RGB LED szalag szettekkel kapcsolatos gyakori kérdések

.

1. Ha megveszek egy ilyen, vagy ehhez hasonló szettet és később meggondolom magam és vennék még hozzá pár méter LED szalagot, akkor ráköthetem azt is?

 • A webáruházban a szettek úgy lettek összeválogatva, hogy az adott névleges fogyasztású LED szalagnál a hozzá adott adapter egy kicsit legyen csak erősebb. Azaz ha egy LED szalag pl.: 30Watt névleges fogyasztású a webáruház kínálatában pedig 24 és 36VA-es adapterek vannak, akkor a szettben egy 36VA-es azaz maximum 36Watt fogyasztás biztosítására képes található. Ha ennél nagyobb fogyasztású LED szalagot köt rá, akkor az gyengébben fog világítani, túlmelegszik és idő előtt tönkre mehet, vagy lekapcsol. Ezek az adapterek túlfeszültség, túláram és rövidzár elleni védelemmel rendelkeznek, de a vezérlők általában nem. Ha meglévő szetthez további RGB LED szalagot akar csatlakoztatni, ahhoz már villamossági mérés és számítás, azaz bővebb villamossági ismeretek szükségesek. Vegyen igénybe szakembert. A túlterhelésből eredő meghibásodás garancia vesztéssel jár. A lényeg, hogy nézze meg mekkora a jelenlegi és a vásárolni kívánt LED szalag névleges fogyasztása, és ha az több mint amit az adapter leadni képes, akkor nem használható így az elképzelése. Vagy egy különálló adaptert kell vennie az új LED szalagnak, vagy egy erősebb adapterre és vezérlőre kell cserélnie a meglévőt. Ezeken a termékeken szerepel, hogy milyen maximális áramerősségre tervezték. A vezérlő esetében 6-12Amper, vagy még több is lehet típustól függően. Ha ezt az Amper értéket beszorozza a 12 Volttal, 24 Voltos szalagok esetében értelem szerűen 24 Volttal, akkor megkapja, hogy maximum hány Watt fogyasztású LED szalag köthető rá amit működtetni tud még. Ezeket az értékeket soha ne lépje túl.

2. Három polcom van egymás felett. Mind a három polc aljára akarok ragasztani LED szalagot. Akkor 3 rövidebb szettet kell vennem, vagy vehetek egy hosszút és feldarabolhatom? De akkor mit kell még hozzá vennem?

 • Vehet egy hosszabbat, amit a kívánt hosszúságban, a jelölt helyeken feldarabolhat. Ez a LED szalag 3 LED-enként feldarabolható. Ha rossz helyen vágja el, akkor az utolsó 1-2 LED nem fog világítani. A levágott darabokra, rögzítő tüskés bekötő elemet tud csíptetni, vagy akár tápvezetéket is forraszthat rá. A rögzítő tüskés bekötő elemek szabad végein 4 tüskés csatlakozó dugó van. Ebbe egy szükséges hosszúságú RGB hosszabbító vezeték-et dughat majd egy RGB 3-as elosztó kábelt.
.
 • Ha nagyobb teljesítményű, azaz hosszabb LED szalagot kíván használni és erősebb fényre vágyik akkor célszerű lehet a nagyobb keresztmetszetű vezetéket használnia. Erről információt ITT talál.
.

3. Ezek a szettek csak az egyik végükről vannak bekötve. Ha mind a két végükről kapnak áramot akkor erősebben világítanak. Mit kell még venni ehhez a szetthez, hogy a másik végéről is be legyen kötve?

 • Igen ezek a szettek egy egyszerű utólagos kivitelezést biztosító megoldások. A LED szalagok annál több fény leadására képesek, annál inkább megközelítik a névleges fogyasztásukat, minél sűrűbben, mindkét végükről tápellátást kapnak. Mivel az összes LED szalagra jellemző, hogy a LED szalag kis keresztmetszete miatt a szalagon, mint vezetéken, annak ellenállása miatt feszültségesés történik. A lényeg, hogy minél messzebb van egy LED a bekötési ponttól annál gyengébben világít. Ennek a feszültségesésnek a legegyszerűbb korrekciója, ha a szettben lévő szalag túlsó végre is bekötjük a tápellátást. Ezt forrasztás nélkül, a legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, hogy egy 4 PIN-es dugóval ellátott RGB rögzítő tüskés bekötő elemet csíptetünk a LED szalag túlsó végére. Rádugunk egy minimum az RGB LED szalaggal megegyező hosszúságú RGB hosszabbító vezetéket, azonban itt ügyelni kell, mert a szalag túlsó végén a vezeték sorrend fordított, így nem a nyíllal jelölt tüske helyére kell hogy kerüljön a fekete vezeték, hanem a túlsó szélére. Azaz nagyon kell ügyelni a polaritásra, mert könnyen rövidzárat okozunk. A meglévő vezérlő és a LED szalag közé betoldunk egy RGB elosztót és az elosztó egyik szabad ágába dugjuk az RGB hosszabbító másik végét. Ezen a végen már helyesen a nyíllal jelölt helyekre csatlakozik a fekete vezeték. Az RGB LED szalag túlsó végén is ügyeljünk arra, hogy a vezeték súlya ne húzza le a LED szalagot.

Sőt valójába én el akarom vágni és mind a két darabnak mindkét végén akarok bekötést biztosítani.

 • Akkor annyiban változik az egész, hogy több darab 3-as RGB elosztó kábelt kell beszerezni, és értelemszerűnek, további RGB hosszabbító vezeték és bekötő elem válik beszerzése is szükségessé válik.
 • A két kérdéssel korábbi válaszba linkelt cikk példát mutat arra, hogyan oldjuk meg akár nagyobb keresztmetszetű vezetékkel, Wago oldható vezeték összekötőkkel talán egyszerűbb a kivitelezés, és kisebb az esély a polaritás eltévesztésére.
.

4. Sok LED szalag szettnél a webáruházban az utólagos LED szalag kialakítást említik. Mitől utólagos? Milyen az, ha nem utólag, hanem felújításkor, vagy valaki építés során telepíti a LED szalagot?

 • Egy előre megtervezett LED szalag világítás esetében a tápegységet általában nem egy szabadon álló konnektorba dugják be. Azaz nem adapteres az áramellátása, hanem egy fixen bekötött tápegységet terveznek be. Ez egy nem látszódó helyre kerül, hanem gyakorlatilag el van rejtve szerelő dobozban, vagy gipszkarton üregben, esetleg egy bútor rejtett, nem látszódó rekeszében.
 • Szintén utólagos megoldás, ha nincs fali RGB kapcsoló betervezve (bár a korszerű 2.4G RF távirányítók esetében már kevésé népszerű megoldás) .
 • Utólagos megoldásról árulkodik, ha a vezetéke látszódó helyen vannak és nincs elrejtve, vagy nincs a falban.
 • Utólagos megoldás, mert egy szakszerűen előre megtervezett LED szalag világítás olyan, hogy lehetőleg több rövidebb LED szalag szakasz mindkét végről meg van táplálva az egyenletes és erősebb fény biztosítása érdekében. Az ilyen szettek esetében is további bekötő, elosztó és hosszabbító vezetékekkel megoldható, de így még több vezeték lehet szem előtt.
 • Egy erőre megtervezett LED szalag világításnál, nem csak fel van ragasztva valahova a LED szalag, hanem nagyobb eséllyel LED profilba van ragasztva. Azaz szebb látvány és nagyobb üzembiztonsággal kerül telepítésre, sőt a LED profil hővezetése miatt nagyobb teljesítményű LED szalagokat is tudunk használni, nem úgy mint amilyen az utólagos szettekben elérhető.

5. Tudom, az alumínium profilba ragasztott LED szalag szebb, biztonságosabb, jobban hűl a LED és sokkal könnyebb fel és leszerelni, stb. Ezzel szemben olcsóbb csak felragasztani a LED szalagot és ki gondol arra, hogy mi van akkor, ha meghibásodik. Na de tényleg, mi van akkor ha meghibásodik, téphetem ki az egészet, amit nagy nehezen odamértem, felragasztottam?

 • Egy rendszerből egymástól függetlenül meghibásodhat a tápegység, a vezérlő, vagy a vezérlő távirányítója, vagy maga a LED szalag.
 • Egy LED szalag esetében a meghibásodás oka lehet,
  • egy mechanikai sérülés (beltéri típusnál szabadon van a LED), például leütünk egy ledet a szalagról valami kemény tárggyal – nem könnyű de előfordulhat a forrasztás ellenére,
  • vagy nem biztosítottuk a megfelelő hőleadást, így tartósan túlforrósodva meghibásodott,
  • vagy olyan párás helyiségbe szereltük fel ahol már a pára kikezdte,
  • vagy annak ellenére, hogy a gyártó is csak napi 10-12 óránál hosszabb működtetést nem ajánl, de mi akkor is 24 órán át világítunk vele…

  Szóval ilyen esetekben előfordulhat a LED szalag meghibásodása, ami úgy történik, hogy egy hármas LED csoport kialszik vagy villog. Akkor a hibás 3-as LED csoportot a szalagon jelölt helyen egy ollóval kivágjuk. Mivel a LED szalagok egész méterben kaphatóak, és a felhasználás helye a legritkább esetben egész méterre jön ki, maradhatott egy használaton kívüli levágott rész. Abból is levágunk egy hármas csoportot és kicseréljük. A kérdés: – hogyan?

  • Ha tudunk forrasztani, akkor egyszerűen odaragasztjuk a rossz rész helyére. és a szabad réz részeket összeforrasszuk. Azaz 4 forrasztást kell megejtenünk egy egyszínű LED szalag esetében.
  • Ha nem tudunk forrasztani, akkor be kell szereznünk 2 darab RGB toldó elemet, amivel össze tudjuk csíptetni a LED szalagokat. A toldó elemek, szélesebbek mint maga a LED szalag, tehát ha nem fér el a toldó elem akkor csak a forrasztás marad.
.
 • Külön probléma lehet, ha a LED szalag valahol rejtett helyen van, azaz nem férünk hozzá, hogy ott vágjunk, forrasszunk, toldjunk. Ekkor bizony le kell tépnünk akkora szakaszt, amekkora olyan kihúzást biztosít, hogy a munkálatot el tudjuk végezni. Ezután kétoldalas ragasztó szalaggal (általában papírboltokban vagy barkácsáruházakban kapható), visszaragasztjuk a javított LED szalagot. Esetleg kisebb szakaszon pillanat ragasztó is szóba jöhet, vagy nem savas szilikon ragasztó.
 • Vízálló LED szalagoknál külön nehézséget jelent a szilikon tömlő. Ennek vízzáróvá téteteléshez a toldáson zsugorcső ajánlott. Különösen nincs más választásunk ha na forrasztottunk, hiszen a nagyobb keresztmetszetű toldó elem, amúgy sem férne be egy üres szilikontömlőbe sem.
 • Ha az egész LED szalag nem világít, akkor nagy eséllyel nem a LED szalag a rossz, lehet a vezeték valahol meghibásodott, meghibásodhatott a tápegység, vagy a kapcsoló, vezérlő, stb. Természetesen, ha például a tápegység úgy hibásodott meg amire felettébb kicsi az esély, hogy a működtetett eszközöket is tönkre tette, akkor a LED szalag egésze is meghibásodhatott. A lényeg, hogy a hibát csakis villamos szakemberrel kerestesse meg és javíttassa ki. Ha az egész LED szalag nem világít lehet, hogy csak egy tápegységet, vagy egy vezérlőt, vagy csak egy kapcsolót kell cserélni, de előfordulhat, hogy az egész LED szalagot is, ha pl.: egy villámcsapás másodlagos következménye.

6. Nagyobb távolságra, akarom elvezetni a LED szalag tápellátását, és több nagyobb teljesítményű szakaszt is akarok működtetni, milyen keresztmetszetű vezetéket ajánlott használni?

Általános összefoglaló információkat az “Egyszerű telepítésű LED szalag szetteket állítottunk össze” című cikkben talál.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^