RGBW világítások

RGBW világítás alatt azt értjük, hogy az adott LED fényforrás a piros, zöld és kék chipek mellett valamilyen fehér (hideg, közép, meleg) chipet is tartalmaz. Ezáltal egyetlen fényforrásunk egyszerre biztosíthat színes hangulatvilágítást és teljes értékű fehér fényű világítást.
Vannak foglalatos termékek, jelen esetben E27 foglalatúak amelyek erre képesek.

.

És léteznek LED szalagok. Tehát egy LED szalagon belül, a három alapszín mellett, valamilyen színhőmérsékletű fehér fényű chip is található. Az RGBWW, amikor egy melegfehér dióda egybe van tokozva a 3 alapszínnel, RGB-WW amikor a melegfehér dióda önálló tokozású LED és az RGB LED-del felváltva külön-külön van a szalagra forrasztva. Az RGB-CW, ugyanaz a megoldás mint az előbbi, csak nem melegfehér, hanem hidegfehér LED-del. Ezek pedig ITT találhatóak.

Foglalatos RGBW világítás E27-es változatban kapható a webáruházban ITT. Ezek között található infravörös távirányítós és rádiófrekvenciás távirányítós is.
 

Az előbbi V-TAC 6Wattos RGBW E27 LED izzó, infravörös távirányítóval (hideg, közép, meleg) chippel is kapható.

.

Ez egy 4 színcsatornás RGBW LED körte, mely a hozzá tartozó infravörös távirányítóval kezelhető. A teljes értékű fehér fényen kívül egy hozzá való távirányítóval 15 színárnyalat jeleníthető meg. Emellett fényerőszabályozásra és különféle világítási effektek megjelenítésére is képes. Az utoljára használt világítási módot áramszünet esetén is megjegyzi. Az RGBW – azt jelenti, hogy a három alapszínen kívül fehér színű fénykibocsájtó diódát is tartalmaz.

.

Ez az RGBW LED körte egyszerre több távirányítóval is használható. Azaz minden körtéhez jár egy távirányító, és minden ilyen távirányító az összes ilyen típusú körtét kezeli. Mivel a távirányító jele infravörös fényként jut el a körtéhez, emiatt a hatótávolsága 8-12méternél nem több. Fontos figyelembe venni, hogy csak akkor tudjuk a körte világítását kezelni a távirányítóval ezen távolságon belül, ha a táviránytó és a körte között nincs akadály, nincs például egy festett lámpabura sem. A meglévő fali villanykapcsolóval csak fel és le tudjuk kapcsolni a fényt, az a színt és azt a fényerősséget, amit a távirányítóval utoljára beállítottunk. Fali fényerőszabályzóval nem használható (és nem is működik vele)!

.

A távirányítóval bármelyik színnek a fényerejét 16 fokozatban tudjuk szabályozni. A távvezérlés érdekessége, hogy kissé másképp működik, mint amit az infrás távirányítós RGB világításoknál megszokhattunk. Azaz a 4 szürke világítási effekt gomb ellenére csak 3-féle világítási effektet tud, de a termék doboza csak kettőt említ. Másrészt, ha elindítottunk egy világítási effektet, és utána, valamely színes gombra kattintunk, akkor nem olyan színű fix fénnyel fog világítani, hanem attól a színtől indul a világítási effekt. Ha fix fényt akarunk, akkor az effektet a bekapcsolásgomb megnyomásával tudjuk leállítani és utána kell megnyomnunk valamely színes gombot a fix fényű világításhoz.

Fontos tudnivaló! A 470lumenes fényárammal 40Wattos hagyományos izzó kiváltására alkalmas ez a LED lámpa. Ez az fényáram, csak a fehér fényre vonatkozik. A színes világítás továbbra is csak hangulatvilágítás, 470 lument a színes fényektől senki ne várjon!

A terméket a nem vibráló kategóriába sorolhatjuk, hiszen mobiltelefonos ellenőrzés során nem látjuk a vibrálásra utaló durva csíkozódást. Ugyanakkor tudjuk, hogy a fényerőszabályozható termékek, még ha a gyártó nem is tesz közzé információt, ún. Nagyfrekvenciás PWM vezérlésűek. Ez a nagyfrekvenciás vibrálás (mint a szemkímélő tévéké) lefényképezhető, nagyon finom sűrű csíkozódás vehető észre, ha ügyes a fotós és elég érzékeny a fényképezője. Ugyanez a nagyfrekvenciás vibrálás vehető ki akkor is, amikor éppen színt vált a LED izzó. Ez a fényerőszabályzás velejárója.

A

Mi-Light 9W RGBWW E27 LED izzó,

1 zónás és 4-zónás 2.4G rendszerű távirányítóval is kapható, plusz távirányítók vehetőek hozzá és ráadásul Wifi konverter kiegészítéssel mobiltelefonról is kezelhető.

.

Ez is egy 4 színcsatornás RGBW LED körte, mely 2.4G technológiát használva a megfelelő rádiófrekvenciás távirányítóval, vagy android, vagy IOS eszközökkel egy Wifi konverteren keresztül is vezérelhető. A teljes értékű melegfehér fényen kívül egy hozzá való távirányító színgyűrűjével 256 színárnyalat jeleníthető meg. Emellett fényerőszabályozásra és különféle világítási effektek megjelenítésére is képes. Az utoljára használt világítási módot áramszünet esetén is megjegyzi.

.

Ez az RGBW LED körte egyszerre több távirányítóval is használható. Tehát a Mi-light RGBW 2.4G-s rendszeren belül, egy fényforrás több távirányítóval is kezelhető és egy távirányítóval több fényforrás is. Ebből az is következik, hogy egy fényforrás csoport is több távirányítóval kezelhető. Azonban a Mi-Light 1 zónás RGBW 2.4G RF LED távirányítóval csak egy fényforrás csoport, azaz egy zóna kezelhető. Erről 1-zónás távirányító kezeléséről részletes információt itt (1-zónás) olvashat.

.

Az alábbi képen szereplő Mi-Light 4 zónás RGBW 2.4G RF LED távirányítóval akár 4 fényforráscsoport is, azaz 4 zónát tud kezelni. Ez utóbbinak többnyire ott van jelentősége, ha egyébként is külön kapcsolnánk fel a lakásunkban bizonyos helyeken a fényeket, vagy pedig azt akarjuk, hogy pl: egy csilláron belül különbözőképpen villogjanak az izzók. Ugyanakkor lehetőség van mindent egyszerre felkapcsolni és lekapcsolni, de a közös felkapcsoláskor úgy fognak világítani, ahogyan amelyik kört lekapcsoláskor hagytuk. A 4-zónás távirányítók kezeléséről részletes információt itt (4-zónás) olvashat.

.

A fenti képen teljes fényerőben fehér fénnyel világít, míg az alábbin, az éjszakai irányfény funkció bekapcsolásával a leggyengébben.

.

A Mi-Light 9W RGBW LED izzó nem vibrál amennyiben fix fényerővel világítunk (ez látható az alábbi kép bal oldalán), azonban szín vagy fényerő váltáskor természetesen nagyfrekvenciásan vibrál – ez a fokozatos szabályozás miatt szükségszerű, de ez nagyfrekvenciás, mint a szemkímélő TV-k esetében.

.

 
 
A Mi-light körtéket nem csak a kétféle távirányítóval tudjuk kezelni, hanem mobiltelefonról is

Mi-Light WiFi konverter

közbeiktatásával.
 

.

Ennek használatáról ITT olvashat.
 
 
RGBW világítás LED szalaggal is kivitelezhető, ezt az

RGBW LED szalag típusok

-című bejegyzés tartalmazza.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^