Pannon LED MaxLux

A Pannon LED MaxLux spot terméke a doboza szerint 500 lumenes, 60 fokos világítási szögű és az 50Wattos halogén spotok kiválására alkalmas.

Brilum halogén 50W és Pannon LED MaxLux összehasonlító tesztjeBal oldalon a Brilum 50W-os halogén-spot, jobb oldalon Pannon LED MaxLux 4W-os LED-spot

Szemrevételezve és 50Wattos halogén spottal összehasonlítgatva erősebbnek érezzük, no nem a fényerőben, abban ugyanolyannak tűnik, hanem abban hogy az erős fénycsóva nagyobb területen érzékelhető, így az összes fényérzet a MaxLux esetén erősebb mint a halogén spotnál.

A műszaki adatokat összevetve, nem is meglepő, hiszen egy 50 Wattos halogén spot általában 320-380 lumenes (márkája válogatja, de általában 320) és a világítási szögük 25-55 fok közötti, azaz a fénycsóva hatás sokkal jelentősebb. Tehát egy középértéken 45-fokos világítási szögű halogén spothoz képest kétszer nagyobb területet világít be a MaxLux LED-spot.

A LED-ek a világítási szögön belül lényegesen egyenletesebb (a lencsés power LED-ek már kevésbé) megvilágítást biztosítanak a halogén spotokkal szemben. A halogén spotok, nyilván a tükörszerkezet kialakításának köszönhetően a középpontban lényegesen erősebbek, és a szélek fele erőteljesebben gyengülnek, ugyanakkor – véleményem szerint – a hivatalos világítási szögön kívülre több fény szóródik – persze csak korlátozottabb tartományban, mint a LED-spotok esetében.

Fénymérővel mérve azonos távolságból a középpontban a Brilum 50Wattos halogén spot esetében 550 lux körüli értéket mértem, míg a Pannon LED MaxLux LED-spotja esetében ez az érték 450 lux. Tehát akit a fénycsóva közepe érdekel az joggal mondhatja azt, hogy nem erősebb, azonban az összhatás tekintetében erősebb, még ha kimondottan rosszindulatúak vagyunk, akkor is ki kell egyeznünk abban, hogy egyforma erősek.

A dolog szépséghibája annyi, hogy ez a LED-spot középfehér és aki kizárólag a halogén-spotok sárga hatását szeretik azoknak ez túl fehér lesz.

A fenti és lenti fénykép egyetlen fotó. Direkt úgy készítettem, hogy egyszerre fényképezzem a két spot fényét, azaz a fényképező automatikája ne korrigálja külön se a színhőmérsékletet, se a megvilágítás eltéréseit.

Egy hullámkarton dobozzal választottam el, a két fény keveredését, illetve az alsó lap is egy karton.

Az alábbi képet egy képszerkesztővel manipuláltam, azaz a kontrasztot ráhúztam teljesen. A véleményem szerint jobban szemlélteti a megvilágított területek különbözőségét. A nagyon erős fényű fehér területek és a még mindig erősen megvilágított sárga területek arányai lényegesen kedvezőbbek a MaxLux LED-spot esetében. Ugyanakkor a mellékes fényszóródás (piros terület) sokkal nagyobb a halogénnél.

Brilum halogén 50W és Pannon LED MaxLux összehasonlító tesztjeBal oldalon a Brilum 50W-os halogén-spot, jobb oldalon Pannon LED MaxLux 4W-os LED-spot

Itt tudja megvenni:
Pannon LED MaxLux a LED-lámpa Boltban

Tóth Tamás