Optonica 120 LED (5730SMD) IP65 LED-szalag DC 220 Volt 1méter, hidegfehér (KIVITELEZŐKNEK)

2070,- Ft/méter
Alacsony készlet! Maximum 32 darab van.
Szállítás 3 munkanapon belül a készlet erejéig, de utánrendelhető!

Műszaki adatok:

 • 10 Watt névleges fogyasztású, Optonica márkájú LED lámpa.
 • Fényáram: 500lumen
 • Hatásfoka: 50 lumen/Watt
 • Ez a fényáram 120 fokos világítási szögön belül kb. 50 Wattos hagyományos izzó fényforrással tekinthető egyenértékűnek.
 • DC 220V - tápellátás igényű.
 • Foglalat nélküli: A tápcsatlakozáshoz szabad vezeték, esetleg egyéb csatlakozó áll rendelkezésre.
 • Méret: 13x5mm - a legnagyobb átmérő
  1000mm - a teljes hossz
 • 25000 óra - a várható elméleti élettartama
 • Színhőmérséklete: hidegfehér (6000Kelvin)
 • Ez a LED lámpa 120 darab 5730 SMD típusú fénykibocsájtó diódát tartalmaz.
 • Védelem: IP65
 • Színvisszaadási indexe: Ra>80
 • A lámpa teljesítménytényezője: 0,94
 • Be- és kikapcsolási ciklusok elméleti maximálissszáma az élettartam során: 25000
 • EAN-kód: 3800156646117
 • Gyártói SKU / MPN azonosító: 4611
 • Garancia: 2 év
 • A látható fénytartomány kibocsátására tervezett LED-eknek nincs infravörös és UV sugárzásuk.
 • Webáruházi azonosító: op-st4611-cw

Sűrű, méterenként 120 nagy méretű LED-et tartalmazó hidegfehér LED szalag, amely saját dugvillás bekötő elemén keresztül (mely egyenirányítót tartalmaz), közvetlen 230 Volt tápellátással működik.
Az IP65-ös végdelem a vágási végekre nem vonatkozik, a betáplálás és a végzárás vízzáróvá tétele a kivitelező feladata.
Fél méterenként, azaz 60 ledenként darabolható a jelölt helyeken.
A törpefeszültségű LED szalagok rendszerelemei közül semmi sem használható a 230 Voltos LED szalagokhoz!
A LED szalag maximális elméleti egybefüggő hossza egy gyári tekercs, ami 50 méter. Hosszabb szalagok kialakítása toldóelem közbeiktatásával lehetséges, mint ahogy rövidebb darabok összetoldása is, amennyiben csak a jelölt helyen kerültek feldarabolásra.
Amennyiben beltérben, 12-24 Voltos LED szalagokhoz hasonlóan alkarja fényerőszabályozni, távirányítóval kezelni, használja hozzá a Skydance S3-as (Optonica 6397) vezérlőt.

.
Ennek a LED szalagnak a hátoldalán nincs kétoldalas ragasztó szalag. Felrögzítése lehet, külön megvásárolható kétoldalas akril szalaggal, gyorskötözővel, felfúrt rögzítő fülekkel, vagy sziloplasztba ragasztva, vagy más műanyag ragasztóval. Transzparens akril kétoldalú ragasztószalag 12mm x 3méteres a webáruházban itt található: https://ledrex.hu/e-f6060/.
.

A gyártó által megadott névleges értékek szerint AC 220 Volt működtetésű, ez kissé megtévesztő, mert az AC csak a tápbekötő elemben lévő egyenirányító hídig értelmezhető, a szalag valójában szaggatott 230 Volt egyenáramú tápellátást kap. A gyártó szerint méterenként 10 Wattos a LED szalag. A tapasztalatok szerint 11,5 Watt tényleges fogyasztás mérhető, majd a szalag melegedésével 12,5 Wattra növekszik. Egy 50 méteres tekercs a felkapcsolás pillanatában 1150 Wattos, majd ezt követően ugrik a fogyasztás a felére.

Kültéren nem csak a csapó esőtől védett helyre kell telepíteni, árnyékos helyre is, Mivel a szilikon tömlőt a nap károsító sugarai idő előtt tönkre tehetik. Mint minden LED világításra, erre is érvényes, hogy ne használjuk sugárzó hőnek kitett helyen, mert az rövidíti a LED-ek várható élettartamát.

A 230 Voltos LED szalagok előny a törpefeszültségű típusokkal szemben az egyszerűbb telepíthetőség. 230 Volton nincs feszültségesés a LED szalagon, így tetszőleges hosszúságú szakaszokat alakíthatunk ki (160 méterig), és nem kell betáplálási pontokkal megszaggatni a LED szalagot, nem kell tápvezetéket végigvezetni ennek biztosítására a LED szalagok mentén. Elég csak az egyik végen betáplálást biztosítani, sőt ajánlott is – nehogy a túlvégen a polaritás fordítva kerüljön rá. Csakis egyenirányítón keresztül használható. Erre való a rendszer részét képező, tápbekötő elem, amely GBU810-es egyenirányító hidat tartalmaz. Ez szűrő nélküli, tehát a kimeneten egyenirányított, de pulzáló félhullámú áram jelenik meg. Az egyenirányítóra igaz, hogy maximum 8 Amperig használható (1000 Volt mellett) ami nagyon jó, de csak akkor lenne igaz, ha hűtőbordára szereljük. Jelen bekötő kábel azonban nem hűtőbordás, így csak 3,2 Amperig terhelhető, amiből rögtön az jön ki, hogy csak 64 méter köthető rá. Aki levágja a bekötőklipszet és meglátja, a vezeték vékonyságát, könnyen arra a következtetésre fog jutni, hogy 1-1,5 Ampernél többet nem szívesebben kötne rá, tehát 20 méter fölé nem célszerű ezzel a bekötővel menni.
De miért is vágnánk le a bekötőklipszet? Sajnos azért, mert a klipsz két fém saruja, mechanikailag szorul rá a LED szalag 2 darab forrasz gombócára. Ha a kontakt nem elég szoros, akkor a mikroívek miatt idővel befüstöl a kontakt és nem fog világítani a szalag.
Célszerűbbnek tűnik ezt a klipszet levágni, és a vezetéket ráforrasztani a szalagra. Vigyázzunk a helyes polaritásra, és az életvédelmi, valamint vízzáróság szempontjából megfelelő kivitelezésre. Ez a kivitelező szakember feladata. Csak villamossági szakember szerelheti, telepítheti!
Ezzel a szűrő nélküli bekötőtáppal működtetett LED szalag csak kültérre dekorációnak javasolt, hiszen a LED szalag fénye az érzékeny szeműeket zavarni fogja, mivel az egyenirányítóból, félhullámmal pulzáló egyenáram jön ki.

Mivel a gyárilag ajánlott DC 230 Voltos LED szalag dugvillás tápellátás bekötő kábelén keresztül a LED-ek közvetetten 50Hz-es tápellátást kapnak, ennek előnye és hátránya is van. Egyenirányítást követően nem történik kiegyenlítés, így a félhullámok miatt szaggatott egyenáramot kapunk, amit kihasználhatunk ugyan fényerőszabályzásra a kereskedelemben kapható közönséges fali fényerőszabályzós kapcsolókkal (fázishasításos dimmerekkel).
Hátránya, hogy a fényerőszabályozás lehetősége a célszerű felhasználási hely alapján teljesen felesleges funkció. Másrészt, mivel a diódának nincs izzási tehetetlensége, így minél kisebb fényerőre állítva - annál jobban érzékelhető a vibrálása.
És már el is érkeztünk a nagyobb hátrányhoz. Teljes fényárammal világítva is a LED-ek is 50Hz-cel villognak, ami szabad szemmel ugyan nem látható, de az érzékeny szeműek számára zavaró lehet. Emiatt, csak kültéri dekorációs célra ajánlott.
Ha mindenképpen lakásbelső dekorációra, belső tér világításra akar használni 230 Voltos Led szalagot, akkor azt kimondottan 230Voltos LED szalag vezérlővel tegye, mint amilyen az Optonica 6397 / Skydance S3. Ezzel a PWM fényerőszabályzás 2kHz-es, így minimális fényerő esetén sem lesz érzékelhető a villódzás.

Kínai gyártmány.


.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^