"tápegység infó" kategória bejegyzések:

Tápegységek bemutatása, összehasonlítása, alkalmazási példák.

Az áramgenerátoros és a feszültséggenerátoros tápellátási módok két különböző megközelítést jelentenek az áramforrások terén.

Rögtön a cím magyarázatra szorul, hiszen a feszültséggenerátoros kifejezés nem igazán használatos. Ugyanakkor, az áramgenerátoros tápegység – szóhasználata elfogadott és a kettő összehasonlításában (ebben a kontextusban) talán megfelelőbb a feszültséggenerátoros kifejezés. Igen feszültséggenerátoros tápegység alatt a konstans feszültségű, avagy feszültségszabályozott stabilizált tápegység értendő.

.
LED fények fantáziarajz

Fontos e kettő alapjában teljesen eltérő tápellátási módot összehasonlítani, mert egyre több olyan LED-lámpa kerül forgalomba, melyek tápellátása cserélhető, azaz a lámpától különálló áramgenerátoros tápegységgel működik. Ezek meghibásodása során azok a felhasználók, akik még soha nem hallottak az áramgenerátoros tápellátásról, érthető módon teljesen téves elképzeléssel rendelkeznek arról, hogy egyáltalán milyen tápegységet vásároljanak a LED-jükhöz, ha a gyári tápellátás külön nem szerezhető be.

Az áramgenerátoros és a feszültséggenerátoros tápellátási módok két különböző megközelítést jelentenek az áramforrások terén. bővebben…

Áramgenerátoros tápegységek helytelen kiválasztásának a hatása a LED-lámpára és a tápegységre

Ez a cikk a hibázási lehetőseinket részletezi. Sok felhasználó részéről még az sem tudatosodik, hogy a használt fényforrása áramgenerátoros meghajtású és ha meghibásodik, hajlamos úgy kezelni, mintha az egy feszültségszabályozott tápegység lenne. Mit sem tudva arról, hogy egy áramgenerátoros meghajtással működő LED esetében a tápegységcsere tekintetében sokkal korlátozottabb variációs lehetőségeink állnak csak rendelkezésre. Tehát, nem azzal van baj, hogy a felhasználó nem tud a fényforrása áramgenerátoros meghajtásáról, hanem az, hogy meghibásodás esetén erről mit sem tudva úgy kezeli, mintha egy fix feszültségű tápegység lenne.

.
LED fények fantáziarajz

Nekik szedtem össze azokat a lehetőségeket, amikor is feltételezve, hogy valamely paraméter tekintetében el kívánnának térni a gyárilag megtervezett meghajtástól, hogy előre megtudják ez milyen következményekkel járhat.

Áramgenerátoros tápegységek helytelen kiválasztásának a hatása a LED-lámpára és a tápegységre bővebben…

Hogyan működnek a LED-ek? Mi az a nemlineáris feszültség-áram karakterisztika, a nyitófeszültség és a telítési tartomány?

A LED-ek nemlineáris feszültség-áram karakterisztikája több cikkben is említésre került, így célszerű részletesebben is megtudnunk, hogy miről is van szó.

.
LED fények fantáziarajz

A LED-ek is diódák, csak éppen fényt kibocsájtó diódák, amelyeket széles körben használnak a világításban és a kijelzőkben. A nemlineáris feszültség-áramerősség karakterisztika a diódák egy jellemző tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy a diódák, így a LED-ek esetében is, hogy a áramfogyasztásuk nem egyenes-arányban változik a rájuk kapcsolt feszültség változásával. Alacsony feszültségeken csak kis áram folyik rajtuk keresztül, majd egy bizonyos nyitófeszültség felett hirtelen megnő az áram. A feszültség további növelésével elérjük a telítési tartományt. Ebben a tartományban a feszültség további növelése már csak minimális mértékben növeli az áramot. A LED telítési tartománya a gyártási technológiától és a LED típusától függ, de általában a nyitófeszültség felett néhány tized Voltnyi tartományban található. Ebben a tartományban az LED hatásfoka csökken, és a további feszültségnövelés már nem eredményez jelentős fényerő-növekedést.

Hogyan működnek a LED-ek? Mi az a nemlineáris feszültség-áram karakterisztika, a nyitófeszültség és a telítési tartomány? bővebben…

Hogyan válasszak trafót a LED szalaghoz?

Természetesen az alábbi információk nem csak LED szalaghoz érvényesek, hanem törpe feszültségű LED spothoz, LED csillagos égbolthoz, vagy más jelző, irányfények kialakításához, vagy akár 12Voltos LED reflektorhoz is, de a probléma leginkább a LED szalagoknál jön elő.

Először tudni kell, hogy a kiválasztott LED szalag milyen feszültséggel, azaz hány volttal üzemel.
A legtöbb LED szalag 12Volt egyenárammal működtethető, de van 24Voltos és 230Voltos tápellátást igénylő LED szalag is.

.

Először az alkalmazás helye és módja szerinti lehetőségek ismeretében célszerű elolvasni az Adapter vagy LED meghajtó? – című cikket
Van olyan tápegység, amit adapternek nevezünk és van amit LED meghajtónak, hogy az adott helyhez melyik a célszerűbb megtudhatja a cikkből.

Hogyan válasszak trafót a LED szalaghoz? bővebben…

Adapter vagy LED meghajtó?

Ha LED lámpát akarunk üzemeltetni, akkor a legtöbb esetben a LED fényforrásunk közvetlenül a hálózati 230Voltos váltóáramról működik. Azaz betekerjük a foglalatba, felkapcsoljuk a villanyt és működik.
Mint a hogyan a halogén izzók világában is, bizonyos esetekben célszerűbb, vagy biztonságosabb törpefeszültségű izzókat használni. Ezeket leggyakrabban 12Voltosként bútorvilágításokban, íróasztal lámpákban, karácsonyi fényekben láthatjuk.
Így van ez a LED-eknél is. Előfordulnak 5, 12, vagy 24Volt egyenárammal működő LED-ek, vannak amelyeket egyenárammal és váltóárammal is használhatunk és akad olyan is amelyek csak 12, vagy 24Volt váltóárammal üzemeltethetőek.

.

Ezeken kívül szükséges megemlíteni, hogy léteznek olyan LED-ek melyek áramgenerátoros tápellátást igényelnek. Azaz a LED-eket sorosan kötjük, így a tápegység a sorosan kötött LED-ek számától függő feszültséget ad le, és a LED-ek fényáramát a szabályozott áramerősséggel tudjuk állítani. De ez egy más terület, ez a cikk halogének helyettesítésére szolgáló párhuzamosan kötött törpefeszültségű LED-ek tápellátásáról szól.

Adapter vagy LED meghajtó? bővebben…

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^