Színhőmérséklet szabályozható LED lámpák

Ritkán van olyan fényforrásra igényünk, amikor a fény színhőmérsékletének változtatására igényünk van. Egy egy felhasználónak határozott elképzelés van arról, hogy a melegfehér, a hidegfehér, vagy a középfehér színhőmérsékletet preferálja. Gondolhatnánk annak lehet jó ez a megoldás aki valamilyen köztes éppen nem kapható színhőmérsékletet preferál, pl: 3700, vagy 5100 Kelvines fényt szeretne.

.

Ez is egy lehetőség, azonban ezt így megfogalmazni fura, hiszen senkinek nem lapul a zsebében színhőmérsékletmérő, aminek segítségével beállítaná a kívánt árnyalatot. De mindenkinek ott a szeme, és bizony a színhőmérsékleti igény igen szubjektív tényező. Ráadásul függ a hangulatunktól, a helység stílusától, a napszaktól, stb. Igen – napszak – mivel egy delelő derült napsütés hidegfehér, míg a napnyugta közeledtével, ahogy a nap alacsonyabb szöget zár be a horizonttal, úgy csökken a színhőmérséklete, azaz egyre sárgásabb lesz a megvilágítás.

De haladjuk sorban.

Ez a gondolat vezérelhette a Philipset, hogy a dimmelhető fényforrásai egyre inkább DimTone módban világítanak, azaz a fényerő csökkentésével egyre melegebb árnyalattal világítanak. Igaz ugyan, hogy nem a természetet utánozva, a hidegfehérről csökkentik a színhőmérsékletet, hanem inkább egy hagyományos izzót utánoznak. Azaz a teljes fényerőnél 2700 Kelvinnel világítanak, és a fényerő csökkentésével fokozatosan 2200 Kelvinre csökkentik a színhőmérsékletüket. Egy hagyományos izzó is sokkal sárgább ha gyengébben izzik. A 2200 Kelvin a gyertyaláng sárgásságának felel meg, vagy a ma már antik hatású szénszálas Edison izzókénak. Egy a lényeg a fényerő csökkentésével a sárgásabb fény még romantikusabbá tehet egy estét, mint ahogy a napnyugta sem csak a csökkenő fényével, hanem a sárgásabb megvilágítással járul hozzá a romantikusabb hangulathoz. Tehát a Philips célja ezzel a Dim-Tone funkcióval egyértelműen, hogy a fényerő csökkentésével a romantikus hatást is fokozza.
A Philips LED-ek között kereshet Dim-Tone LED fényforrást.

A következő megoldás a Mi-Light 2×7,5W WW-CW LED izzó E27 + 2.4G dual white távirányítós, változtatható színhőmérsékletű szettje:

.

Félretéve a romantikát, lehet igény arra, hogy a fehér fényünket a meleg- és a hidegfehér színhőmérséklet között tudjuk szabályozni. Ritkán de előfordulnak ilyen megoldások:
Távirányítóval szabályozható LED körték. Ez bőven túltesz a Philips elképzelésén, nem csak azért mert 3000-6500 Kelvin között tudunk szabályozni, ráadásul nem kell fali dimmer, hanem kapcsoló is elég és távirányítót kapunk hozzá, így akár ágyból fekve is tudunk kapcsolni és szabályozni, de a színhőmérséklet szabályozás független a fényerőszabályozástól. Azaz nem csak erős fényű hideg-, és gyenge fényű melegfehér áll rendelkezésünkre, hanem tetszés szerinti a variáció. Ez egy 2 darab 7,5Wattos E27 fejelésű LED körtét és egy darab 4 zónás 2.4G rendszerű távirányítót tartalmazó szett. A távirányítóval a két LED izzót külön-külön és együttesen is tudjuk kapcsolni szabályozni, valamint a távirányító, még két hasonló rendszerű eszköz külön-külön vagy együttes használatára is ad lehetőséget. További hasonló rendszerű távirányító megvásárlásával, több távirányítóval is kezelni tudjuk ezt a két LED izzót. Külön megvásárolható Wi-Fi adapteren keresztül, Androidos vagy IOS rendszerű telefonunkon keresztül ugyanazokat a funkciókat el tudjuk érni a telefonunkon, mint a távirányítóval. Fali kapcsolóval felkapcsolni csak akkor tudjuk, ha azt a távirányítóval felkapcsolt állapotba hagytuk. Így a fali kapcsoló csak be-, és kikapcsolási funkciót biztosít, de fali fényerőszabályzós kapcsolóhoz nem használhatjuk.

A távirányító kezelése:

.

Ez a 2.4G rendszerű rádiófrekvenciás távirányító alkalmas vagy Mi-Light színhőmérséklet-, és fényerőszabályzós LED izzók, vagy Mi-Light egy színcsatornás (fényerőszabályzós), vagy két színcsatornás (fényerő-, és színhőmérséklet-szabályzós) vezérlős LED szalagok kapcsolására, fényerőszabályozására, színhőmérsékleteinek állítására. Tehát nem csak ezekkel a szettekben lévő LED fényforrásokhoz használható. A 4 zónás távirányító lényege, hogy lehetséges több fényforrással (pontosabban a fényforrásokban lévő vezérlővel – LED szalagnál külső a vezérlővel) összeilleszteni. Valamint arra is lehetőségünk van, hogy több fényforrást maximum 4 csoportba osszunk, így egyetlen távirányítóval külön tudjuk szabályozni, hogy melyik csoport legyen felkapcsolva, lekapcsolva, melyik milyen fényerővel, milyen színhőmérséklettel világítson. Ennek ott lehet jelentősége, ha egyébként is külön kapcsolnánk fel a lakásunkban bizonyos helyeken a fényeket. Ugyanakkor lehetőség van mindent egyszerre felkapcsolni és lekapcsolni, de a közös felkapcsoláskor úgy fognak világítani, ahogyan amelyik zónát lekapcsoláskor hagytuk.
Használat előtt a távirányítókat hozzá kell rendelni az általuk működtetni kívánt fényforrásokhoz, vagy vezérlőkhöz. Hogy ez pontosan hogyan történik, az attól függ, hogy az adott vezérlő, vagy LED fényforrás (bele épített vezérlője) milyen metódust követel meg. Jelen esetben ezekkel a LED körtékkel történő illesztés úgy történik, hogy amikor áram alá helyezzük a kezelni kívánt fényforrásokat az első felkapcsolódáskor azonnal (nem hamarabb) benyomjuk azt az I-O feliratú páros gombot az I jelnél, amelyikkel majd kapcsolni akarjuk az áram alá helyezett ledeket. Ekkor amelyik LED vette a kérést a párosításra, az 3-szor felvillan. A harmadik után felengedhetjük a gombot, és már használható is a távirányító. Természetesen, ha újabb fényforrást szerünk be ehhez a távirányítóhoz és ehhez a zónához, akkor ugyanezt a műveletet megismételjük az új LED fényforrással is. Ha újabb távirányítót akarunk venni a meglévő mellé, azaz ugyanazt a lámpacsoportot egy másik távirányítóval is szeretnénk kezelni, akkor ugyanezt a műveletet megismételjük az új távirányítóval és a kiválasztott LED lámpákkal. A kapcsolatot meg is lehet szüntetni, ha már máshol akarjuk használni a LED fényforrást, vagy a távirányítót, vagy másik zónába akarunk sorolni egyes LED-eket, akkor a már párosított LED-et áram alá helyezve ugyanúgy az első felkapcsolódáskor háromszor egymás után benyomjuk ugyanazt a gombot, és ha eddig megvolt a kapcsolt a távirányító és a LED között, akkor bontja a kapcsolatot. Ezt a lámpa úgy jelzi, hogy kilencszer villan fel és utána elengedhetjük a távirányító gombját, a LED világít tovább, de már ezzel a távirányítóval nem tudjuk kezelni, csak ha újra párosítjuk.
A fenti kép egyértelműen bemutatja, hogy melyik gomb milyen funkciót biztosít. Mivel 4 zónát tud egyetlen távirányítóval kezelni, egyértelmű, hogy a 4 zónának van külön, be-, kikapcsolója, de nincs külön fényerő, színhőmérséklet gombja. Ezek valamelyikét megnyomva, mindig az utolsónak felkapcsolt LED-ek fénye változik. Tehát amelyik zóna I-jelű gombját megnyomtuk utoljára. Amennyiben egy ilyen szetthez további távirányítót, kíván vásárolni, az ITT megteheti.

Egyszerűbb megoldás a MODI 12Wattos beépíthető, állítható színhőmérsékletű LED lámpája:

.

Emellett létezik olyan egyszerűbb variáció is, amikor a fényerőt nem tudjuk szabályozni, és távirányítót sem kapunk hozzá. A helyzet egyszerű, egyetlen fali kapcsolóval, minden egyes felkapcsoláskor színhőmérsékletet váltunk. Az első felkapcsoláskor hidegfehér fénnyel világít, majd amikor újra le- és felkapcsoljuk, akkor melegfehér fényre vált, és egy újabb le- és felkapcsolást követően középfehér színnel világít. Ha 15 másodpercnél hosszabb ideig van lekapcsolva, akkor az első felkapcsolás mindig hidegfehér. Ha a lekapcsolási időtartam 15 másodpercnél rövidebb, akkor mindig a következő színhőmérsékletre vált felkapcsoláskor.

Fali érintőpaneles TM07 színhőmérséklet-szabályzós LED-vezérlő:

Ne feledkezzünk meg a LED szalagos megoldásról sem. Ha egy olyan vezérlőt választunk ami két különböző színű, vagy színhőmérsékletű LED szalag világítási arányai között játszik. Mi magunk döntjük el a kiválasztott LEd szalagok alapján, hogy milyen színhőmérsékleti tartományon belül tudjuk fokozatmentesen szabályozni.

Egy kis trükk a 40 gombos, infravörös távirányítós RGBW led szalag vezérlő ilyen célú használatához:

.

Van még egy megoldás, bár nem az igazi, de látványra hasonló. Ez egy olyan RGBW vezérlő, ami lehetőséget ad arra, hogy a fehér világítás mellett a színes világítást is működtessük. Ha RGBNW, vagy RGB-CW led szalagot használunk, és felkapcsoljuk a fehér fényt, mellé a sárgát, és ahogy erősítjük a sárga fényerejét, majd csökkentjük a fehér fényerőt, úgy lesz a középfehér, vagy hidegfehér fényünkből egyre melegebb fehér, sőt antik sárgás, borostyán sárgás fehér fényt is előállíthatunk. Így a 4000, vagy 6000 Kelvint eltéríthetjük akár 2200 Kelvinre is. Ha kéket keverünk bele akkor pedig még hidegebb, jégfehér árnyalatot érhetünk el. Persze ez nem pontosan ugyanaz a fényélmény, mert nem két színhőmérséklet haranggörbéje közötti átmenetet szabályozzuk, hanem egy haranggörbébe szúrunk be 1-1 zöld-piros nyalábot a melegfehér élményhez, vagy egy kék nyalábot a jégfehér hangulathoz.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^