RGBW LED szalag típusok

RGBW LED szalagok alatt az értendő, hogy a szalagon a három alapszín mellett, valamilyen színhőmérsékletű fehér fényű chip is található. Az RGBWW, amikor egy melegfehér dióda egybe van tokozva a 3 alapszínnel, RGB-WW amikor a melegfehér dióda önálló tokozású LED és az RGB LED-del felváltva külön-külön van a szalagra forrasztva. Az RGB-CW, ugyanaz a megoldás mint az előbbi, csak nem melegfehér, hanem hidegfehér LED-del. Az ilyen, összességben RGBW LED-nek nevezett megoldások lényege, hogy egyetlen termék tudja biztosítani, a színes hangulatvilágítást és a fehér fényt is.

.

Ezzel a fenti bekezdéssel, már el is jutottunk az RGB-W és az RGBW LED szalagok közötti lényeges különbséghez.
 
Azt tudjuk, hogy egy 12 Voltos LED szalag 3 LED-enként vágható. Csakhogy az RGB-W LED szalagon külön van a színes és az fehér LED így 6 darab (3+3) szükséges a 12 Volthoz. Ebből az következik, hogy egy 12Voltos RGB-W LED szalag csak 6 LED-enként vágható.
 
Ezzel szemben az RGBW LED szalagon az összes szín chip egybe van tokozva. Tehát egy 12 Voltos RGBW LED szalag 3 LED-enként vágható, csakhogy ebből a 24 Voltos az amiből nagyobb a kínálat. Mivel a 24 Volttal 6 LED-et lehet meghajtani, így ez is csak 6 LED-enként daraboltható.

A 24 Voltos LED szalagnak meg van az az előnye, hogy azonos keresztmetszetű LED szalagon kétszer akkora teljesítményt tudunk vezetni. Hiszen az áram erősség ugyanannyi marad. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a LED szalagon kisebb a feszültségesés, kiegyenlítettebb megvilágítást eredményez. Azaz egyszerűbb a kivitelezés, fele annyi darabolás és betáplálás elég a 24Voltos LED szalag esetében, mint a 12Voltosnál, ha a szalag keresztmetszete egyforma és a névleges fogyasztás is egyezik. A hátránya, hogy a 24 Voltos tápegységek ritkábbak, valamit bizonyos hosszméreteknél problémás lehet, hogy nem 3 hanem csak 6 LED-enként lehet elvágni.
 
Az RGBW LED szalag felhasználási lehetőségei ugyan azok mint az RGB LED szalagnak, csak azzal a többlettel, hogy amíg az RGB LED szalag a 3 alapszínből keveri ki a fehér színt, amitől a fehér elég színházi (színkontrasztos) megvilágítást biztosít, ami tényleg csak hangulati célra használható, hiszen ez a fehér fény fárasztja a szemet, addig az RGBW, vagy RGB-W valódi fehér fénnyel világít, aminek a teljesítményét jól méretezzük és a telepítés helyét jól válasszuk meg, akkor egyetlen fajta LED szalaggal meg tudjuk oldani a színes hangulatvilágítást és a fehér térvilágítást, vagy kiemelő világítást is.
 
Az RGBW LED szalagokat ITT találja.
 

Az RGB-W LED szalag

 
RGB és fehér 5050 típusú SMD LED-et tartalmaz. Ezeket a LED-eket már legalább 8 éve gyártják, LED-eknél azt lehet mondani, hogy elég régi típus. Emiatt egy RGB-W LED szalag olcsóbb mint egy RGBW, ami egy újabb LED, de ugyanúgy 5050 SMD tokozású. Ugyanakkor az RGBW-vel szemben kevésé egységes a világítási képe. Azaz egy méteren csak 30 LED tud azonos színt kibocsájtani, azaz csak minden második azonos színű. Ha a megvilágítandó felület túl közeli, akkor látszódni fog.

.
.
.

A termék névleges fogyasztása 14,4Watt méterenként, azaz egy 5méteres tekercs esetében 72Watt. Ez az az érték melyet a LED szalagra szerelt diódák a szalagra forrasztott ellenállások figyelembe vételével képesek teljesíteni. Ez azonban egy maximális érték, mely csak elérhető a termék több ponton történő betáplálása esetén. Mivel annak ellenére, hogy ez egy szélesebb (12mm) LED-szalag, a szalaghosszon fellépő feszültségesés miatt a betáplálási ponttól egyre távolabb lévő diódák egyre gyengülő teljesítményt nyújtanak. Minél rövidebb szakaszokat használunk, azaz minél több ponton, mindkét végről megtápláljuk a LED szalagot, annál inkább elérjük a maximális teljesítményt.
Például, ha csak a fehér diódát használva, amennyiben egy 5 méteres tekercset csak az egyik végéről tápláljuk meg, akkor a fogyasztása 14Watt. Mindkét végéről megtáplálva 17Watt.
Az RGB LED-ekkel világítva 22, illetve 28Watt.
Az összes szín használatával egy végről táplálva az összes fogyasztás 30Watt. Ha azonban a másik végét is bekötjük az 5 méteres szalagnak, akkor már 38Watt a fogyasztása.
Látható, hogy alig több mint fele a névleges 72Wattnak. Ha igazán ki akarjuk használni ennek a terméknek a maximális fényerejét, ahhoz célszerű 1 méterenként mindkét végről tápellátást biztosítani. Természetesen nem szükséges a szalagot mindkét végről megtáplálni és minden esetben rövid darabokat használni, de célszerű, ha erős és kiegyenlített világítást akarunk elérni. Használhatunk egy 5 méteres darabot egészben csak egyik végről betáplálva, de akkor a fényerőnk is kb. csak 40%-a lesz az elérhetőnek, és a szalag túlsó végén lévő LED-ek gyengébben fognak világítani, mint a tápbekötés elején. Természetesen ez a fényerő csökkenés csak akkor szembetűnő, ha az utolsó LED-eket visszahajtjuk az elsőkhöz, azaz egy kört alakítunk ki. Egyébként egy egyenes vonal mentén kevésbé feltűnő.
Egy 5 méteres szalag végére újabb szalag mennyiséget kötni tilos!
Nem csak a fényerő fog tovább csökkenni a feszültségesés miatt, de a szalag ellenállása okán még több hő keletkezik, ami rövidíti a LED várható élettartamát. Ez a LED szalag egyébként is csak kiváló hővezető felületre ragasztható fel, ezért célszerű az alumínium LED profil használata, éppen a hőleadás biztosította várható élettartam megtartása érdekében.

.

 

Az RGBW LED szalag

 
A piros a zöld a kék és a fehér chipek egybe vannak tokozva. Ez az RGBW 5050-es SMD LED egy újabb termék, ritkább így drágább mint a fenti típus. Előnyük a szebb látvány, hiszen a méterenkénti 60 LED-nek mindegyike azonos színű fény kibocsátására képes.
Ez a termék a szokásostól elérően ritkábban 12, de több típus 24 Volt feszültséggel működik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a LED szalag vagy kevésbé melegszik, vagy azonos melegedés mellett jobban világít, illetve a 24 Voltos LED szalagon történő feszültségesés kisebb mértékű a 12 Voltosakkal szemben.

.
.

A 24 Voltos termék névleges fogyasztása 17 Watt méterenként, azaz egy 5 méteres tekercs esetében 85Watt. Ez az az érték, melyet a LED szalagra szerelt diódák a szalagra forrasztott ellenállások figyelembe vételével képesek teljesíteni. Ez azonban egy maximális érték, mely csak elérhető a termék több ponton történő betáplálása esetén. Mivel annak ellenére, hogy ez egy kétrétegű led szalag, a szalaghosszon fellépő feszültségesés miatt a betáplálási ponttól egyre távolabb lévő diódák itt is egyre gyengülő teljesítményt nyújtanak. Minél rövidebb szakaszokat használunk, azaz minél több ponton, mindkét végről megtápláljuk a LED szalagot, annál inkább elérjük a maximális teljesítményt. Amennyiben a helyi körülmények lehetővé teszik, hogy az egész 5 méteres tekercsek helyett akár 2-2,5 méteres darabokat használjunk és azoknak mindkét végét kössük be.
Mindebből következik, hogy egy 5 méteres szalag végére újabb szalag mennyiséget kötni ennél a típusnál is semmiképpen nem ajánlatos!
Nem csak a fényerő fog tovább csökkenni a feszültségesés miatt, de a szalag ellenállása okán még több hő keletkezik, ami rövidíti a LED várható élettartamát.
Ez a LED szalag csak kiváló hővezető felületre ragasztható fel, ezért célszerű az alumínium LED profil használata, éppen a hőleadás biztosította várható élettartam megtartása érdekében. Ugyanakkor, ha olyan vezérlőt használunk, ami nem ad lehetőséget arra, hogy a fehér LED egyszerre világítson a színes LED-ekkel, akkor a maximálisan elérhető fogyasztásunk csak kb. 78%-a a névlegesnek. Azaz, ha ilyen vezérlőnk, van semmilyen kombinációban nem tudjuk elérni, hogy az összes szín egyszerre világítson, így soha nem lesz meg a méterenkénti 17Watt fogyasztás, csak a maximum 13 Watt az is csak akkor, ha az RGB fényekkel akarunk fehéret kikeverni, ami nem életszerű. Bármi más kikevert fénnyel max 61%-os fogyasztást tudunk elérni ami 10,5Watt méterenként, maximálisan. Ez pedig gyakorlati lehetőséget ad arra, hogy akár bútorlapra, vagy falra is felragaszthatjuk LED profil nélkül, persze csak ha figyelembe vesszük a fent leírtakat, azaz a vezérlő típusát, a két végről történő betáplálást. Ez a LED szalag csak a fehér chippel max. 6 Watt fogyasztású méterenként.

.

FIGYELEM!

 
Ez villamossági méretezést igénylő termék, fokozottabb szerelési igénnyel. A helyi elképzelések függvényében e termékhez LED profil, tápegység, RGBW vezérlő, plusz vezeték szükséges, valamint a csatlakozásokat forrasztással célszerű a szalagon biztosítani. Emiatt a tervezést és kivitelezést villamossági szakemberrel végeztesse!

.

 
A felhasználás helyének meghatározásához vegye figyelembe az alábbiakat:
 
Minden LED várható élettartamát rövidíti a hőmérséklet. Azaz, ha a LED által termelt hőt nem vezetjük el, vagy nem tudja azt leadni, akkor idő előtt meghibásodik.
Emiatt ha a LED-et szoba-hőmérsékletnél melegebb helyen használjuk, vagy sugárzó hőhatásnak tesszük ki, az rövidíti a LED élettartamát.
Minél nagyobb egy LED-szalag méterenkénti fogyasztása, annál nagyobb a hőtermelése is.
Amíg egy méterenkénti 12Watt alatti LED szalagot ragaszthatunk közvetlenül falra is és a fal jó hővezetést biztosít, addig egy nagyobb fogyasztásút célszerű alumínium LED profilba ragasztani, vagy valami jó hővezető felületre, célszerűen fémre.
Méterenkénti 12Watt fogyasztás felett csakis jó hővezető fémen (alumínium LED-profil) használjuk.
Minél hosszabb LED szakaszokat fűzünk egymás végére, annál nagyobb a szalagon a feszültségesés az LED szalag ellenállása miatt, és a bekötéstől távolabbi szakaszok egyre gyengébben fognak világítani, így világítás helyett elfűtjük az áramot.
Emiatt általánosságban akkor járunk el helyesen, ha minél rövidebb szakaszok (a rövidebb szakasz hossz értelmezése erősen függ a konkrét szalag típusától) mindkét végről betáplálást biztosítunk, minél rövidebb szakaszokat táplálunk meg mindkét végéről annál egyenletesebb és erősebb fényhez jutunk, és a LED szalag várható élettartamát is hosszabbítjuk ezzel.
Párás helyiségekben csak kültéri LED szalagot használjunk. Vízbe (medence) csak IP68-as vízálló LED szalagot használjunk. Ezek az RGBW LED szalagok beltériek, IP20-asok, azaz semmilyen védelemmel nem rendelkeznek.
Hiába rendelkezik a legtöbb LED szalag 3M öntapadó hátoldallal, ha a felragasztás helyének nem megfelelő a tapadása, akkor az le fog válni. Szintén leválhat a LED szalag egy jól tapadó felületről is akkor, ha pl: a hő elvezetése nem megfelelő, és a ragasztó anyag a hőtől képlékenyebbé válik.
Mindenképp leválik LED szalag ha a bekötő-, azaz tápvezetéket lógva hagytuk. A bekötő vezeték súlya folyamatosan leválasztja a LED szalagot idővel egyre hosszabb szakaszon. Emiatt a bekötő vezetéket a belógás ellen fixen kell rögzíteni. Adott körülmények esetén szükségessé válhat a LED szalag ragasztásának megerősítése erősebb ragasztóval.
Mint minden LED szalag, így ez a típus sem tolerálja a túlfeszültséget. 12 Voltos akkumulátoros használat esetén mindenképp használjon 12Voltos túlfeszültségvédőt. 24 Voltos akkumulátoros használat esetén mindenképp használjon 24 Voltos túlfeszültségvédőt, vagy két darab 12 Voltosat sorosan kötve az akku két pólusát összekötve, párhuzamosan a LED szalaggal.
 

 

Hogy mi kell az RGBW LED szalagok működtetéséhez?

– természetesen egy speciális vezérlő, és ugyanúgy mint bármi más LED szalaghoz egy megfelelően méretezett tápegység, vezetékek, nem is akár milyen, bekötő, toldó elemek, alumínium LED profilok, egyéb csatlakozó elemek, vagy forrasztani tudás. Ezek bemutatására ITT kerül sor.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^