"RGB LED-információk" kategória bejegyzések:

Amit az RGB világításról, annak jellemzőiről, a telepítéséről, használatáról tudni lehet.

Lila LED szalag, pink LED szalag, vérnarancs LED szalag, türkiz LED szalag, libazöld LED szalag – de honnan?

Egyszínű színes LED szalagokból a gyártók előszeretettel csak a három alapszínt, a pirosat, zöldet és a kéket gyártják, néhányuk sárgát is. A pink már igen ritka, a lila pedig még ritkább. De van akinek narancssárga, vagy éppen türkizkék LED szalagra van igénye.
Erre az a válasz, hogy vegyen egy RGB LED szalagot és mindenki keverje ki a neki tetsző árnyalatot. Van aki nem akar távirányítós vezérlős rendszert, egyszerűen csak azt akarja, hogyha felkapcsolja a villanyt, akkor narancssárga legyen mindig és kész. Ehhez feleslegesnek érzi, hogy egyetlen szín kedvéért vegyen egy olyan rendszert amely tudja a szivárvány összes színét, tud világítási effekteket, tud fényerőszabályozni. Minek vegye, ha ezekre soha nem lesz szüksége?

.

Két megoldás van, de mindkettőhöz vagy RGB LED szalag kell, vagy két különböző színű LED szalagot kell egymás mellé ragasztanunk.
Lila LED szalag, pink LED szalag, vérnarancs LED szalag, türkiz LED szalag, libazöld LED szalag – de honnan? bővebben…

RGB LED szalag összehasonlító teszt

Ha megnézzük, egy LED szalag névleges fogyasztását, és megmérjük a LED szalagunk tényleges fogyasztását és jelentős teljesítmény elmaradást tapasztalunk, a “csalás” kiáltása helyett előbb célszerű megérteni miről is van szó.

Az összehasonlító teszt eredménye nem arról szól, hogy melyik a jobb és melyik a rosszabb, hanem arról, hogy milyen célra melyiket érdemesebb választani. Most 2021. márciusában a webáruház kínálatában szereplő 6 fajta RGB LED szalag fogyasztási és fényteljesítményét hasonlítjuk össze.

.

RGB LED szalag összehasonlító teszt bővebben…

RGBW LED szalag összehasonlító teszt

Az alábbiakban 5 forgalmazó RGBW LED szalagja került összehasonlításra. Nincs olyan, hogy abszolút jobb vagy rosszabb, mert erősen függ a felhasználás körülményeitől, céljától és hogy igazán értékeljünk egy terméket, az aktuális árát is ismernünk kell.

.

A cikkben bemutatásra kerül mind az 5 termék előnye és hátránya, de ne felejtsük el, hogy a jövőben bármelyik termék paramétere bármikor változhat. Sokszor ugyanazzal az azonosítóval, cikkszámmal jelennek meg újabb módosított termékek – külön figyelmeztetés nélkül. Ez nem csak a LED szalagokra, hanem akár a foglalatos termékekre is igaz, vagy akár a lámpatestekre. Akár hazai importőr márkaneve alatt futó termékekről van szó, akár nemzetközi disztribútorról, mindegyikőjük gyárttat és nem gyárt.
RGBW LED szalag összehasonlító teszt bővebben…

RGBW világítások

RGBW világítás alatt azt értjük, hogy az adott LED fényforrás a piros, zöld és kék chipek mellett valamilyen fehér (hideg, közép, meleg) chipet is tartalmaz. Ezáltal egyetlen fényforrásunk egyszerre biztosíthat színes hangulatvilágítást és teljes értékű fehér fényű világítást.
Vannak foglalatos termékek, jelen esetben E27 foglalatúak amelyek erre képesek.

.

És léteznek LED szalagok. Tehát egy LED szalagon belül, a három alapszín mellett, valamilyen színhőmérsékletű fehér fényű chip is található. Az RGBWW, amikor egy melegfehér dióda egybe van tokozva a 3 alapszínnel, RGB-WW amikor a melegfehér dióda önálló tokozású LED és az RGB LED-del felváltva külön-külön van a szalagra forrasztva. Az RGB-CW, ugyanaz a megoldás mint az előbbi, csak nem melegfehér, hanem hidegfehér LED-del. Ezek pedig ITT találhatóak.

RGBW világítások bővebben…

RGBW LED szalag típusok

RGBW LED szalagok alatt az értendő, hogy a szalagon a három alapszín mellett, valamilyen színhőmérsékletű fehér fényű chip is található. Az RGBWW, amikor egy melegfehér dióda egybe van tokozva a 3 alapszínnel, RGB-WW amikor a melegfehér dióda önálló tokozású LED és az RGB LED-del felváltva külön-külön van a szalagra forrasztva. Az RGB-CW, ugyanaz a megoldás mint az előbbi, csak nem melegfehér, hanem hidegfehér LED-del. Az ilyen, összességben RGBW LED-nek nevezett megoldások lényege, hogy egyetlen termék tudja biztosítani, a színes hangulatvilágítást és a fehér fényt is.

.

Ezzel a fenti bekezdéssel, már el is jutottunk az RGB-W és az RGBW LED szalagok közötti lényeges különbséghez.
 
Azt tudjuk, hogy egy 12 Voltos LED szalag 3 LED-enként vágható. Csakhogy az RGB-W LED szalagon külön van a színes és az fehér LED így 6 darab (3+3) szükséges a 12 Volthoz. Ebből az következik, hogy egy 12Voltos RGB-W LED szalag csak 6 LED-enként vágható.
 
Ezzel szemben az RGBW LED szalagon az összes szín chip egybe van tokozva. Tehát egy 12 Voltos RGBW LED szalag 3 LED-enként vágható, csakhogy ebből a 24 Voltos az amiből nagyobb a kínálat. Mivel a 24 Volttal 6 LED-et lehet meghajtani, így ez is csak 6 LED-enként daraboltható.
RGBW LED szalag típusok bővebben…

Mi kell az RGBW LED szalagok működtetéséhez?

Hogy mi kell a működtetéshez? Természetesen egy speciális vezérlő, és ugyanúgy mint bármi más LED szalaghoz egy megfelelően méretezett tápegység, vezetékek – nem is akár milyen -, bekötő-, toldóelemek, alumínium LED profilok, egyéb csatlakozóelemek, vagy forrasztani tudás.

.

Az RGBW LED szalagok vezérlése kapcsolása

 
Az RGBW LED szalag vezérlők lehetnek, vezetékes fali érintőkapcsolósak, lehetnek infravörös távirányítósak, és lehetnek rádiófrekvenciás távirányítósak, amelyen belül léteznek 2.4G rendszerűek.
Mi kell az RGBW LED szalagok működtetéséhez? bővebben…

Milyen keresztmetszetű vezetéket használjunk RGB LED szalag világítás kialakításához?

Gyakorlati példák mérési eredményeit olvashatjuk az alábbiakban.
 
Ha vásárolunk egy RGB LED szalagot azt látjuk, hogy egy 5 méteres tekercsen kb.10cm 4-eres bekötő vezeték van. Ez a vezeték 4×0,2mm2 keresztmetszetű.
Az RGB LED szalagok típustól függően 6W, 10,8W, vagy akár 14,4 Watt fogyasztásúak méterenként. Azaz egy 72 Watt névleges fogyasztású 5 méteres tekercsen is ugyanolyan kb. 10cm hosszú 4×0,2mm2 keresztmetszetű keresztmetszetű bekötő vezeték darab található. Erről azt gondolhatnánk, hogy egy szobában ha RGB világítást kívánunk kialakítani bárhova elvezethetjük a bekötést ilyen keresztmetszetű vezetékkel, a lényeg, hogy 72Wattnál nagyobb fogyasztással ne terheljük. Ez a gondolatmenet hibás, minél hosszabb a vezetékünk annál nagyobb a vezeték ellenállása amitől a LED szalag kisebb feszültséget fog kapni és gyengébben fog világítani. Egy 72Wattos 5 méteres LED szalag működtetéséhez, 12Volt esetében 6Ampert kell biztosítani.

.

A cikk a LED szalag ellenállására is kitér. Azaz tudjuk, hogy minél hosszabb egy LED szalag, a tápbekötéstől nézve minél távolabb helyezkedik el a LED, annál gyengébben világít. Ezt a problémát is figyelembe vettük az alábbiakban.

Nézzünk pár gyakorlati példát:

Milyen keresztmetszetű vezetéket használjunk RGB LED szalag világítás kialakításához? bővebben…

LED lámpa kapcsolás, szabályozás mobiltelefonról

Vannak akik mindent a mobiltelefonjukon keresztül akarnak elérni.
Le kellene kapcsolni a villanyt, de ahhoz fel kell állni a kényelmes fotelből. 🙂 Milyen jó hogy van távirányítóm, azzal lekapcsolhatom. De hova tettem a távirányítót?
Sebaj a telefonom mindig nálam van, lekapcsolom azzal.
 
Aki szerint ez csak a lustáknak való, azoknak mondok jobbat…

.

Utólagos LED szalag világítás lett kialakítva, és az utólagosság ellenére olyan praktikusan sikerült minden kivitelezés, hogy nem is kellett a lakásban “fúrni-vésni”. De ahhoz, hogy egy fali kapcsolóval tudjuk kapcsolni, a meglévő kapcsolókhoz kellene még egy doboz helyet kivésni, és ahhoz a vezetéket is oda kellene vezetni. És amíg egy egyszínű világítás kapcsolója lehet ugyanolyan, mint a többi, de az RGB fali vezérlője az nagyon elüt a többitől. Na ne – ez így ronda és nem akarom hogy véssenek – más megoldás kell!
 
Vagy…
 
Ha este jövünk a garázsból a lakásba, olyan jó lenne, ha a garázsból fel tudnánk kapcsolni a teraszon a világítást és nem a sötétben kellene botorkálni. Áh vezetéket a terasz és a garázs közé, hogy a garázsban is legyen egy teraszvilágítás kapcsoló? – nem tetszik az ötlet, hol vezetem el? Jobb lenne vezeték nélkül. Ha beállok a garázsba akkor a telefonom már csatlakozik az otthoni wifihez, hát nem egyszerűbb a telefonomról felkapcsolni? – még távirányító sem kell, okos telefonja pedig a család minden tagjának van, így mindenkinek kéznél van a távirányítója is.
 
Szóval lustaság, vagy praktikum, vagy csak játék? Ki mire használja.
LED lámpa kapcsolás, szabályozás mobiltelefonról bővebben…

.
^
^