Pórul is járhat a 100Wattos izzók betiltásával – ha …

Ön pórul is járhat a 100Wattos hagyományos izzók betiltásával – ha rosszul választ!
A megszűnt izzóink helyett más típust választva, könnyen előfordulhat, hogy rossz döntést hozunk.
A 3 leggyakoribb rossz döntés:

.
 1. Az egyik rossz döntés, ha Ön a meglévő csillárjában eddig nem használta az összes foglalatot, hanem azt mondta, hogy elég egy 100 Wattos izzó.
  Ha nem kap többé 100 Wattosat – mondhatja, hogy van szabad foglalata, vesz mondjuk 4 db hagyományos 25Wattosat(mert abból pont kijön a 100Watt). Rá fog jönni, hogy sötétebb lesz.
  Amíg egy 100Wattos izzó 1340lumen fényárammal világította be a szobáját, addig a 4 db 25Wattos 4×230lumen, azaz 920 lumennel világít ami 31%-kal kevesebb.
  Ugyanis a hagyományos izzók minél kisebb fogyasztásúak, annál rosszabb a hatásfokuk, ha Ön a 100Wattos helyett ugyanolyan világosságot szeretne a szobájában 25Wattosakkal elérni, ahhoz Önnek 6db-ot kell használnia, azaz a korábbi 100Watt fogyasztása megugrik 50%-kal és 150Watt lesz.
   
 2. A másik rossz döntés, ha Ön azt mondja, hogy akkor ideje korszerűsíteni, és az egyébként is igen tetszetős halogén spotok befogadására alkalmas lámpatestet vásárol halogén spotokkal.
  Mert azt mondják a halogén izzónak jobb a hatásfoka, így kisebb lesz a villanyszámla. Igen, így van – lehet kisebb, de lehet több is. Miért?
  Egy hagyományos villanykörtével egyező megjelenésű 100Wattos halogén izzó 1550lumenes, tehát valóban közel 16%-kal jobb hatásfokú. De van mégjobb. Például egy 12 voltos 100Wattos tűlábas miniatűr halogén izzó 2350lumenes, azaz 75%-kal jobb mint a hagyományos izzó. (ezeket az izzó lumen értékeket a Tungsram katalógusában le lehet ellenőrizni)
  Ezt úgy is mondhatjuk, amíg a 100Wattos hagyományos izzó hatásfoka 13,4lumen/Watt hatásfokú, s ezzel szemben ez az utóbbi halogén izzó 23,5lumen/Watt hatásfokú.
  Ezzel szemben, hogyan jár az, aki tükrös, azaz halogén spot izzót választ?
  Ezek a spotok, hogy milyen hatásfokúak erősen gyártófüggőek, és a hatásfokoknak elég erős a szórásuk. De jól megközelítjük a helyzetet, ha azt mondjuk, hogy ezeknek a 230Voltos 50Wattos halogén spotoknak 4-8lumen/Watt a hatásfokuk, azaz átlagban kétszer energiapazarlóbbak a 100Wattos hagyományos izzóknál. Ezeket az izzókat nem tiltották be, csak a náluk kétszer jobb hatásfokú 100Wattos izzót – nem érdekes?

   

 3. A harmadik rossz döntés lehet, ha gyenge, vagy megbízhatatlan minőségű kompakt fénycsövet vásárolunk:
   

  1. Ha, nem bírja a kapcsolgatást hamarabb tönkre megy. Kidobja, beletöri a kukába? – Ne tegye. A fénycsőben higanygőz van, amennyivel védi a környezetet a jobb hatásfok miatti kisebb fogyasztással, visszaszennyezi higannyal.
    
  2. A gyengébb minőségűek hamarabb veszítenek a fényükből, így idő előtt azonos fogyasztás mellett kevesebb fényt bocsájtanak ki.
    
  3. Legyünk figyelemmel arra, hogy a silányabb termékek esetén főképp a csövek végeinél nem megfelelő a fénypor takarása. A csőben döntően UV fény keletkezik. A fénypor feladata, hogy ezt az UV sugárzást látható fénnyé alakítsa. Ahol nincs fénypor, ott az UV sugárzás kijut a csőből. Ennek következtében nem elég, hogy UV sugárzás lesz jelen a szobában, de ennek hatására még a levegő oxigénjéből ózon molekulák is termelődhetnek. Mondhatjuk, hogy ez egy kimondottan rossz fénycső esetében is elhanyagolható mennyiség – de mi van akkor, ha ez a hatás 10-20 éven, vagy még több évtizeden keresztül rendszeresen ér bennünket?
    

  Ha kompakt fénycső mellett tesszük le a voksunkat legyünk figyelemmel a minőségére, a hatásfokára.

A LED-lámpák előnyeit és hátrányait egy külön bejegyzésben a “Mit tudnak a LED-izzók és mit nem?” – cím alatt olvashatja el.

.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^