk, akkor 100%-ról 6%-ra csökken a megvilágított felületen mérhető lux értéke, és amikor az éjszakai irányfényre kapcsoljuk, akkor 1%-ra. Tehát a vezérlővel 1% és 6-100%-os tartományban tudjuk a megvilágítást szabályozni MR16-os spotnál.
 
Ezzel a cikkel senkit nem biztathatunk arra, hogy egy gyártó által hivatalosan nem fényerőszabályozhatónak kijelentett terméket fényerőszabályozzunk. Csupán arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy jó néhány termék esetében nem kell félni attól, hogy egy nem fényerőszabályozható termékre véletlen “rátekerjük” a dimmert.
Bár ha rájövünk, hogy szépen működik – és ez praktikus dolog -, nehéz nem használni.
🙂
 


Kipróbált termékek, amelyekkel szépen működik a fényerő szabályozás:
 
V-TAC 7W 12SMD opál LED lámpa MR16 spot GU5.3 (melegfehér) V-TAC 7W LED MR16 spot GU5.3 (melegfehér)
V-TAC 1,5W LED izzó G4/12V (melegfehér) V-TAC 1,5W LED izzó G4/12V (melegfehér)
V-TAC 1,5W LED izzó G4/12V (középfehér) V-TAC 1,5W LED izzó G4/12V (középfehér)
V-TAC 1,5W LED izzó G4/12V (hidegfehér) V-TAC 1,5W LED izzó G4/12V (hidegfehér)
LEDrex 24 SMD LED G4 izzó 12V (melegfehér) LEDrex 24 SMD LED G4 izzó 12V (melegfehér)
Elmark 24 SMD LED G4 izzó 12V (középfehér) Elmark 24 SMD LED G4 izzó 12V (középfehér)
LEDrex 24 SMD LED G4 izzó 12V (hidegfehér) LEDrex 24 SMD LED G4 izzó 12V (hidegfehér)
Stellar 1 LED fénypont G4/12V, zöld Stellar 1 LED fénypont G4/12V, zöld
Stellar 1 LED fénypont G4/12V, piros Stellar 1 LED fénypont G4/12V, piros
Conlight 1 LED fénypont G4/12V, hidegfehér Conlight 1 LED fénypont G4/12V, hidegfehér
Maxilight 1 LED fénypont G4/DC12V, melegfehér Maxilight 1 LED fénypont G4/DC12V, melegfehér
Csillagos égbolt 1 hidegfehér IP68 led Csillagos égbolt 1 hidegfehér IP68 led
Csillagos égbolt 1 melegfehér IP68 led Csillagos égbolt 1 melegfehér IP68 led
Csillagos égbolt 1 kék IP68 led Csillagos égbolt 1 kék IP68 led
Maxilight IP65 parkettába süllyeszthető LED Maxilight IP65 parkettába süllyeszthető LED

 
INNEN pedig kiválaszthatjuk a megfelelő vezérlőt és távirányítót.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^