Elmark egy csatornás rádiófrekvenciás távirányítós kapcsolómodul, fali kiemelő kerettel

6630,- Ft/szett
ELFOGYOTT, MEGSZŰNT!

Műszaki adatok:

  • Garancia: 3 év
  • Webáruházi-azonosító: el-99101
Egy egypólusú rádiófrekvenciás jelet fogadó kapcsolómodul, egy fali kapcsoló kinézetű távirányító és egy fali kiemelő kapcsoló keret szett. A kapcsolómodult a régi kapcsoló helyére szereljük, vagy egy gipszkarton üregbe és a távirányítóval tudjuk kapcsolgatni a modult. A távirányítót akár hordozhatónak is meghagyhatjuk, vagy a kapcsolókeretet felcsavarozzuk a kívánt helyen a falra, és belecsavarozzuk a távirányítót, így egy fix fali, vezeték nélküli kapcsolónk lesz.
.
Telepítési útmutató:
Kizárólag szakember telepítheti!
A kapcsoló telepítését az alábbi ábra alapján végezze el.
A kapcsoló teljes felszerelése előtt azonban célszerű a kapcsoló és a vezérlő párosítását elvégezni.
Ehhez helyezze áram alá a vezérlőt (relét) - a vezérlő által működtetni kívánt fényforrást is telepítse, hogy meg tudjon majd győződni a kapcsolat sikerességéről - és tegye bele a 12Voltos ceruza elemet a kapcsolóba.
Nyomja be a vezérlőn lévő „remote switch” feliratú gombot és utána kapcsoljon a kapcsolóval. Ha a vezérlő sikeresen vette a jelet, akkor a vezérlő a fényforrás kapcsolgatásával jelzi, hogy sikeres volt a párosítás. Ezután felengedheti a vezérlő lévő gombot, és befejezheti a kapcsoló teljes felszerelését, az ábra szerint.
.
Egyéb hasznos tudnivalók a használat során:
A kapcsoló és a vezérlő között maximum 50 méter távolság lehet. Ez a távolság azonban a fizikai akadályok miatt rövidülhet. Egy gipszkarton lap kevésbé, egy tégla válaszfal jobban, egy vasbeton fal, vagy födém jelentősebben árnyékolhatja a jelet, azaz csökkenti a vételi távolságot. Emiatt a kapcsoló végleges felszerelése előtt célszerű ellenőrizni, hogy ebből a távolságból megfelelően erős marad-e a kapcsolat. Ha a kapcsolóra mindenképp ott van szükség, akkor a vezérlőt kell közelebb telepíteni. Általában a termék hatótávolsága kellően nagy telepítési szabadságot biztosít.
A relének (vezérlőnek is van önfogyasztása, ami lekapcsolt lámpák esetén is max. 1,5 Watt.
A lámpákat nem csak a távirányítós kapcsolóval kehet felkapcsolni, hanem a vezérlő lévő gomb megnyomásával is, illetve a vezérlő áram alá helyezésével is elérhető, hogy felkapcsolja a vezérlő a lámpákat.
Ha a vezérlőt áram alá helyezzük, akkor a vezérlő által működtetett lámpák, nem fognak világítani. Ha 2 másodpercnél rövidebb időre megszakítjuk az áramot és utána visszakapcsoljuk, akkor viszont a vezérlő fel fogja már kapcsolni a lámpákat. Ennek a funkciónak kettős értelme is van. Az egyik, ha elmegy az áram a lakásból és amikor visszajön, a visszatérő áram ne kapcsolja fel a világítást, pláne ne ha alszunk, vagy ha nem is vagyunk otthon. A másik értelme, ha valaki úgy telepíti, ezt a vezeték nélkül kapcsolható rendszert, hogy egy hagyományos (vezetékes) kapcsolót is meghagy, hogy két helyről lehessen kapcsolni a lámpát, vagy lámpákat, akkor ezzel a hagyományos kapcsolóval is lehessen kapcsolgatni. Ez utóbbi esetben, azonban két dolgot meg kell jegyezni: A). Ha a hagyományos kapcsolóval kapcsoljuk le a villanyt, akkor a lekapcsolást követően 2 másodperc elteltét követően újra kapcsoljuk fel. Ekkor nem fog világítani, de a felkapcsolás azért szükséges, hogy utána a vezeték nélküli kapcsolónk is működőképes legyen. Hiszen a vezeték nélküli kapcsolónk csak akkor tud működni, ha a vezérlő áram alatt van. B). Ha váltókapcsolást akarunk kialakítani, 1 darab hagyományos kapcsoló és egy vezeték nélküli kapcsolóval, akkor hiába 1, 2, vagy 3 áramkörös a vezeték nélküli kapcsolónk, a hagyományos vezetékes kapcsolónk csak 1 körös lehet, hiszen egy vezérlőt, vagy áramtalanítunk, vagy áram alá helyezünk. Tehát a hagyományos kapcsolóval, mindig a vezérlőre kötött összes lámpát le vagy felkapcsoljuk, míg a vezeték nélkülivel attól függ, hogy melyik kör kapcsolóját nyomjuk meg. Fontos figyelembe venni, hogy a vezeték nélküli kapcsolóval kombinált hagyományos kapcsoló esetén mindig kétszer kell kapcsolnunk a hagyományos kapcsolóval, hogy mindig áram alatt maradjon a vezérlő.
Ha több kapcsológombot nyomunk be egyszerre, akkor egyik lámpa sem fog felkapcsolódni, hiszen ha a kapcsoló több különböző rádiófrekvenciás jelet bocsájt ki akkor a kevert jelet a vezérlő nem tudja értelmezni.
Több vezeték nélküli kapcsolóval nem lehet egy vezérlőt működtetni, mert amikor a következő kapcsolóval párosítjuk a vezérlőt, az előző kapcsolóval történő párosítást törli. Ugyanakkor, mivel a kapcsoló csak a jelet adja, a vezérlő az amelyik párosításnál figyeli, hogy melyik jelet kell venni, így egy kapcsolóhoz (egy körhöz) több vezérlőt is tudunk párosítani. Annak elkerülésére, hogy több ilyen rendszerű vezeték nélküli kapcsoló is használható maradjon és ne okozzon téves kapcsolásokat, 10.000-féle digitális kódot használ ez a rádiófrekvenciás rendszer 315 és 433,92MHz-es tartományokban.
A távirányító (kapcsoló) egy darab 12Voltos A23, vagy V23GA, vagy 8LR932 jelölésű (ez mind ugyanaz) rövid ceruza elemmel működik. Egy darab ilyen 12 Voltos ceruza a szett része. Ennek lemerülése természetes folyamat. A lemerült elem cserélése új beszerzése a vevő, vagy karbantartója feladata. Az elem lemerülése nem garanciális hiba. Cserénél ügyeljen a helyes polaritásra! Úgy tervezték, hogy napi 20db kapcsolás mellett, az elem 1 évig bírja. Ezt az élettartamot jelentősen tudja befolyásolni, a környezeti hőmérséklet.
Ez a termék kizárólag beltéri használatra tervezett. Párának, vagy sugárzó hőnek kitett helyen beltérben sem használható!
Egy kapcsoló körrel maximum 600 Watt hagyományos izzót működtethetünk, vagy LED fényforrások esetében, maximum 200 Wattot!

Kínai gyártmány.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^