Mikor döntünk helyesen az energiatakarékosság szempontjából?

Figyelem ez a cikk régi!
 


 

Mikor döntünk helyesen a világítási célú energiatakarékosság tekintetében?
Röviden összefoglalva az alábbiak szerint:

  • Csak addig világítsunk, amíg szükséges és oda, ahova kell. Az általános térvilágítást csökkentsük és a helyi megvilágításra helyezzük a hangsúly.
  • Olyan lámpatestet, búrát használjunk, ami a lehető legkevésbé áll a fény útjába. Egy rossz búra a fénynek több mint a felét is le tudja fogni. Ez olyan például, hogy egy 100Wattos izzóval világítunk, de csak egy 40Wattos fénye jut el hozzánk. Természetesen a búra sok esetben szükséges, nem csak azért mert szép, hanem mert véd az izzó okozta vakítás, káprázás ellen, de maradjunk a csak indokolt mértéknél. Valójában a rossz lámpabúrák sokkal pazarlóbbak, a hagyományos izzóknál.
    Hagyományos izzók helyett jobb választás a halogén izzó, de vigyázzunk, hogy ne tükrös spotot vegyünk a rossz hatásfokuk miatt.
  • Ha kompakt fénycsövet használunk, sokkal jobb energia megtakarítást tudunk elérni, mint a halogénnel, de ügyeljünk a minőségre, s vegyük figyelembe, hogy az adott típus mennyire bírja a gyakori kapcsolgatást. Még jobb hatásfokúak az „egyenes” fénycsövek. Ha ilyet vesz, ennek a kiemelkedő hatásfoka mellett még előnye, hogy nagy látható felületen adja le a fényt, így nem vakít, nem kápráztat, így nem kell hatásfok rontó lámpabúrát használnunk.
  • A fenti 4 tanács egy jelentős ellentmondást tartalmaz. Ha többet akarunk spórolni, akkor oda világítunk csak, ahova kell. Azaz nem kell, hogy teljes fényárban ússzon a szoba, nem kell este is fehérben ragyogjon a mennyezet, de kell fény az asztalok felé, kell a konyhába a munkalap megvilágítására, a tükrök elé, stb. Szóval a napi tevékenységünkhöz pedig több fény kell. Azaz irányított fényre van szükségünk. Akár a halogén izzó, akár a fénycső fényét tükörrel egy irányba akarjuk terelni, ez csak veszteséggel oldható meg. A tükrök, a foncsorozások gyártmányonként eltérő hatásfokkal rendelkeznek. A halogén spotoknál láthattuk, hogy a foncsor által a fénynek akár a 75%-a is veszendőbe mehet, hővé alakul.
    Van egy fényforrás, ami lakossági célra is alkalmas, a hatásfoka felveszi a versenyt a legjobb „egyenes” fénycsövekével, bírja a fel-le kapcsolgatást, és a fény eleve irányítottan keletkezik benne, azaz tükrök vesztesége nélkül tudunk csakis oda világítani, ahova kell. Ez a LED-világítás.

A LED-lámpák előnyeit és hátrányait egy külön bejegyzésben a “Mit tudnak a LED-izzók és mit nem?” – cím alatt olvashatja el.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^