Mire jó a fali távirányító?

Ha azt halljuk, hogy távirányító – akkor mindenki egy kézbe vehető “kütyüre” gondol, amin több-kevesebb gomb található, és azok nyomkodásával elérhetjük a célunkat. Először csak a TV-t tudtuk távirányítóval kapcsolgatni. Ma már, akár a LED világításunknak is lehet távirányítója. A LED világítás akkor vált távirányítóssá, amikor a LED szalagok megjelentek és fényerőszabályozni akartuk a világításunkat, vagy a színes világításunkkal a hangulatunknak megfelelő fényt ki akartuk keverni, netalán valamilyen villogási effektet akartunk biztosítani. Ezek a fényélmények nehézkesen lennének kezelhetőek egy egyszerű fali kapcsolóval.

.


 
Ugyanakkor teljesen természetes, ha egy szobába bemegyünk, akkor az ajtó mellett a falon van kapcsoló, amivel fel tudjuk kapcsolni a világítást. Sőt, ha több ajtó nyílik egy helyiségbe – akkor jó, ha mindegyik ajtó mellett ott a falon egy-egy kapcsoló. Mert milyen faramuci helyzet az, ha a szoba olyan ajtaján akarunk kimenni, amelyik mellett nincs kapcsoló, így a villany lekapcsolása előtt át kell menni a szobán a másik ajtónál lévő kapcsolóhoz, ott lekapcsoljuk a villanyt, majd a másik ajtóhoz visszabotorkálunk a sötétben. Mondhatnánk – mit számít az, hogy van-e a falon kapcsoló? – manapság nem is kell fali kapcsoló, ha van távirányítónk, sőt lehet ugyanahhoz a világításhoz akárhány távirányítónk, sőt vannak fali távirányító tartók amiket az ajtó mellett felcsavarozunk a falra és így a kézi távirányító lehet fali fix távirányító is egyben. Azért, ha valahol minden világítás kézi távirányítós, és egy kapcsolót sem tudnánk használni a falon, hát gondolnánk egy furcsát. Rendben, a fali tartóban ott a helye a kézi távirányítónak az ajtó mellett, de vissza fogja-e tenni a kézi távirányítót a falra a család minden tagja? Ha egy 4 tagú családnak lesz akár 4 távirányítója, lehet hogy 8 helyen fogjuk keresni, de csak a 9. helyen találunk meg egyet 🙂 . Igazán jól jöhet, ha lenne egy olyan távirányító, ami nem lehet a falról levenni, mert akkor egy sötét szobába belépéskor biztosak lehetünk benne, hogy nem csak a helyét találjuk.
 
Valójában egyre újszerűbb világítási formák jelennek meg, amelyek kézi távirányítóval kezelhetőek, és ott maradnak a hagyományos fali kapcsolók a falon, amivel pedig csak a távirányítóval éppen beállított világítási módot tudjuk fel vagy lekapcsolni, de ha nem azt a színt, vagy fényerőt akarjuk, akkor kereshetjük a távirányítót. Hát cseréljük le a fali kapcsolónkat egy fali távirányítóra.
Igaz ahhoz minimális átkötést is kell végezni a kapcsoló felé leágazó villamossági dobozban, mert ha csak egy kapcsolónk volt a falon, akkor a kapcsolóhoz jött le a fázis, ami a kapcsoló után tovább ment a fényforráshoz. Egy fali távirányítóhoz, pedig egy fázist és egy nullát kell levezetni, mint amit a fényforrás vezérlője, illetve azt megelőzően a tápegysége kapna.
 

De miért nevezzük fali távirányítónak, nem hívhatjuk fali kapcsolónak, vagy vezérlőnek?

Nem, mert ez nem a vezérlő, csak a kezelő panelja. A távirányító, azért jobb elnevezés mint a kapcsoló, mert ez jelzi, hogy a kezelő panel és a vezérlő között nincs vezetékes kapcsolat. A panelen való gombnyomkodás utasításai rádiófrekvenciás jelként érkeznek meg a vezérlőhöz.
Miért nem jó a vezetékes megoldás? Jó az is, de akkor nem tudnánk kézi távirányítót használni. Akkor valóban a fali kapcsoló helyén fali vezérlő lenne és közvetlen a kapcsolat a kezelő panel és a vezérlő között. De gondoljunk bele. Ha ott a vezérlő a falon, akkor ahhoz 4 vezeték kell a falba egy egyszínű világítás esetén, egy 5-színű világításnál, már 8 vezetéket kell befűzni. Ezek a fali távirányítók pedig 2 vezetékkel működnek, sőt 4 zónásak azaz, 4 különböző világítási csoportot vezérelhetünk akár külön, akár együtt is. Azaz, ha csak 4 egyszínű világítást akarunk ott az ajtó mellől fényerőszabályozni külön, akkor 4 vezérlő (kapcsolóhely) kell a falra és nagy eséllyel 16 szál vezeték kell, hacsak nem akarunk egyetlen extra nagy teljesítményű tápegységről működtetni mindent, mert akkor 10 vezeték elég. Az 4-szer 5-színű világításnál már 32, vagy csak 28 szál vezeték kell.
 
5-színű LED szalag világítás fali vezérlős, és fali távirányítós vezetékezésének elvi rajza:

.

A fali távirányító 30 méter hatótávolságú. Tehát a világítás helyére csak a 230 Volt fázist és a nullát, azaz 2 vezetéket kell odavinni, akármilyen sokszínű világításban gondolkozunk. Majd a fényforráshoz legközelebb telepíthetjük (nyilván ez egy teljes mennyezetet körbevilágító LED szalag esetében nem releváns) a tápegységet és a vezérlőt. Sőt minden ajtó mellé tehetünk egy fali távirányítót. Fali vezérlő esetében egy világításhoz csak egyet tudunk használni, tehát fali vezérlőnk csak egy ajtó mellett lehet, fali távirányítónk minden ajtó mellett lehet, és emellett kézi távirányítónk is akárhány.
 
Mi-Light LED vezérlők fali távirányítói: mi, mivel működik:

.

 

Linkek, amin keresztül a fenti termékeknek a webáruházban beszerezhető tagjait gyorsan megtalálhatja:
Mi-Light T1 4-zónás 1-színcsatornás 2.4G RF fix fali fehér távirányító Mi-Light T1 4-zónás 1-színcsatornás 2.4G RF fix fali fehér távirányító
Mi-Light T3 4 zónás (RGB, RGBW) 2.4G RF fix fali fehér távirányító Mi-Light T3 4 zónás (RGB, RGBW) 2.4G RF fix fali fehér távirányító
Mi-Light T4 4 zónás (RGB, RGBW, RGBCCT) 2.4G RF fix fali fehér távirányító Mi-Light T4 4 zónás (RGB, RGBW, RGBCCT) 2.4G RF fix fali fehér távirányító
Mi-Light 2.4G-s 12-24Voltos dimmer (12Amper) Mi-Light FUT036 2.4G-s RF dimmer
Mi-Light 2.4G-s RF RGB vezérlő Mi-Light FUT037 2.4G-s RF RGB vezérlő
Mi-Light 2.4G-s 12-24Voltos RGBW vezérlő (4x6Amper) Mi-Light FUT038 2.4G-s RF RGBW vezérlő
Mi-Light FUT039 2.4G-s 12-24Voltos (10Amper) 4 zónás RGBCCT rádiófrekvenciás vezérlő Mi-Light FUT039 2.4G-s RF RGBCCT vezérlő

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^