Milyen LED fényforrást válasszunk a vintage stílusú lakásunkba?

Valljuk be, ez a kérdés egy mediterrán, egy rusztikus, vagy retro stílusban berendezett enteriőrben is fontos. Minél inkább visszanyúlunk az időben, annál inkább figyelemmel kell lennünk a megfelelő LED fényforrás kiválasztásával.

Mennyire legyen egy LED fényforrás vintage stílusú?

Abban egyet érthetünk, hogy a fénykibocsájtó dióda típusok közül csak azok jöhetnek számításba, amelyek izzószálat utánoznak. Vagy ha nem is, akkor valami olyannak kell lennie, aminek a világító felülete, valamilyen izzást utánoz, de akár egy opál felület mögött táncoló lángnyelvet imitáció is besorolható a vintage stílusba.

.

 1. Fontos a színhőmérséklet

  Az izzószálat utánzó filament LED létezik, 4000-6400 Kelvines színhőmérséklet tartományban is amit a webáruházban középfehér és hidegfehér néven illetünk. Ezzel szemben a hagyományos izzó melegfehér 2700 Kelvines, egy Edison szénszálas még melegebb 2200 Kelvines, egy gyertyaláng 1800 Kelvines, azaz igencsak sárgásak. Ezt általában úgy érik el, hogy a 2700 Kelvines LED üvegbúráját színezik, általában (amber) borostyán-sárga felirattal jelzik.

  .

  Tehát amennyiben csak a volfrám izzószálak világában akarjuk a látványt biztosítani, akkor a 2700 Kelvines melegfehér LED-eket kell választani, de az igazi vintage hangulathoz utazzunk vissza 100 évet és használjunk a 2200 Kelvines borostyán sárgára színezett búrás szénszálas Edison izzót utánzó LED-et. Ha ennél is régebbi hangulatra vágyunk akkor a 1800 Kelvines gyertya láng színt utánzó termékeket keressük, de vigyázzunk, mert ezek fényereje is még gyengébb, tehát csakis sokkarú (sok foglalatos) csillár esetén tudunk elérni nagyobb fényerőt – pont mint régen 🙂
  Vannak azonban, akik a nosztalgikus hangulatuk közepette, a fehér falat a fehér bútort az esti fényben is fehérnek és nem sárgának akarják látni. Nekik kompromisszumos megoldásnak szóba jöhetnek a közép és hidegfehér színhőmérsékletű COG LED termékek. Így formailag vintage, hiszen üvegbúrás termékek, ahol látszódik a fényforrás és az határozottan izzószálnak is látszik csak a fény tónusa nem a vintage-nek megfelelő sárgás, hanem fehér.

 2. Fontos a fényáram (fényerő)

  Azt tudnunk kell, hogy időben visszafelé haladva nem csak egyre rosszabb hatásfokú fényforrások voltak (amit most LED-es csalással energiatakarékossá teszünk, hanem egyre kisebb fényáramú izzókkal kell találkoznunk. Egy vintage stílushoz nem illik használni egy 1500 lumenes LED-et, 4 darab 400 lumenes helyette már valósághűbb megoldás. Azért is találunk a Filanemt LED-es terén elég sokféle gyengébb típust. Vintage esetén a borostyánra színezett búrájú LED-ek esetében 2-5 Watt közötti fényforrásokat válasszunk több darabot, annál erősebbet inkább csak nagyobb terekbe használjunk.
  Az 1800 Kelvines gyertya tónusú fényforrások általában csak 2 Wattosak, amelyek még így is lényegesen erősebb fényűek egy gyertyánál.

 3. Fontos a kinézet

  Ez két dologról szól, az üvegbúráról és az izzószálról.

   • Az üvegbúra. Annak idején az izzók nem készültek olyan hatalmas szériában, nem voltak szabványformák, nem volt ennyire leszűkült a formaviláguk. Emiatt LED-ekből is célszerűbb egyedibb, ritkább formájút választani. A szénszálas Edison izzók világában igen sokféle – visszatekintve kézműipari szintű – egyedi formavilágú izzó létezett. A vintage stílussal feléledtek ezek az egyedi formák.
  .
  • Az izzószál. Ugye a LED nem izzik, hanem világít – de ettől a ténytől most vonatkoztassunk el. A régi korok jellemzője, hogy az izzószálak látszódtak, és minél régebbi típusokról beszélünk, annál sárgásabban és gyengébben izzottak. Ez azt is jelentei, hogy hosszabb szálakat, vagy több szálat kellett egy búrába elhelyezni. Valamint az egyenletes körkörös világítás érdekében el is kellett rendezni az izzószálakat és minél gyengébben izzottak, annál hosszabbakat kellett valamilyen elrendezés szerint feltekerni. Ezek a gyenge fényük miatt, nem kápráztattak, agy megcsodálhattuk az izzó szálak egyedi formavilágát. Ezt az élményt a LED 4-féleképpen tudja visszaadni:
    • A legrégebbi megoldás, amikor a LED a foglalat felől kivilágít és valamilyen egyedi forma gazdag PMMA (plexi) fényvezetőn keresztül azok felületén legtöbbször a vágási élein jön ki a fény. Ezt a megoldást már 10 éve használja a Philips (a legszebb a lótuszvirág mintájú), csak éppen erősebb változatban annál, mint amibe érdemes belenézni, de mivel fényerőszabályozhatóak, így azt is megtehetjük.
     .

     Ezen az elven, más gyártók elkezdtek belenézhető fényáramú Edison izzó kinézetű, sűrű izzószálat utánzó LED fényforrásokat készíteni. Tehát itt nem a LED-et látjuk közvetlen világítani, hanem annak a fénye egy fényvezető műanyag formával el van vezetve, és a formai kialakítástól függ az egyedi változatos izzót utánzó megjelenés.

   .
    • A COG Filament LED. Ezek kis LED pálcikák, olyan mintha a búra alatt izzószála lennének különböző darabszámban és formában kifeszítve. Ezek hátránya, hogy a szálirányokba kevesebb fény jut.
   .
   .
   .
   .
    • A Flexibilis LED szálak. Az előbbinek egy hajlékony továbbfejlesztése. Ekkor egy búrában elég egy szál, hiszen annak hossza többszöröse lehet egy merev COG LED szálnak. Igen változatos formákat alakíthatunk ki vele, hiszen hajlítható, spirál alakban feltekerhető, pont mint egy valódi izzószál, és általában a fényáramuk csak éppen akkora, hogy még belenézhessünk, csodálhatjuk. Mivel tetszés szerint hajlítható, így teljes értékű körkörös, árnyékmentes fényterítést is ki lehet alakítani, ha éppen az adott típusnak az a célja.
   .
    • Ami kimaradt. A mozgó lángnyelvet utánzó LED. Ha egy petróleum lámpa, vagy fáklya formában rakjuk – elég valósághű lángképet tud mutatni.

   .

   

 4. Foglalat, hivatalosan fejelés

  A vintage stílus szellemében E27-es normál és az E14-es mignon foglalatok közül tudunk választani, hiszen annak idején a lakásvilágítás terén ez a kettő típus biztosította a választékot.

Ha ezek után kedved lenne a Vintage LED választékunkat megnézni, a fenti kritériumoknak vegyesen megfelelő választékot itt találod: https://ledrex.hu/led-fenyforrasok-vintage-stilushoz/

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^