RGBW LED szalag összehasonlító teszt

Az alábbiakban 5 forgalmazó RGBW LED szalagja került összehasonlításra. Nincs olyan, hogy abszolút jobb vagy rosszabb, mert erősen függ a felhasználás körülményeitől, céljától és hogy igazán értékeljünk egy terméket, az aktuális árát is ismernünk kell.

.

A cikkben bemutatásra kerül mind az 5 termék előnye és hátránya, de ne felejtsük el, hogy a jövőben bármelyik termék paramétere bármikor változhat. Sokszor ugyanazzal az azonosítóval, cikkszámmal jelennek meg újabb módosított termékek – külön figyelmeztetés nélkül. Ez nem csak a LED szalagokra, hanem akár a foglalatos termékekre is igaz, vagy akár a lámpatestekre. Akár hazai importőr márkaneve alatt futó termékekről van szó, akár nemzetközi disztribútorról, mindegyikőjük gyárttat és nem gyárt.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az összehasonlítások nem hitelesek. Sem az eszközök, sem a körülmények, így az értékeket maximum egymáshoz hasonlítva érdemes csak figyelembe venni, és nem abszolút értékben. A mérések arra terjedtek ki, hogy az egész 5 méteres tekercseknek hogyan alakulnak a fogyasztásuk a megadott névleges értékhez képest, egy végről és két végről történő megtáplálás esetén, – valamint arra, hogy az összes LED üzemeltetésekor milyen megvilágításra számíthatunk.

A névleges fogyasztás az adott LED szalaggal elérhető maximális teljesítmény, ami gyakorlatban csak megközelíthető érték, mivel a LED szalag ellenállása miatti feszültségesés következtében a szalagon a megtáplálástól minél távolabb lévő LED-ek egyre gyengébben világítanak. Ez a feszültségesés úgy küszöbölhető ki, azaz az egyenletes erős megvilágítás úgy érhető el, hogy minél több ponton mindkét irányba megtápláljuk a LED szalagot. Azt megmondani nem lehet, hogy pontosan milyen rövid szakaszonként célszerű a megtáplálást kialakítani, mert az elérhető fénytöbblet élmény és a kivitelezés nagyobb költsége közötti ár-érték arány összefüggés egyéni pénztárca függő. Egy biztos, bármekkora szakaszról is van szó (5 méterig) mindkét végét célszerű bekötni. Van olyan eset és szalag típus, amikor akár elég csak az 5 méteres szalag mindkét végét bekötni, de akad olyan típus is, amikor célszerű 1 méteres darabonként is mindkét irányú tápbekötést kialakítani.
Visszatérve a fogyasztásra, a névleges fogyasztás csak a LED szalagra megadott (gyártói-forgalmazói) fogyasztás, a mért fogyasztás pedig az öt méteres szakasz és a tápegységgel együttesen 230Voltos fogyasztásmérővel mért fogyasztása. Ezért van az, hogy néhány esetben magasabb érték látható, mint amit névlegesen megadtak, hiszen minden tápegységnek van vesztesége (önfogyasztása). A 12Voltos LED szalagok egy 80VA-es DC12Voltos adapterrel lettek működtetve, míg a 24Voltos LED szalag egy 120VA-es DC24Voltos adapterrel.

A megvilágítási értékek egy lux-mérővel lettek megmérve, 6 darab LED a szalag (betáplálási) elején, középen 2,5 méternél és a túlsó végén. Egy 1 méter hosszú 9,5cm belső átmérőjű papírhenger egyik végén a műszer volt, a másik végén a LED szalag 6 LED-nyi szakasza világított. Ebből érthető is, hogy az alábbiakban olvasható lux értékek, csak az egymáshoz való viszonyításra jók, de mint világítástervezéshez abszolút értékeknek figyelembe venni semmiképpen nem lehet.
 
Az alábbi táblázatok és grafikonok értelmezése félrevezetheti azt aki nem értelmezte a fentebb leírt magyarázatokat.
 

.
.
.
.

Az 5 termék:
 

Pannon LED RGBW LED szalag

 
Jelölés a szalagon: 24VDC
Az 5 közül az egyetlen 24Voltos szalag. 12mm széles így a gyorscsatlakozós toldó-, bekötőelemek használhatóak hozzá. A vezérlők, jelerősítők általában 12Volt mellett 24Volttal is működnek. Méterenként 60 LED-es és mindegyik 5050-es SMD LED tartalmazza mind a 4 színt.
Előnye:

 • a legnagyobb fényerejű termék mégsem a legdrágább
 • 5 méteren csak 24%-os a megvilágítás csökkenése, 5 méteren két végpontról megtáplálva szinte egyenletes megvilágítást biztosít, így egy nagyobb rendszer kivitelezése során ezzel haladhatunk a leggyorsabban, mert e legkevesebb betáplálási pont mellett is a legnagyobb fényerőhöz jutunk.
 • A 24 Voltos rendszer előnye, hogy ugyanolyan áramerősség mellett kétszer akkora teljesítmény tudunk átvinni, a 12 Voltos rendszerekkel szemben. Ez látszik meg a kis teljesítmény és megvilágítás eséseken.

Hátránya:

 • Ez utóbb előny egyben hátrány is, azaz a 24Voltos tápegységek ritkábbak, mint a 12Voltosak, melyből az is következik, hogy drágábbak. Kisebb teljesítmény tartományban (100Watt alatt) 20-50%-os ártöbblettel találkozunk, azonban a felett akár 50-200%-kal magasabb áron találhatunk 24Voltos tápegységeket a 12Voltosakhoz képest.

Green Plan Energy LED RGBW LED szalag

 
Jelölés a szalagon: nincs
12Volt egyenárammal működik. 12mm széles, így a gyorscsatlakozós toldó-, bekötőelemek használhatóak hozzá. Méterenként 60 LED-es és mindegyik 5050-es SMD LED tartalmazza mind a 4 színt.
Előnye:

 • 12Voltos, így a nagy teljesítmény mellett, mégis kedvezőbb áron tudunk tápegységet beszerezni hozzá.
 • 12Voltosak közül a legerősebb.

Hátránya:

 • Nem igazán baráti az ára, de cserébe legalább a második legerősebb szalaghoz jutunk.
 • 5 méteren nagy 65%-os a megvilágítás csökkenése, 5 méteren két végpontról megtáplálva is látszik, hogy a szalag közepén (2,5 méternél) 32%-os a megvilágítás visszaesése. Gondosabb kivitelezéssel, azaz 1-2 méterenkénti mindkét végponti bekötéssel, majdnem olyan erős és egyenletes fényt tudunk kapni, mint a 24Voltos LED szalag esetén.

Life Light LED RGBW LED szalag

 
Jelölés a szalagon: nincs
12Volt egyenárammal működik. Méterenként 60 LED-es és mindegyik 5050-es SMD LED tartalmazza mind a 4 színt. A fentiekkel ellentétben csak 10mm széles a LED szalag, így a 12mm széles gyorscsatlakozós elemek NEM használhatóak hozzá. Ettől eltekintve paraméterei szinte ugyanazok mint az előző szalagé.
Előnye:

 • 12Voltosak közül a második legerősebb, de a minimális eltérés miatt szinte ugyanolyan erős, mint a legerősebb. – ezt jól megmondtam 🙂

Hátránya:

 • A legdrágább
 • 5 méteren nagy 66%-os a megvilágítás csökkenése, 5 méteren két végpontról megtáplálva is látszik, hogy a szalag közepén 35%-os a megvilágítás visszaesése. Gondosabb kivitelezéssel, azaz 1-2 méterenkénti mindkét végponti bekötéssel, majdnem olyan erős és egyenletes fényt tudunk kapni, mint a 24Voltos LED szalag esetén, de miért ezzel tennénk, ha ugyanezt az olcsóbb Green Plannel is elérjük.
 • 10mm széles a LED szalag, nincsenek hozzá toldó elemek, tehát forrasztani kell. 1cm széles helyen 5 forrasztás szükséges.
 • Úgy tűnik a forgalmazó túllőtt a 18W/méter, azaz 90Wattos névleges fogyasztási érték megadásával, hiszen a kissé ténylegesen erősebb előzőnek is csak 72Wattos fogyasztást adtak meg.

V-TAC LED RGB-W LED szalag

 
Jelölés a szalagon: V-TAC
12Volt egyenárammal működik. Méterenként 60 LED-es, ebből 30 db RGB és 30 db fehér. A fentivel egyezően ez is csak 10mm széles, így a 12mm széles gyorscsatlakozós elemek NEM használhatóak hozzá.
Előnye:

 • Ez a legolcsóbb termék, de nem ez a leggyengébb.
 • 5 méteren két végpontról megtáplálva a szalag közepén 20%-os a megvilágítás visszaesése. Tehát kompromisszumos megoldásként egyszerűbb kivitelezéssel megoldható, hogy az 5 méteres tekercsnek csak a két végét kötjük be. Ugyanakkor gondosabb kivitelezéssel, már 2,5 méterenkénti mindkét végponti bekötéssel, egyenletesebb fényt tudunk kapni.

Hátránya:

 • 5 méteren nagy 56%-os a megvilágítás csökkenése.
 • 10mm széles a LED szalag, nincsenek hozzá toldóelemek, tehát forrasztani kell. 1cm széles helyen 5 forrasztás szükséges.

Optonica LED RGB-W LED szalag

 
Jelölés a szalagon: HYDD143-5050-RGBW-DC12V (egyetlen termék melyen egy pontos azonosító olvasható)
12 Volt egyenárammal működik. Méterenként 60 LED-es, ebből 30 db RGB és 30 db fehér. 12mm széles így a gyorscsatlakozós toldóelemek használhatóak hozzá.
Előnye:

 • Hát nem könnyű pozitívumot találni, de 12mm széles így a toldóelemek használhatóak hozzá ez mindenképpen pozitívum, hiszem mégiscsak egy olcsó kategóriájú termékről van szó.
 • 5 méteren “csak” 36%-os a megvilágítás csökkenése. 5 méteren két végpontról megtáplálva a szalag közepén 19%-os a megvilágítás visszaesése. Tehát kompromisszumos megoldásként egyszerűbb kivitelezéssel megoldható, hogy az 5 méteres tekercsnek csak a két végét kötjük be. Ugyanakkor gondosabb kivitelezéssel, már 2,5 méterenkénti mindkét végponti bekötéssel, egyenletesebb fényt tudunk kapni.
 • Pozitívumát talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy alaposan alulméretezett termék (a hátránylista lentebb), de ebből arra lehet következtetni, hogy a LED-ek teljesítménye olyan mértékben vissza lett fogva, hogy emiatt talán stabilabb, hosszabb várható élettartamra (ténylegesen mennyi lehet ki tudja) számíthatunk, és a szélesebb LED szalag kompenzálja a vékonyabb szalagot, mely miatt a visszafogott teljesítmény során a szalagon futó áram nem ütközik olyan vezeték-ellenállásba, ami drasztikusan csökkentené a megvilágítás erejét. (de a megvilágítás már önmagában is gyenge, nem is hiányzik a vezeték-ellenállásból eredő még nagyobb gyengülés – ha már így is kevés)

Hátránya:

 • A leggyengébb, de nem a legolcsóbb
 • Úgy tűnik a forgalmazó túllőtt a 14,4W/méter, azaz 72Wattos névleges fogyasztási érték megadásával, hiszen a V-TAC – ami 50%-kal erősebb, az is névlegesen 10,8W/m azaz 54 Watt névleges fogyasztású, tehát ez a termék névlegesen 10W/m alatt kellene hogy szerepeljen ténylegesen, hiszen a kisebb fogyasztás a táblázatokból kiolvashatóan nem a vezeték ellenállásából adódik, hanem a diódák teljesítményének tudatos visszafogásából.

Összességében azt lehet mondani, hogy amennyiben csak valamilyen utólagos kivitelezést akarunk megvalósítani olcsón, akkor a V-TAC RGB-W LED szalagja javasolt. Esetleg még az Optonicáé, ha csak tényleg valami hangulati elem elérése a cél.
Amennyiben előre megtervezett telepítésű erős fényű rendszerben gondolkozunk, akkor a kevesebb betáplálási pontot igénylő és legerősebb 24Voltos Pannon LED lehet a megfelelő választás. Ha mérlegelünk és arra a következtetésre jutunk, hogy a kétszer több bekötési pont okozta többlet kivitelezési munkadíj, még mindig olcsóbb, mint 12Voltos tápegységek helyett 24Voltosakat venni, és a drágább led szalaggal járó kicsit kisebb fény is elfogadható, akkor a Green Plan Energy LED szalagja lehet a megfelelő választás.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^