V-TAC 60 LED (5050SMD) beltéri LED-szalag 12Volt 1méter/10mm, RGB-NW (KIVITELEZŐKNEK) ***

LEDrex.hu webáruház < - https://ledrex.hu/prod/vt-300-ip20-rgb-nw1/

V-TAC 60 LED (5050SMD) beltéri LED-szalag 12Volt 1méter/10mm, RGB-NW (KIVITELEZŐKNEK)

Műszaki adatok:

 

Ez a termék a A V-TAC RGB-NW 300 LED (5050SMD) beltéri LED-szalag 5méteres termék méterre vágott változata.
Ha nem akar egy egész 5 méteres tekercset megvenni, akkor ezen az oldalon 1, 2, 3, vagy 4 méteres darabot is a kosárba rakhat.
Ha Önnek például 3 méter szalagra van szüksége, akkor ön természetesen nem 3 darab 1 métereset fog kapni, hanem 1db 3 métereset.
Mint minden méretre vágott termék esetében tudnia kell, hogy ebben az esetben nem számíthat a szalagra forrasztott bekötő vezetékre, tehát a kivitelezőnek kell bekötő vezetéket a szalagra forrasztania.
Ez a szalag csak 10mm széles. Az RGBW szalagokhoz használható toldó és bekötő elemek azonban 12mm széles szalagokkal kompatibilisek. Ezeket az elemeket ehhez a szalaghoz nem tudja használni. Emiatt a szalagra a vezetékek rögzítését csak forrasztással tudja megoldani. A 10mm széles szakaszon 5 forrasztás szükséges.
Változtatható fényerejű és színű LED szalag, amely teljes értékű középfehér fénnyel is képes világítani!
Polc, falfülke, falmosó, mennyezeti rejtett világítás, vagy éppen karácsonyi díszvilágítás céljára alkalmas.

Ez az SMD RGB-NW beltéri flex LED-szalag 6 LED-enként vágható, méretre szabható a szabad réz érintkezős helyeken. Minden 6 LED-es csoportból 3 darab RGB 5050 típusú SMD LED és 3 darab középfehér 5050 típusú SMD LED. A levágott szalagdarabokra (azok vágási végeire) tetszőleges hosszúságú vezetéket forrasztva, változatos kialakítási formákat érhetünk el. A szalag hátoldalán öntapadó ragasztó szalag fut végig mely a hővezető felületre rögzítést segíti.

FIGYELEM!
Beltéri típus, azaz a nyomtatott áramköri szalag a ráültetett diódákkal együtt szabadon van, nincs rajtuk szilikonkaucsuk burkolat, mint a kültéri típusoknál.

 

V-TAC 60 LED (5050SMD) beltéri LED-szalag 12Volt 1méter/10mm, RGB-NW (KIVITELEZŐKNEK)

 

A termék csomagolásán 1000lumen/méter fényáram van feltüntetve hivatalosan. A webáruházban feltüntetett 720lumen/méter érték onnan származik, hogy más termékek fogyasztásának és fényáramának arányosításával kb. ilyen fényáramúnak tekinthetjük méterenként. Ez csak iránymutatás a tervezéshez és nem hivatalos érték!

 

V-TAC 60 LED (5050SMD) beltéri LED-szalag 12Volt 1méter/10mm, RGB-NW (KIVITELEZŐKNEK)

 

A termék névleges fogyasztása 10,8Watt méterenként, azaz egy 5méteres tekercs esetében 54Watt. Ez az az érték melyet a LED szalagra szerelt diódák a szalagra forrasztott ellenállások figyelembe vételével képesek teljesíteni. Ez azonban egy maximális érték, mely csak elérhető a termék több ponton történő betáplálása esetén. A szalag hosszán fellépő feszültségesés miatt a betáplálási ponttól egyre távolabb lévő diódák egyre gyengülő teljesítményt nyújtanak. Minél rövidebb szakaszokat használunk, azaz minél több ponton, mindkét végről megtápláljuk a LED szalagot, annál inkább elérjük a maximális teljesítményt. Ha igazán ki akarjuk használni ennek a terméknek a maximális fényerejét, ahhoz célszerű 1 méterenként mindkét végről tápellátást biztosítani. Természetesen nem szükséges a szalagot mindkét végről megtáplálni és minden esetben rövid darabokat használni, de célszerű. Tehát nem szükséges, de célszerű, ha erős és kiegyenlített világítást akarunk elérni. Használhatunk egy 5 méteres darabot egészben csak egyik végről betáplálva, de akkor a fényerőnk is kb. csak 50%-a lesz az elérhetőnek és a szalag túlsó végén lévő LED-ek gyengébben fognak világítani, mint a tápbekötés elején. Természetesen ez a fényerő csökkenés csak akkor szembetűnő, ha az utolsó LED-eket visszahajtjuk az elsőkhöz, azaz egy kört alakítunk ki. Egyébként egy egyenes vonal mentén kevésbé feltűnő.
Egy 5 méteres szalag végére újabb szalag mennyiséget kötni tilos!
Nem csak a fényerő fog tovább csökkenni a feszültségesés miatt, de a szalag ellenállása okán még több hő keletkezik, ami rövidíti a LED várható élettartamát. Ez a LED szalag egyébként is csak kiváló hővezető felületre ragasztható fel, ezért célszerű az alumínium LED profil használata, éppen a hőleadás biztosította várható élettartam megtartása érdekében.

 

V-TAC 60 LED (5050SMD) beltéri LED-szalag 12Volt 1méter/10mm, RGB-NW (KIVITELEZŐKNEK)

 


FIGYELEM!
Ez villamossági méretezést igénylő termék, fokozottabb szerelési igénnyel. A helyi elképzelések függvényében e termékhez LED profil, tápegység, RGBW vezérlő, plusz vezeték szükséges, valamint a csatlakozásokat forrasztással célszerű a szalagon biztosítani. Emiatt a tervezést és kivitelezést villamossági szakemberrel végeztesse!

 

V-TAC 60 LED (5050SMD) beltéri LED-szalag 12Volt 1méter/10mm, RGB-NW (KIVITELEZŐKNEK)

 


A felhasználás helyének meghatározásához vegye figyelembe az alábbiakat:
Minden LED várható élettartamát rövidíti a hőmérséklet. Azaz, ha a LED által termelt hőt nem vezetjük el, vagy nem tudja azt leadni, akkor idő előtt meghibásodik.
Emiatt ha a LED-et szobahőmérsékletnél melegebb helyen használjuk, vagy sugárzó hőhatásnak tesszük ki, az rövidíti a LED élettartamát.
Minél nagyobb egy LED-szalag méterenkénti fogyasztása, annál nagyobb a hőtermelése is.
Amíg egy méterenkénti 8Watt alatti LED szalagot ragaszthatunk közvetlenül falra is és a fal jó hővezetést biztosít, addig egy ennél nagyobb fogyasztást célszerű alumínium LED profilba ragasztani, vagy valami jó hővezető felületre, célszerűen fémre.
Méterenkénti 12Watt fogyasztás felett csakis jó hővezető fémen (Alu LED-profil) használjuk.
Minél hosszabb LED szakaszokat fűzünk egymás végére, annál nagyobb a szalagon a feszültségesés az LED szalag ellenállása miatt, és a bekötéstől távolabbi szakaszok egyre gyengébben fognak világítani, így világítás helyett elfűtjük az áramot.
Emiatt általánosságban akkor járunk el helyesen, ha maximum minden 40Wattos szakasz mindkét végről betáplálást biztosítunk, minél rövidebb szakaszokat táplálunk meg mindkét végéről annál egyenletesebb és erősebb fényhez jutunk, és a LED szalag várható élettartamát is hosszabbítjuk ezzel.
Párás helyiségekben csak kültéri LED szalagot használjunk. Vízbe (medence) csak IP68-as vízálló LED szalagot használjunk.
Hiába rendelkezik a legtöbb LED szalag 3M öntapadó hátoldallal, ha a felragasztás helyének nem megfelelő a tapadása, akkor az le fog válni. Szintén leválhat a LED szalag egy jól tapadó felületről is akkor, ha pl.: a hő elvezetése nem megfelelő, és a ragasztó anyag a hőtől képlékenyebbé válik.
Mindenképp leválik LED szalag ha a bekötő-, azaz tápvezetéket lógva hagytuk. A bekötő vezeték súlya folyamatosan leválasztja a LED szalagot idővel egyre hosszabb szakaszon. Emiatt a bekötő vezetéket a belógás ellen fixen kell rögzíteni. Adott körülmények esetén szükségessé válhat a LED szalag ragasztásának megerősítése erősebb ragasztóval, pl. akár sziloplaszttal is, de a webáruházban erre a célra kétoldalas ragasztó szalag is kapható.
Mint minden 12Voltos LED szalag, így ez a típus sem tolerálja a túlfeszültséget. Akkumulátoros használat esetén mindenképp használjon 12Voltos túlfeszültségvédőt.

 

 

Garanciális meghibásodás feltételek és bonyolítása

A szalagról bővebb információkhoz juthat, ha elolvassa az RGBW LED szalag összehasonlító tesztet is.

 

Kínai gyártmány.