V-TAC 4W art filament borostyán ST64 csepp LED izzó E27 (extra melegfehér)

5910,- Ft/darab
Alacsony készlet! Maximum 3 darab van.
Szállítás 3 munkanapon belül a készlet erejéig, de utánrendelhető!

Műszaki adatok:

 • 4 Watt névleges fogyasztású, V-TAC márkájú LED lámpa.
 • Fényáram: 200lumen
 • Hatásfoka: 50 lumen/Watt
 • Ez a fényáram 300 fokos világítási szögön belül kb. 20 Wattos hagyományos körteizzó fényforrással tekinthető egyenértékűnek.
 • 200-240V - tápellátás igényű.
 • Foglalat: E27
 • Alak / forma: ST64-csepp
 • Méret: 64mm - a legnagyobb átmérő
  142mm - a teljes hossz
 • 20000 óra - a várható elméleti élettartama
 • Színhőmérséklete: borostyán (1800Kelvin)
 • Ez a LED lámpa 4 darab 2835 SMD típusú fénykibocsájtó diódát tartalmaz.
 • Színvisszaadási indexe: Ra >80
 • Be- és kikapcsolási ciklusok elméleti maximálissszáma az élettartam során: >15000
 • EAN-kód: 3800157640312
 • Gyártói SKU / MPN azonosító: 7474
 • Garancia: 2 év
 • A látható fénytartomány kibocsátására tervezett LED-eknek nincs infravörös és UV sugárzásuk.
 • Webáruházi azonosító: vt-4w-st64-art-e27-aw
Borostyán színűre színezett klasszikus csepp formájú üvegben kialakított igazi vintage Edison izzó megjelenéséhez és tónusához hasonlít. Fényárama kicsi, rövid idegig bele is nézhetünk, hogy gyönyörködni tudjuk benne. Fogyasztása csak töredéke az Edison izzóénak.
A megszokott melegfehér tónusnál 2 fokozattal még sárgásabb, szinte vöröses sárgás a fénye. Egyrészt a borostyánra színezett búrákról már tudjuk, hogy azok 2500 Kelvin alatti fényt biztosítanak, általában 2200 Kelvinesek. De ez 1800 Kelvines, tehát a valódi gyertyaláng fényének vöröses-sárga tónusát utánozza, illetve a korabeli gyengén izzó, tartós, de rossz hatásfokú izzószálak izzása is ilyen színhőmérsékletű.
.
.
Sokan COG LED-nek üvegszálra, zafírszálra épített LED csoportnak, azaz LED filamentnek gondolják, de nem az.
Art Filament a kreatív elnevezése, azaz csak művészileg látszik izzó szálaknak, filamenteknek. Valójában a foglalatba van elrejtve pár darab SMD tokozású LED, a meghajtó elektronika felett. A búra közepén lévő PMMA (plexi) cső optikai kábel módjára megvezeti a fényt és az a végponton illetve a felületi töréspontokon lép ki. A fényvezető csőre feltekert izzószálat imitáló motívum van gravírozva. A gravírozás okozta felületi törés következtében a gravírozás mentén a fényvezetőből kilép a fény és úgy tűnik, mintha ott izzana, világítana. Ezért ennek a fényforrás típusnak a LED filament elnevezése helytelen, megkülönböztetésül az ART FILAMENT elnevezés szolgálhat helyes megoldásként, mint ahogy az egyes ilyen termékek dobozán már ez szerepel.
.
A LED filament típusú fényforrások búráját inertgázzal (jellemzően nitrogénnel) töltik fel, ami jó hővezető és nem lép reakcióba a LED szálakkal - azaz nem okozhat oxidációt. Az Art Filamentek esetén mivel nincsenek LED szálak, a fény és a hő a foglalatban keletkezik, így értelemszerűen inertgáz alkalmazása is felesleges. Ennek következménye, hogy a búra alatt csak levegő van, a búra legtöbb esetben egyszerűen letekerhető a foglalatról. Ez egyrészt csak érdekesség, de előny is. Ha véletlen összetörjük az üvegbúrát akkor is használható marad a fényforrásunk - illetve, ha valami olyan kisebb méretű lámpabúrába akarjuk belerakni, de elszámoltuk magunkat és nem férne bele, akkor a LED búrájának letekerésével mégis bele tudjuk helyezni.
.

Stílusát idézve a legkorábbi Edison-féle izzókat utánozza. Emiatt nem csak hogy a most divatos retro és vintage stílusok hiteles alkotó eleme lehet, hanem a múlt századelőtől 2000-ig a legtöbb stílushoz használható. Jól mutat a különféle népies stílusokban, legyen az bármely mediterrán, vidéki stílusok, etno, de akár a luxus art deco is.
Valamint az arany-fekete luxusstílusokban is jó mutat, barokktól a mostani modern stílusokig, amikor is a fekete lámpatesteket aranyozott, óarany, vagy akár citromsárga betétekkel variáljuk, hiszen ez az erőteljes sárga fény csak ráerősít ezekre a színjegyekre.
Mindemellett az ipari stílusban is kiválóan megállja, a helyét, hiszen az ipari stílusú lámpatestek lényege a funkcionalista szemlélet, aminek eredménye, hogy a fényforrást általában nem takarja semmi. Emiatt az izzószál utánzatú gravírozott fényvezető mintája határozottan tudja uralni a lámpa egészét.
Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor hova nem való?
Fekete fehér stílushoz, high-tech, minimál stílushoz, tehát azokhoz a stílusokhoz - pontosabban színvilágokhoz, ahol az enteriőrt fehér-fém, fehér fényes elemekkel gazdagítjuk. A króm, alumínium, nikkel fényes felületeit besárgítja. Szintén nem mutat jól, ha fényes fehér bútoraink vannak, mert a fényes fehér bútornál használva, nap által beöregítettnek hat. Ne használjuk olyan szobában, ahol a hideg színek dominálnak, vagy ha a fehér falat valóban fehérnek akarjuk látni.
Ennek ellenére, ha egyébként a fővilágításunk közép vagy hidegfehér, mert ez illik a lakásunkhoz, használhatunk gyengébb fényű meleg helyi megvilágításokat. Ennek kizárólag az esti romantikus hangulat megteremtésében van szerepe, a fővilágítás felkapcsolása nélkül.

.
A világítási szöge papíron 300-fokos, de valójában a fő nyaláb csak kb. 90 fokos, azaz a fényvezető végén kilépő fény. Az oldalgravírozáson kílépő fény lényegesen kevesebb. Ez valójába abszolút előnyösnek tekinthető. Hiszen az vesz ilyen LED lámpát aki bele akar nézni, mert gyönyörködteti. Ezért, ha oldalról nézünk bele nem kápráztat, ha a végéről akkor igen. Ebből is következik, hogy foglalattal felfele kell telepíteni, egy asztal fölé lógatva az asztalt világítja meg és akkor sem bántja az asztalt körül ülők szemét, ha nem takarjuk egy külön lámpabúrával.
Ha a csúcs irányába mért megvilágítást 100%-nak vesszük, akkor egy oldalirányban mért megvilágítás ennek csak 13%-a. Akit ez a megoldás zavar, az vegyen valódi LED filamentet, azok pont oldalirányba, azaz körkörösen erősebbek.

Az alábbi képen 5-féle LED konstrukció csúcsponti és oldal irányú megvilágításainak arányait lehet megtekinteni.

.
Art filament LED letekert búrával
.

Kínai gyártmány.


V-TAC 4W art filament borostyán ST64 csepp LED izzó E27 (extra melegfehér) energiacímkéje

A jobb oldali (mobilon nézve e szöveg feletti) energiacímke, már az új EU BIZOTTSÁG 2019/2015. számú felhatalmazáson alapuló rendelete szerinti energiacímke, mely közvetlenül az EPREL – Az energiacímke-köteles termékek európai adatbázisából került betöltésre.

A fényforrás műszaki paramétereit megtekintheti a https://eprel.ec.europa.eu oldalán közvetlenül az alábbi linkre kattintva:
Termékinformációs lap HTML oldalon,
vagy letölthető itt: Termékinformációs lap PDF formátumban.

Ha ezt nyomtatott változatban nézi, akkor a mobiltelefonja QR-kód olvasó alkalmazásával olvassa be az energiacímke QR kódját és megkapja az ERPEL Termékinformációs lap linkjét.

V-TAC 4W art filament borostyán ST64 csepp LED izzó E27 (extra melegfehér) spektrumképe
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^