"tápegység infó" kategória bejegyzések:

Tápegységek bemutatása, összehasonlítása, alkalmazási példák.

Hogyan válasszak trafót a LED szalaghoz?

Természetesen az alábbi információk nem csak LED szalaghoz érvényesek, hanem törpe feszültségű LED spothoz, LED csillagos égbolthoz, vagy más jelző, irányfények kialakításához, vagy akár 12Voltos LED reflektorhoz is, de a probléma leginkább a LED szalagoknál jön elő.

Először tudni kell, hogy a kiválasztott LED szalag milyen feszültséggel, azaz hány volttal üzemel.
A legtöbb LED szalag 12Volt egyenárammal működtethető, de van 24Voltos és 230Voltos tápellátást igénylő LED szalag is.

.

Először az alkalmazás helye és módja szerinti lehetőségek ismeretében célszerű elolvasni az Adapter vagy LED meghajtó? – című cikket
Van olyan tápegység, amit adapternek nevezünk és van amit LED meghajtónak, hogy az adott helyhez melyik a célszerűbb megtudhatja a cikkből.

Hogyan válasszak trafót a LED szalaghoz? bővebben…

Adapter vagy LED meghajtó?

Ha LED lámpát akarunk üzemeltetni, akkor a legtöbb esetben a LED fényforrásunk közvetlenül a hálózati 230Voltos váltóáramról működik. Azaz betekerjük a foglalatba, felkapcsoljuk a villanyt és működik.
Mint a hogyan a halogén izzók világában is, bizonyos esetekben célszerűbb, vagy biztonságosabb törpefeszültségű izzókat használni. Ezeket leggyakrabban 12Voltosként bútorvilágításokban, íróasztal lámpákban, karácsonyi fényekben láthatjuk.
Így van ez a LED-eknél is. Előfordulnak 5, 12, vagy 24Volt egyenárammal működő LED-ek, vannak amelyeket egyenárammal és váltóárammal is használhatunk és akad olyan is amelyek csak 12, vagy 24Volt váltóárammal üzemeltethetőek.

.

Ezeken kívül szükséges megemlíteni, hogy léteznek olyan LED-ek melyek áramgenerátoros tápellátást igényelnek. Azaz a LED-eket sorosan kötjük, így a tápegység a sorosan kötött LED-ek számától függő feszültséget ad le, és a LED-ek fényáramát a szabályozott áramerősséggel tudjuk állítani. De ez egy más terület, ez a cikk halogének helyettesítésére szolgáló párhuzamosan kötött törpefeszültségű LED-ek tápellátásáról szól.

Adapter vagy LED meghajtó? bővebben…

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^