Mi-Light P1 1-színcsatornás fali fehér érintőpaneles LED fényerőszabályzó DC12-24 Volt (10 Amper)

11690,- Ft/darab
Az áruház készletéből kifutó termék! Kb. csak 1 darab - a készlet erejéig kapható! Szállítás 3 munkanapon belül.

Műszaki adatok:

  • 120/240VA - (átmenő) teljesítmény.
  • Védelem:
  • DC12/24V - Bemeneti feszültség.
  • Kimenet: DC12/24V, 10A (egyenáram)
  • Méret: 86x86x30mm
  • Garancia: 2 év
  • Webáruházi azonosító: mi-p1
12Volt vagy 24Volt egyenáramot igénylő LED szalagokhoz és egyéb LED fényforrásokhoz használható fali fényerőszabályzó, de csak azokhoz a LED-ekhez, melyek egyébként is fényerőszabályozhatóak.
Ez egy önálló fali vezérlő, tehát nem kommunikál semmilyen más Mi-Light márkájú egységgel, azaz NEM 2.4G RF rendszerű, csak egy fali vezérlő.
Fényerőszabályzás mellett, különféle világítási effektek (villogás, hunyorgás) megjelenítésére is alkalmas. (Futófényhez nem!)
.
A terméken szereplő adatok szerint maximum 15 Amper áramerősségű fényforrás köthető a kimenetére és színcsatornánként maximum 5 Amper. Sajnos a Mi-Light sokféle fali vezérlőt gyárt és mindegyikre ezt írja. De vajon érti-e aki ezt a feliratozást kitalálta? Mert egy 4 színcsatornásnál érhető, hogy egy színcsatorna 5Amper áramot visel el, de a fali egység egésze csak 15Ampert, tehát nem használhatok a 4 színcsatornán egyszerre 4x5 Ampert. Ez teljesen érthető. Ez a termék csak 1 színcsatornás, akkor csak 5 Amper áramfelvételű fényforrást köthetünk rá, de akkor minek a 15 Amperes korlát? Hogy mindez még zavarosabb legyen 2 kimenetpár van rajta. Azaz, mint egy 2 színcsatornás, CCT (színhőmérséklet szabályzós) vezérlőnek, mintha a jóságos tervező azt sugallná, hogy két színcsatornányi fogyasztót köthetünk rá. Csak ugye ez a két kimenet egyformán működik, hiszen egy színt vezérel. Ebből lehet arra következtetni, hogy a gyártó szándéka szerint 2x5 Amperrel, azaz 10 Amperrel terhelhető. Ennek ellenére senki ne lepődjön meg, hogy rajta a max. 15 Amperes felirat, tervezzen csak 10 Amperrel, ha ezt a terméket kívánja megvenni.
.
Használata az alábbi ábra szerint lehetséges, azaz a be- és kikapcsolás mellett 1 perces késleltetésű kikapcsolási funkcióval, fényerőszabályozási lehetőséggel és 9-féle világítási (villogási) effekttel rendelkezik. Ha a villogási effektet megunjuk, tartsuk nyomva a MODE gombot és fix fényre vált. Egyébként minden érintésre hangjelzést ad, valami piros éjszakai irányfényt biztosít, ami szintén világít (hunyorog), ha hozzáérünk a kezelő panelhez. A termék gyártói elnevezésében "P1 Smart Panel Controller". Ebből a smart elnevezés csak divatos marketing fogás, egyáltalán nem okos. Igaz az utolsó világítási módot megjegyzi kikapcsolás után, sőt áramszünet esetére is, de ha kikapcsolt állapotban éri az áramszünet, akkor az áram visszatérésével igaz ugyan, hogy megjegyezte a kikapcsolás előtti állapotot és úgy fog világítani, de az áramszünet végén, bekapcsol és úgy marad, tehát akkor is bekapcsol, ha ki volt kapcsolva. A hangjelzés és az irányfény nem kapcsolható ki – az a termék megvásárlásával együtt jár. Hangjelzés nem igazán zavaró, a piros irányfény sem túl erős. Egyébként szép termék, és a felülete a gyártó ígérete szerint karcálló üveg, valamint a Mi-Light termékek eddig igen megbízhatónak bizonyultak.
.
Mit érdemes mérlegelni, mielőtt ezt a vezérlőt választja?
  1. Ha Ön már meglévő fali kapcsoló helyére akar egy ilyen vezérlőt tenni, akkor számítson arra, hogy egy kapcsolóhoz 2 vezeték fut. Ehhez a vezérlőhöz 4 vezeték kell, ráadásul nem 230 Volt bemenet kell a vezérlőnek, hanem 12, vagy 24 Volt a működtetni kívánt LED szalag típusától függően. Azaz, mielőtt 2 vezeték eljut a kapcsoló helyéig (a vezérlőhöz) előtte, már egy tápegységet be kell kötnie. Ezt a tápegységet, már el kellett rejtenie valahol.
  2. A másik megfontolandó, hogy amennyiben nem csak fali vezérlővel, hanem akár egy, vagy több távirányítóval, vagy több fali vezérlővel, vagy mobiltelefonról is szándékában áll az egyszínű LED szalagját kapcsolni, fényerőszabályozni, akkor erre ez a vezérlő nem ad lehetőséget.
Ha a fenti két gondolatmenetből legalább az egyik esetében nehézséget érzékel, és mindenképpen legalább egy fali vezérlőt is akar használni, akkor valójában nem egy fali vezérlőt kell vásárolnia, hanem egy Mi-Light 4-zónás 2.4G rendszerű rádiófrekvenciás egyszínű vezérlőre (dimmerre) és egy Mi-Light 4 zónás 1-színcsatornás 2.4G RF fix fali fehér távirányítóra van szüksége. Ez a fali távirányító ugyanúgy néz ki mint egy fali vezérlő, de működését nézve, olyan mint egy kézi távirányító, csak nem távirányító alakú, hanem négyszögletes, és nem elemmel működik, hanem közvetlenül be kell kötni a 230 Voltot. Így az említett Mi-Light 2.4G-s 12-24Voltos rádiófrekvenciás jelet vevő vezérlő ennek a fix fali távirányítónak tudja venni a jelét (utasításait), sőt további ugyanilyen fali fix távirányítót is telepíthet, több kézi távirányítót is használhat, sőt egy Wifi konverteren keresztül mobiltelefonról is kezelheti a LED világítását. Ráadásul, elég a 2 meglévő vezeték a kapcsoló dobozhoz, és egy teljesen külön bekötéssel tudja a LED szalag tápegységét, vezérlőjét és magát a LED szalagot is telepíteni. Így a többféle távirányítós, kapcsolós megoldások többletkényelmet biztosítanak, valamint ha már egy meglévő világítási rendszer átalakításáról van szó, akkor a kivitelezés is könnyebbséggel jár.Telepítési utasítás:
Villamossági méretezést igénylő termék. A kiválasztott LED szalag hossza és fogyasztása ismeretében, a kivitelező állapítja meg, hogy a vezérlő terhelhetősége alatt marad az áramfelvétel, vagy ezt túllépve, mekkora jelerősítő (jelerősítők) beépítése válik szükségessé, illetve a jelerősítők és a vezérlő között milyen legyen a LED szalag szétosztása. A tervezett maximális fogyasztás és a helyi viszonyok ismeretében a villamossági szakember választja ki a megfelelő átmenő teljesítményt biztosító tápegységet, és a tápegység típusát (fizikai méretét, védettségét, stb.).
Méretezést követően, kizárólag villamossági szakember telepítheti.
Bármilyen villamossági szerelés előtt áramtalanítson!
A vezérlő a kerek 65mm-es szerelvény dobozba is belefér, valamint a szögletes "angol" dobozba is. A lényeg, hogy a szerelvény dobozon vízszintesen csavarhely kialakítás legyen.
A csavarhely azért fontos, mert először a vezérlő panel részét képező hátlapot kell felcsavarozni a dobozra. Ha a doboz olyan típusú, hogy abban metrikus anya található, akkor a vezérlőhöz adott csavarokkal el tudja végezni a rögzítést. Ha csavarhely a műanyag dobozpaláston kialakított furat (tipli), akkor a kivitelező által külön beszerzendő facsavarral kell biztosítani a rögzítést.
A vezetékeket rögzítsük a vezérlő sorkapcsaihoz majd a vezérlő panelt először felül akasszuk rá a hátlapra, majd az alsó részt is pattintsuk rá. A panelt 4 kis köröm fogja a hátlaphoz.
A panel eltávolításához lapos csavarhúzóval nyúljuk a vezérlő panel alá, feszítsük meg és így le tudjuk pattintani a hátlapról.
.
A fenti rajz elvi bekötési rajz, egy komplett bekötési rajz egy darab egyszínű vezérlős LED szalag világítás kialakításához. A fenti ár csak 1 darab Mi-Light 1-színcsatornás fix fali fehér vezérlőre vonatkozik, a rajzon szereplő többi elektronikai eszköz kizárólag szemléltetési célt szolgál és nem a fent nevezett áru részei, azok külön vásárolhatóak meg.

Kínai gyártmány.

.
^
^