RGB LED szalag vezérlési lehetőségek

Számos márka és megjelenési módú termék létezik, sokféle kiegészítő funkcióval. Ebben a posztban a vezérlési megoldások, kategóriák egy-egy jellemző terméke kerül bemutatásra, hogy segítsünk a leendő felhasználónak eldöntenie, pontosan milyen megoldásra is lenne szüksége, kezdve a legegyszerűbbtől a legkorszerűbbig, nem kihagyva a különlegességeket sem.

.

1. RGB vezérlő nélküli RGB LED szalag világítás három áramkörös csillárkapcsolóval.

Amennyiben nem kívánunk az RGB LED szalaghoz vezérlőt vásárolni, akkor a tápegység és a LED szalag közé három kapcsolót, vagy jobban mutat, ha ilyen három-áramkörös kapcsolót kapcsolót iktatunk be. A 3 kör kombinációival 7 különböző fix színben tudunk világítani (piros, zöld, kék, sárga, türkiz, lila és fehér). Egyszerű, de csak akkor jó, ha egy fix alapszínnel akarunk világítani – a hét közül.

.

2. RGB vezérlő helyett RGB dimmerrel (RGB fényerőszabályzóval) kialakított RGB LED szalag világítás.

Egyszerű, de talán csúnyácska megjelenésű termék, inkább eldugott helyre telepítve jó. A szivárvány összes színe kikeverhető vele, de ezt RGB világításra használni inkább zsonglőrködés, mint élmény. Mire jó akkor ez az RGB dimmer? Amikor valójában egy fix fénnyel akarunk csak világítani, pl. valaki csakis téglapiros, vagy citromsárga, vagy lila, vagy türkizkék árnyalatú dekorációs világítást akar, de nem talál ilyen színű LED szalagot. A színes LED szalag általában piros, zöld, kék, ritkábban sárga, ami borostyánsárga és pink. Még ritkábban a lila LED szalag érhető el. Ha valaki más árnyalatot akar, akkor azt keverje ki RGB LED szalaggal és RGB dimmerrel. Ha megvan a kívánt árnyalat, akkor többé ne tekergessük el a dimmert egy egyszerű fali kapcsolóval fel-le kapcsolhatjuk és a kívánt árnyalat biztosított örökre.

.

3. Lengőkábelen kapcsolható miniatűr RGB vezérlő.

Utólagos RGB LED szalag telepítésnek egy egyszerű vezérlő eszköze. Előnye a könnyű telepítés. A hátránya, hogy a tápkábel egy meghatározott pontjain kell nyomkodnunk, ha kapcsolni, vagy változtatni akarunk. Tehát csakis könnyen elérhető helyre tegyük, ahol persze a lógó vezeték nem zavaró. Ügyeljünk a LED szalag felrögzítésénél, hogy a gyakori nyomkodás során nehogy bele akadjunk, vagy meghúzzuk a vezetéket és így leszakítsuk a LED szalagot.

.

4. Fali RGB LED vezérlő.

A fali – általában érintő paneles – rgb vezérlők lényege, hogy mint egy hagyományos fali kapcsolót, ezt is a falra szereljük, kapcsoló dobozba süllyesztve. Csak a szokásos 1-2 billenő kapcsoló helyett annál sokkal funkció-gazdagabb. A ki-, bekapcsoló gombokon kívül, általában színgyűrűs, alap szín gombos, fényerő és világítási effekt gombokkal ellátott felületek ezek.

.

5. Infravörös távirányítós RGB LED vezérlő.

Az RGB LED szalagok megjelenésével ez a típus volt az első és legelterjedtebb. A kedvező ár melletti kényelmes kezelés miatt most is sokan választják. Egyetlen hátránya van, hogy a infrajel érzékelő diódának látszódó helyen kell lennie, azaz a távirányítóval rá kell tudni célozni az érzékelőre. Persze az érzékelő is és a távirányító infra diódája is nagy nyílásszögű, hogy a kapcsolat “mellé célzás” esetén is létrejöjjön, de az érzékelőnek akkor is látszódó helyen kell lenni. Emiatt az érzékelő helyét körültekintően kell megválasztani – egyszerre legyen látható helyen is, de ne csúnyítson el semmit. Mindemellett nagyobb terekben rövidnek találhatjuk a hatótávolságát, egyes típusok már akár 3 méteren túl nem működnek.

.

6. Rádiófrekvenciás távirányítós RGB LED vezérlő.

A régebbi – egyszerűbb, közönségesebb – rádiófrekvenciás távirányítós vezérlők lényege, hogy a távirányító és a vezérlő vevő egysége gyárilag össze van hangolva, azaz minden egyes vezérlő csakis a saját egyetlen távirányítójával kezelhető. Nem lehet hozzá újabb távirányítót párosítani. Akár a vezérlő, akár a távirányítója meghibásodik, párban kell cserélni, hiszen a megmaradó jó egység nem működik mással. Az összehangoltságot mutatja, hogy a vezérlőn és a távirányítón is ugyanaz az ID azonosító van feltüntetve, ami egyedi, minden más terméken más és más. Elterjedtségüket viszont annak köszönhették, hogy a rádiófrekvenciás termékek nagyobb hatótávolságúak, valamint a rádiófrekvenciás vezérlőt el lehetett rejteni. Lehetett gipszkarton álmennyezet fölé, vagy fal üregbe, avagy bútorba rejteni. Akár a szomszédos szobából is kezelhető, azaz a jel akár 30-60cm-es téglafalon is átmegy, sőt egyes külső antennás távirányítók akár 40-80 méteres hatótávolsággal is rendelkezhetnek, amennyiben a gyártók egyáltalán megadnak ilyen értéket.

.

7. 2,4G-s rendszerű rádiófrekvenciás távirányítós RGB LED vezérlő.

2,4G-s rendszerű rádiófrekvenciás távirányítós RGB LED vezérlők 2.4GHz-en működnek, de a lényegük a korszerűségükben rejlik. Ez pedig azt jelenti, hogy a vezérlő és a távirányító külön vásárolható. Egy távirányítóval egyszerre több vezérlő is kezelhető, és egy vezérlő több távirányítóval is működtethető. Sőt vannak 1 zónás és 4 zónás távirányítók és 1 és 4 zónás távirányítókhoz való vezérlők. A 4 zóna 4 különféle világítási területet jelent. Azaz egy távirányítóval 4 különböző helyen, mindenhol eltérő világítási módot állíthatunk be, de akár egyformát is. Amiatt, hogy megtudjuk, hogy melyik vezérlő melyik távirányítóval működőképes 100%-osan, célszerű előtte tájékozódni. Hogy a 2.4G-s rendszer ilyen nagyfokú szabadságot biztosít, ennek az a lényege, hogy a vezérlőket és a távirányítókat a felhasználó illeszti (párosítja) össze, az elképzelésének, igényének megfelelően.

.

8. Wifis, bluetooth-os RGB vezérlők.

Mobiltelefonról WiFi kapcsolaton keresztül (előfordulhatnak bluetooth kapcsolaton keresztül működők is) kezelhető RGB LED vezérlők. A lényeg, hogy nem kell külön távirányító, így nem is kell keresgélni a távirányítót, hogy hol hagytuk, mert manapság mindenkinek a zsebében ott lapul egy okostelefon. Ha az okostelefonra telepítjük a megfelelő plugint, akkor a wifi vezérlőt elérhetjük, a telefonunkról akár egy közvetlen wifi kapcsolattal, vagy a vezérlőt illesztjük a lakás meglévő wifi hálózatához. Ekkor a meglévő internet elérésre is használt wifi routeren keresztül tudjuk a vezérlőnket, pontosabban a vezérlőre kötött RGB világításunkat kezelni a telefonunkról. Annyi távirányítónk lehet, ahány telefonra telepítjük a világítás vezérlő plugint (persze a jelszó biztosításával). A hatótávolság ebben az esetben akkora, amekkora a lakásunkban a wifi hatósugara.

.

+1. Egyéb vezérlő különlegességek, mint a hangérzékelős, DMX, távirányítós és fali kapcsolóval összekombinált RGB LED vezérlők.

  • A hangérzékelős vezérlő, infravörös távirányítóval kezelhető és az infravörös távirányítón lévő funkció gombok segítségével, mint lehetséges világítási effekt választható ki. Ekkor a villogási mód a vezérlőbe épített hangérzékelőn keresztül, azaz a szobában szóló zene, vagy beszélgetés ritmusának megfelelően villog, hunyorog, színt vált. Az érzékelés erősségét a vezérlőn tudjuk beállítani. Hátránya, hogy amennyiben a vezérlőt egy nehezen elérhető helyre telepítjük, akkor utólag már nehézkes az érzékelés erősségét állítani, holott lehet, hogy egy szobában a különböző hangforrások (TV, HIFI), miatt állítani kellene. Minden esetre, egy jól beállított érzékenységgel az RGB világításunkból kellemes disco világítást alakíthatunk ki.
.
  • DMX vezérlős világítás. A DMX512 világításvezérlés nem a lakásvilágítás, hanem inkább a színpadtechnika sajátja, így lakossági felhasználásban nincs jelentősége. Azonban létezik olyan vezérlő, melyek a DMX jelek alapján az RGB LED szalag világítását kezeli.
  • Mi van akkor, ha nem csak egyféleképpen akarunk egy RGB szalagot kezelni? }em csak távirányítóval, hanem fali vezérlővel is? Milyen kényelmes, ha a fotelből távirányítunk, de milyen zavaró, ha nem tudjuk hova raktuk a távirányítót. Ilyenkor ez sem baj, hiszen a falon ott a fix, az ajtó mellett. Ezt a megoldást a gyártók nem igazán preferálják, így többnyire azzal helyettesítik, hogy kapható távirányító fali tartó. Azaz a távirányítót felrakhatjuk a falra és ha akarjuk, levehetjük.
.
  • Egy másik kívánalom, hogy ne csak wifin keresztül mobiltelefonnal tudjunk egy RGB szalagot kezelni, hanem távirányítóval is. Ebben az esetben a fentivel szemben más rendszerű a wifi vezérlő. Nem is wifi vezérlő, hanem egy wifi-2,4G-s konverter. Azaz, adva van egy 2,4G-s rádiófrekvenciás távirányítós RGB vezérlő rendszer, és ehhez a rendszerhez illeszkedik egy olyan konverter, ami wifi-n a telefonról kapott utasításokat átfordítja a 2,4G-s vezérlő számára fogadható jellé. Tehát, a wifi-2,4G-s konvertert ugyanúgy párosítjuk a vezérlővel mint egy 1, vagy 4 zónás távirányítót.
.
  • Hogy a dolgot tovább bonyolítsuk, a rádiófrekvenciás távirányítású RGB LED vezérlő rendszerhez kézi távirányító helyett, vagy az mellé fali, fix beépítésű távirányítót is telepíthetünk. Látszólag botor dolognak tűnik, hogy a mobilitást biztosító rádiófrekvenciás kapcsolatot, mért rögzítünk fix helyre, de ennek a vezetékezés megspórolása, azaz a könnyebb kivitelezés a célja. Amikor egy fali RGB vezérlőt akarunk telepíteni, akkor egy 12Voltos vezetékpárt behúzunk a falba a fali vezérlőhöz, majd onnan az RGB szalaghoz egy 4 eres vezetéket húzunk ki. Ha nincs előkészítve a csövezés, akkor vésnünk kell a szép kivitelezéshez. Azonban a rádiófrekvenciás fali kapcsolóval nem kell ez a 6 ér a kapcsolóhoz, nem kell egy sem. Az RGB LED szalag telepítési helyére elég egy 230Voltos kiállás. Erre kötjük a tápegységet, amire az RF vezérlőt, és erre az RGB LED szalagot. Annyi a teendőnk az RF RGB fali kapcsolóval, hogy amikor az elem majd egyszer lemerül, akkor cserélnünk kell benne.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^