Te sem tudtál semmit a kék fény káros hatásáról, amíg meg nem jelent a LED és a rettegéscentrikus újságírás?

A kék fény benne van a napfényben (ami hidegfehér – csak hogy fokozzam az aggodalmakat). Ráadásul a kék, a 3 alapszín egyike. Nélküle, nem lehet kikeverni a türkizt a lilát, sőt a trendi pinket sem – és a fehér szín sem létezne. Tehát a nap a szivárvány minden színével süt, melyet megszűr (és megtör) a légkör, visszatükröz a környezet és ezek eredője egy derült delelő napfényben – a hidegfehér.

Az alábbi képen egy nappali napfény spektruma látható: – 5600 Kelvin körüli

.
A képeket loptam, belerajzolgattam, szerkesztettem, hogy valamelyest egységes megjelenésűek legyenek.

Annyi helyen látható valamelyest hasonló kép, de egyikre sem merem azt állítani, hogy abszolút hiteles, illetve a környezeti viszonyoktól függően eleve minden ilyen mérés egy kicsit más lesz. Szóval a delelő nap fénye kb. ilyen erősségi eltérésekből és ilyen színspektrumokból áll.

Ha ilyen sok kék fény van a napfényben, akkor most jó, vagy rossz a kék fény?

A kék fény jótékony és káros hatásairól a vélemények megoszlanak.

 • Jó, mert a kék fény hatékony eszköz lehet a téli depresszió és az álmatlanság ellen folytatott küzdelemben.
  1. A fény nemcsak a jobb láthatóságot segíti elő, hanem fontos szerepet játszik a biológiai ritmusunk szabályozásában, valamint hatással van az általános jó közérzetünkre is. A fény befolyásolja, hogy ébren vagyunk-e vagy alszunk, illetve lehetővé teszi a munkánkra való összpontosítást, a hatékonyságot, valamint hogy frissnek érezzük magunkat és egészségesek legyünk. – (2)
  2. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy a fénynek biológiai hatásai vannak szervezetünkre. Az UV-fény például a vitaminok előállításában vesz részt. Az erős, különösen a kék fénynek való kitettség befolyásolja a hormonháztartásunkat. A szervezet hormonjai szabályozzák a közérzetet, valamint a cirkadián ritmust. Napközben a kék fény mennyisége viszonylag nagynak, este pedig jelentősen alacsonyabbnak kell lennie. – (2)
  3. Ha kint süt a nap, a test szerotonint (más néven: boldogsághormont) és kortizolt (stresszhormont) bocsát ki. Mindkét hormon hatása, hogy ébernek és aktívnak érezzük magunkat. A melatonin ezzel szemben az ún. alváshormon, amelynek következtében a sötétben fáradtnak érezzük magunkat, és mélyen alszunk.
   A fény, és különösen a retinánkat érő kék fény befolyásolja pszichológiai egészségünket is. Ezért van sikere a fényterápiának a téli depresszió és az álmatlanság kezelésében. – (2)
  4. A reggeli ébrenlétet a napfény kék hullámhossza segíti, ami beindítja a szerotonin és a dopamin neurotranszmitterek, valamint a kortizol hormon felszabadulását. Este, amikor a kék fény természetes szintje csökken, és felváltja a halvány vörös fény, melatonin hormon termelődik, és segít elaludni. Éjszaka teljes sötétségre van szükség a sejtmegújulási folyamatok elindításához. – (4)
 • Rossz, mert a kék fény maradandóan károsíthatja látásunkat.
  1. Megerőlteti a szemet. Egy 2018-ban a Toledói Egyetemen végzett tanulmányra reagálva az egyetem egyik professzora ezt mondta: „Nem titok, hogy a szem retinájának károsításával a kék fény tönkreteszi a látásunkat.” Bár a tudósok aggasztónak találják a kék fénynek a szemükre gyakorolt ​​negatív hatásait, továbbra is vitatott, hogy az elektromos eszközök által kibocsátott mennyiség eléri-e azt a határértéket, ami már valóban gondot okoz. A fent említett professzor, az egyetem Kémiai és Biokémiai Tanszékének adjunktusa az időskori makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás) gyakoriságának növekedése miatt is aggódik, és bízik benne, hogy rövidesen sikerül majd módot találni arra, hogy a high-tech világba beleszülető és abban felnövő gyerekek látása ne kerüljön veszélybe. – (1)
  2. Összezavarja az alvási ciklusainkat. Az éjszakai fény, különösen a kék fény megbolygathatja testünk 24 órás ciklusait, amit cirkadián ritmusoknak neveznek. Az ember számára ezek közül az egyik legfontosabb az alvás és az ébrenlét váltakozása. Ha éjszaka fény ér bennünket, az gátolja a cirkadián ritmusunk szabályozásáért felelős hormon, a melatonin felszabadulását a szervezetünkben. Amennyiben éjszaka ér minket kék fény, akkor még erősebb hatást fejt ki, körülbelül kétszer annyi ideig gátolja a melatonin termelődését, mint a zöld fény. Röviden, az éjjeli fénynek, különösen a kék fénynek való kitettség akadályozhat minket a megfelelő mennyiségű alvásban, ami pedig számtalan negatív egészségügyi következménnyel járhat. – (1)
  3. Amikor az embereket éjszaka mesterséges kékben gazdag fehér fénynek teszik ki, a képernyőkről és az elektronikus eszközökről, valamint a mesterséges megvilágításról, a retina fényérzékeny ganglionsejtjei jelzik az agynak, hogy hagyja abba a melatonin termelését. Az ilyen zavarok széles körű hatással lehetnek: az alvási és ébrenléti ciklusokra, az étkezési szokásokra, az anyagcserére, a szaporodásra, a mentális éberségre, a vérnyomásra és a pulzusszámra, a hormontermelésre, a hőmérsékletre, a hangulati mintázatokra és az immunrendszerre. – (4)

A látható fényspektrum problémás részei

A látható fénytartomány a 380 és 780 nanométer közötti hullámhosszba tartozik. Ami ennél rövidebb az az ultraibolya (UV-fény) és a hosszabb hullámhosszú az infravörös tartományú (IR-fény), melyeket nem látjuk.

A zeiss.hu-ról származó alábbi ábra jól szemlélteti a részleteket.

.
zeiss.hu – (2)

A szakértők egy ideje már tudják, hogy az UV-fény káros lehet a biológiai szövetre, például a bőrre vagy a szemre. Általában ezért védekezünk a nap ellen napvédő krémek vagy napszemüvegek segítségével. A látható kék ibolya fény azonban károsíthatja a szemet. Bár a kék ibolya fény kisebb energiájú az ultraibolyánál, szinte teljes mértékben szűrés nélkül halad át a szemen, eljutva a retinához. Ehhez képest az ultraibolya fényt a szem elülső része szinte teljes egészében elnyeli, és jelentősen kevesebb mint 5% jut el a retináig. A túl sok ultraibolya és kék-ibolya sávú fény kárt tehet az emberi szemben. Amellett, hogy a kötőhártya és a szaruhártya fájdalmas gyulladását okozza, kárt tehet a szemlencsében is (pl. szürke hályog) és főleg a retinában (makula degeneráció). – (2)

A 380 és 500 nm közötti tartományban levő fény kék összetevőjét nagy energiájú látható (HEV) kék fénynek nevezzük. A 380 és 440 nm közötti hullámtartományban levő kék ibolya különösen káros hatású, és valószínűsíthetően a retinában a nagy energiájú beeső fény által okozott kár, a fotoretinitisz egyik oka. – (2)

A mesterséges fény előállításának képessége lehetővé tette, hogy az emberek építményekbe húzódva töltsék idejük egyre nagyobb részét. Egyes tanulmányok szerint az európai ember idejének 90%-át beltéren, sokszor mesterséges fényben tölti, ami jelentősen eltérő környezet a természetes életkörülmények közt (szabadtéren) megszokottól. Az első ipari mennyiségben készült és mindenki számára elérhető mesterséges elektromos fényforrás az izzólámpa volt. – (3)

Több mint egy évszázadon keresztül jól szolgáltak minket az izzólámpás fényforrások. Ezeket az izzókat olcsó volt előállítani és ártalmatlanítani, és könnyű volt fényerőszabályozni. Spektrumuk folytonos, és a szivárvány legtöbb színét tartalmazza, hasonlóan a naplementéhez – (kék rész szegények voltak). Mivel az izzólámpák energiaigénye miatt a döntéshozók aggódtak, hogy hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, pl. 2009-ben az Európai Bizottság megkezdte az izzólámpák kivonását az európai piacról. – (4)

.

Ugye az mindenkinek lejön a spektrumképek összehasonlítgatásával, hogy a szivárvány színek nem minden képen illeszkednek a feltüntetett hullámhosszhoz. Valójában a hullámhossz értékeket és a görbe magasságát célszerű figyelni. Ez a szivárványos színezés, inkább csak a hullámhossz tendenciát hivatott mutatni, csak dekorációs jellegű.
Például a fenti képen rögtön látszik, hogy az alkotó kifelejtette a zöld színt a szivárványsor ábrázolásából. Én pedig látva a hibát, mégis felhasználtam.

.

Látható, hogy a hagyományos izzó spektruma rendkívül hasonlatos a napnyugta spektrumával, így este használva, nyugovóra térés előtt – ebből a szempontból – a legtermészetesebb mesterséges megoldásnak tekinthetjük.

Fontos megjegyezni, hogy szemünket 30-szor annyi kék fény éri egy átlagos borús napon a szabadban eltöltött egy óra alatt, mint egy monitor előtt töltött egy óra alatt. – (2) Na, ettől jött ki belőlem a cinizmus – hogy, akkor nem lihegjük túl egy kicsit ezt a kék fényt?

A gyermekek szeme nem szűri olyan jól a kék fényt, mint a felnőtteké. Ha túl sokat vannak képernyő előtt, az növelheti az esélyüket az elhízásra, a rövidlátásra és figyelemzavart is előidézhet. – (5) Ez a másik gondolat ami nekem megártott. Az első mondat oké, biztos igaz, nem kételkedem, de mi köze a másodikhoz? Nem mondja ki, csak azt sugallja, mintha a kék fény okozná a 2. mondat baját. Mi ez ha nem csúsztatás. Miért, ha a sokat nézett képernyőn nem lenne kék fény, akkor nem lennének ezek a problémák? – dehogynem. Ha naponta több órát mozdulatlanul bámul eseménydús képsorokat a gyerek, akkor utána persze, hogy bepörög és fel kell dolgoznia az eseményeket és be kell pótolnia a mozdulatlanul töltött órákat egy jó kis hiperaktivitással. Ha pedig nem teszi, akkor meghízik, mert enni azt fog.

A LED izzók által kibocsátott fény megzavarja az alvásunkat. Egyes LED-izzók zavaróbbak, mint mások, de néhány kivételtől eltekintve a legtöbb túl sok stimuláló kék fényt bocsát ki ahhoz, hogy éjszaka biztonságosan használható legyen. … Az éjszakai kék fénynek való kitettség gátolja a melatonintermelésünket, és éberségre és éberségre ad jelzést, ami megzavarja alvásunkat és egészségünket. Ahhoz, hogy aludjunk és jól érezzük magunkat, napközben erős fénynek kell lennünk, éjszaka pedig „biológiai sötétségben”! – (6) Fentebb két idézetből is kiderült, hogy nem tudjuk még, hogy mennyi ami sok, valószínűsíthetően jelentősen egyénfüggő, mint ahogy vannak éjjeli bagoly és pacsirta típusú emberek is.


Az alábbi linkelhető forrásokat használtam fel a fenti részhez. Ahol a mondatok, bekezdések végén számozások találhatóak, az ott felhasznált mondatok, vagy képek az alábbi oldalakról származnak, valamint további bővebb információk is ott érhetőek el:


Lássuk a LED fényforrásokat részletesebben

A lentebb látható LED lámpák fényspektrumai, egy-egy a webáruházban is kapható termék spektrumképe, melyeket a gyártók töltöttek fel az eprel.ec.europa.eu-ra, ami az energiacímke-köteles termékek európai adatbázisa.

Hidegfehér LED

Az alábbi képen a legnagyobb aggodalomra okot adó LED lámpa, a hidegfehér fényű spektrumképe látható. Ezzel a hatalmas nagy kék tüskével oldották meg, hogy összességébe elérjék a LED hidegfehér színhőmérsékletét, hiszen e nélkül a lámpa erőteljesen melegfehér lenne.

A hidegfehér LED rendelkezik a legnagyobb kék tüskével. A spektrumon kiemelt 380-440nm-es tartományban jól látszik, hogy a nagy kék arány ellenére, ez a lilás-kék tartomány elhanyagolható, amit a szürke-hályog, vagy makuladegeneráció egyik okozójaként tartanak számon. Gyakorlatilag a hidegfehér LED minimális mértékben bocsájt ki ilyen hullámhossz tartományt. Különösen igaz ez, ha azt nézzük, hogy a hidegfehér LED-del a nappali napfényt kívánjuk kiváltani, azaz a munkavégzés helyének megvilágítására akarjuk használni. Hiszen, ha a nappali napfénnyel hasonlítjuk össze (az első kép), akkor a nap jelentős ilyen sugarakat bocsájt ki.

A második tartomány, a 440-500nm-es türkizkék sáv, ami a cirkadián ritmusunkért felel. Ide esik a tüske, és jó erős a hidegfehérnél. Na ettől ijednek meg sokan. Valójában csak jól kell alkalmazni a hidegfehér LED-et. Azaz ébren tart, segít összepontosítani a munkára, a tanulásra, mert úgy világít, mintha nappali fény lenne, amikor is a legaktívabbak vagyunk. Nézd meg újra, az első spektrumképet, és rájössz, hogy ez a kék a nappali fénynél is a legerősebb tartomány csak szélesebben. Tehát, ha ezt este használod lefekvés előtt, vagy túltolod a segítségével a munkát, akkor persze, hogy nem tudsz normálisan elaludni, vagy hülyeségeket álmodsz, hiszen nem ahhoz szokott a ritmusod, hogy a legaktívabb időszak után egy villany lekapcsolás hatására rögtön elaludj.

Ha még mindig azon töprengsz, hogy ez a kék akkor is hatalmas, akkor gondolkozz el azon, hogy egy jól megvilágított íróasztal 500lux megvilágítású. Ha nyáron kimész a szabadba, hogy levágd a parlagfüvet, ott könnyen lehet 20.000lux megvilágítás is. Ez 40-szeres különbség. Azaz, most nagyítsd a nappali fény spektrumképét 40-szer magasabbra, a LED-ét pedig hagyd változatlanul? Na, hol van a több kék?
Mondhatod, hogy na jó, de az arányok számítanak a többi színhez.
Oké, a hidegfehér LED 6000-6500 Kelvines általában. A nappali napfény, (az első spektrumkép), pedig 5600 Kelvines. De a delelő nap nem minden esetben ennyi. Ha kirándulsz magas hegyekben, vagy csak sütkérezel a tengerparton ott a színhőmérséklet 15.000-20.000 Kelvin is lehet. Az annyira kék, ha találnék spektrumképet, megnézhetnéd, milyen hatalmas a kék aránya (nem nehéz elképzelni, a kék ég és a kék tenger miatt) a meleg színekhez képest. És érdekes mégis jól érezzük magunkat.

Szóval elsősorban nem a hidegfehér LED a rossz, hanem az, ha rossz helyen használjuk.

.

Nem LED

Ha a LED kék tüskéjét nézve azt mondod mégiscsak nonszensz, hogy a nap szép spektrumgörbéje helyett egy ilyen van, akkor nézd meg mire képesek más fényforrások. Nyilván ezeknek is több változatuk van, így egyes spektrumképek azonos lámpatípuson belül is eltérőek lehetnek, ezt inkább csak úgy nézd, hogy ezek jellege ilyen tüskés, cakkos.

A fénycső, akár kompakt fénycső, igen ezek között találhatsz nagyon gagyit és minőségit is, a higanygőz lámpa, amit már csak ott találsz ahol az önkormányzatnak nem volt pénze, a nátrium lámpa amitől minden szép sárga az utcában és a fémhalogén. A négyféle válogatott legrondább.

.

A középfehér LED

Kezdetben csak hideg- és melegfehér fényű LED-eket gyártottak, de kb. 12 évvel ezelőtt megjelentek a középfehér színhőmérsékletűek is.

Általában “natural white”-nak, azaz természetes fehérnek nevezik, mert úgy jól hangzik. De mitől természetesebb, mint a delelő nap fénye, vagy a napnyugta fénye? – SEMMITŐL. Ez a kettő között van valahol félúton. A 16:30-kori napfény mitől lesz természetesebb? Helyesebb lenne “neutral white”-nak, azaz semleges fehérnek nevezni, sokan helyesen így nevezik. Van aki ezt hívja “daylight white”-nak, de a nappali fénynek a szakmai konszenzus a hidegfehéret nevezi, de mivel ha hidegfehéret nem árusítanak, akkor mennyivel szebben hangszik a nappali fény elnevezés, mint a semleges fehér. És olyan cég is van aki helyesen a hidegfehéret “daylight white”-nak nevezi, és hogy teljes legyen a katyvasz a középfehéret pedig hidegfehérnek nevezi. A webáruházunkban mindent ami a meleg és a hideg között van, azt középfehérnek neveztünk el önkényesen, a félreértések elkerülése végett.

Látható, hogy a klasszikus középfehér LED-eknél a kék tüske már kisebb a hidegfehérnél láthatótól. Itt már nem kell annyi kéket belekeverni, hiszen itt már közelítünk a napnyugta felé, de azért a kék tüske az eléggé ott van még.

Egyes LED gyártók hallgatva a kék fény problémakörére, megoldásokat fejlesztettek ki. A következő képen az Emos True Light LED termékcsaládjába tartozó középfehér LED látható. A True Light LED termékcsalád esetében a gyártó egy szemkímélőbb LED termékeket kívánt létrehozni. Azaz csökkentették a kék tartományt – látható, hogy a kék csúcsát mintha benyomták volna, így a mellette lévő zöldes gödör is betöltésre került, tehát a sárgáspiros domb csúcsára a magasabb zöldön keresztül lankásabban vezet az út. Ha megnézzük sokadszorra az első spektrumot, akkor már felfedezhetünk némi hasonlóságot, csak ugye ennek nincs kékes-lila része ami káros és nem a kék a dombtető, hanem a piros. Ez érthető, hiszen ez nem hidegfehér, hanem középfehér. Ez a LED család nem csak abban szemkímélő, ami a spektrumon is látszik, hanem ügyeltek arra, hogy ne vibráljon és magas CRI értékkel rendelkezzen. Mert a szemünk kímélése, egészségünk és közérzetünk szempontjából nem csak a kékes színek okozhatnak problémát, hanem a fényforrások vibrálása és a rossz CRI érték is. A CRI a színvisszaadási index, ami ezeknél a LED-eknél elég kiváló 94-es értékű. Egyébként manapság a LED-ek 80-es értéket elérnek, vagy meghaladnak, ami jó színvisszaadási indexet jelent. Rosszabb értékű LED-ek léteznek, akár 70-es is, de azokkal manapság “olcsó” beszerzésű közvilágításoknál lehet találkozni inkább. Egyébként a régebbi fénycsöves megoldások 50-70-es értékűek voltak, a nátrium lámpáé 25, és a hagyományos villanykörtéé 99-es (ez a király és a nap) – de ez más téma. Ugorgyunk!

.

A melegfehér LED

Értelemszerűen a melegfehér LED kék tüskéje még kisebb, már-már elhanyagolhatónak ítélhetnénk. Azonban az alatta látható True Light LED típusnál látható módon a gyártó itt sem hagyta annyiban a szemkímélőbb kialakítást. Azt a kis kék tüskét tovább lapította. Valamint az is kivehető, hogy a csúcsot szélesítette, a zöld és a vörös irányba is. Mindkét irányba kellett, hiszen a 2700 Kelvines színhőmérséklettől nem kívánt eltérni.

Az Emos True Light LED termékcsaládjában azért van középfehér és melegfehér változat is, mert a láttuk a fenti spektrumokat, hogy a napszakkal (a nap magasságával) változik a színhőmérséklet (meg pl. az időjárástól is, de ezt hagyjuk most), tehát valójában egy a napszakhoz és a tevékenységünkhöz igazodó folyamatosan változó színhőmérsékletű és közben szemkímélő fényforrásra lenne szükségünk. Ennek híján meg kell elégednünk jelenleg két fix, de szemkímélő színhőmérséklettel.

Egy középfehéret a munkavégzéshez, vagy bármilyen más aktív tevékenységhez ajánlja a gyártó. Tehát ezek is elnyomott kék fénykomponenssel rendelkeznek, így “kevésbé fárasztják a szemet a hagyományos középfehér, vagy hidegfehér LED izzókhoz hasonlítva. Támogatja az agy kognitív funkcióit a jobb összpontosítás érdekében. Nagyszerű a gyerekszobába, a dolgozószobába, a konyhába és bárhová, ahol nagy munkaterhelésre, gyors reagálásra, tanulásra és megértésre van szükség. A kék és zöld komponensek csökkentése pozitívan befolyásolja ( bár a fentebb idézett megállapításokból pont fordítva gondolnám én ) a szerotonin vagy boldogsághormon termelését, amely befolyásolja gondolkodásunkat, kreativitásunkat, teljesítményünket és koncentrációs képességünket. Hiánya depresszióhoz, fáradtsághoz, csökkent aktivitáshoz vagy akár látáscsökkenéshez vezethet.” – áll a tájékoztatójukban. Csak én érzem úgy, hogy ezen a marketing szövegen még csiszolni kellene? Szerintem attól jobb, hogy a kék és a zöld magasabb értéke pozitívan befolyásolja ezeket, ugyanakkor a kiugró kék csökkentésével a türkiz-zöldes árok emelésével egy kiegyenlítettebb dózist biztosítanak, ami természetesebb.

A melegfehéret használatát a jobb alvás érdekében ajánlja a gyártó. “A melegfehér világítás után jobban alszik. A TRUE LIGHT LED izzó melegfehér fénye (2700K) tökéletes olyan helyekre, ahol pihenni, lelassulni szeretne egy fárasztó nap után. Különösen alkalmas hálószobákba, télikertekbe, étkezőkbe stb. A kék és zöld komponensek csökkentett sugárzása természetes módon elősegíti a melatonin termelődését és könnyen elalszik. Ha elalvási problémái vannak, javasoljuk, hogy alvás előtt legalább kilencven perccel már csak ilyen fénnyel világítson. Az alvás minősége és mennyisége hatással van az egészségünkre és a várható élettartamunkra.” – kb. erről szól az ígéret.

Összességében a TRUE LIGHT LED fényforrások minimalizálják a kék fény kibocsátását, és segítik az emberi bioritmus stabilizálását. Támogatják a alváshormon melatonin megfelelő termelését, amely segíti a szervezet regenerálódását. Ezeknek a lámpáknak az a sajátossága, hogy kimondotta erre célra kifejlesztett, speciális Bridgelux Thrive chipeket tartalmaznak.

.

Azt hiszed csak “megmarketingelt” alacsony kék fényt kibocsájtó LED-ek vannak?

Évek óra kaphatóak alacsony kék fényt kibocsájtó LED lámpák, csak senki sem így reklámozza és a gyártó sem jelenti ki ezekről, hogy ezek azok. Ennek két oka van.
Ezek extra melegfehérek, borostyánnak is nevezik és a régies enteriőrőkhöz ajánlják. Bár van olyan egy bizonyos arany-fekete jellegű, modern vonalvezetésű stílusirányzat, melyben szintén kedvelt.
Alapvetően a szénszálas Edison izzók, vagy a gyertyaláng fényét utánozzák.
Összességében azonban annyira sárga tónusúak, hogy inkább csak hangulatvilágítási célra felelnek meg. Azaz amire a TRUE LIGHT LED izzó melegfehér változata is, azaz olyan helyekre, ahol pihenni, lelassulni, beszélgetni szeretne, azaz hálószobákba, télikertekbe, étkezőkbe, stb. csak még sárgásabb változatban.

Leginkább úgy érik el ezt a tónust, hogy valójában 2700 Kelvines LED-k vannak a lámpában, de a búra nem víztiszta, hanem úgynevezett aranyfüstre színezett, ami kiszűri a hidegebb árnyalatokat. Így kapunk meg egy erőteljesen sárgás tónust.

Ritkább esetben, pl. LED szalagnál eleve 2200 Kelvines chip.

Az 1800 Kelvinesek esetében a chip is melegebb fehér és még a búra is aranyfüstös.

.

A kék fény konklúzióm

 • Minden színre szükségünk van, mert az a természetes.
 • A türkizkéktől a liláig is érkezik fény a napból. A türkiz-kékes tartomány szabályozza a cirkadián ritmusunkat. Tehát nappal sok kék fény ér bennünket, attól leszünk aktívak, jól tudunk koncentrálni a munkában és minden egyéb téren. Ahogy kezd lenyugodni a nap, a napsugarak egyre kisebb szögben érik el a légkört és a légkör okozta fénytörés miatt, a kékebb tónusok egyre nagyobb mértékben kiszóródnak a világűrbe és a felszínre a melegebb tónusok érkeznek le, ezért okoz a napnyugta egyre sárgásabb, majd vörösesbe hajló megvilágítást. Tehát, fogy a látható színtartományból a kék aránya, amit a szervezetünk úgy érzékel, hogy ideje lelassítani, és felkészülni az éjszakai pihenésre. Nem is lenne ezzel semmi gond, ha a tyúkokkal kelnénk és feküdnénk.
 • Az évmilliók során ehhez fejlődtünk ki.
 • Természetes körülmények között nyáron többet dolgoznánk és télen kevesebbet, és természetesen kint a szabadban, a természetes fényben.
  • Télen mennyi ideig van nappali napfény? Nem néztem utána, hogy vajon hol a határ, amikor a kék fény jelenléte még akkora, hogy nappali tevékenységre késztető hatása van. Úgy tippelem, hogy hazánkban télen, maximum 6 órának tekinthetnénk, nyáron meg akár 12 órának is.
  • Ezzel szemben minden munkanap, télen-nyáron 8-10 órát munkával töltünk, és ehhez még pár óra hozzátartozik, amikor is a munkával egyezően aktívnak, és figyelmesnek célszerű lennünk. Ehhez pedig a kék fény jelenléte kellene.
  • Tehát télen-nyáron napi 10-14 óra nappali fényre lenne szükségünk, a jelenlegi általános aktív életmódunk alapján.
 • Tevékenységünket ma már többnyire zárt térben végezzük, így emiatt is szükséges mesterséges fényt alkalmaznunk.
 • Másrészt a fenti gondolatmenetemből látszik, hogy többet vagyunk aktívak (különösen télen), mint amennyit az aktivitásunk fenntartását biztosító természetes kék fény a rendelkezésünkre áll.
 • Régen csak hagyományos izzóink voltak, melyek kék-fény hiányosak. Emiatt a nehezebb helyzetben voltunk a figyelem fenntartása tekintetében. Ebből következik hogy a hidegfehér LED kék-fény tartalma inkább áldásnak tűnik mint átoknak, hiszen elhiteti a szervezetünkkel, hogy nappal van, így nappali figyelemmel intenzívebben tudunk dolgozni. Kisebb a hibázás lehetősége, tovább lehetünk aktívak és jobban kizsigerelhetjük a szervezetünket – hurrá!
  • Igen látom, az én szemem is szúrja, a hidegfehér LED spektrumában az a természetellenesen kiugró kék tüske rész.
  • Ez nem egy normális dolog.
  • De, belátom, hogy a klasszikus fehér fényű LED-eket úgy tudták előállítani.
  • Nem akarták azt, hogy nagyon melegfehér legyen, így a foszforkeverékbe csak egy olyan kiegészítőt tudtak belekeverni, hogy a fény fehérebb legyen, ami ilyen csúnyán kiugró részt eredményezett.
  • De láthatod, dolgoznak a kék lapításán, hogy a spektrum egy természetesebb görbére hasonlítson.
  • Hogy az jelenleg miért csak közép és melegfehérben létezik? Lehet, most még köszönhetjük a kékkel ijesztgető marketingnek.
  • Ezek után ki venne meg egy nappali napfény görbéjéhez közelítő hidegfehéret? Például én, és még egy jó páran, de a többség a rettegő marketingre hallgat, így valószínű még nem tartanánk fent egy ilyen gyártást.
 • Ha valaki arra adja a fejét, hogy
  • 3 műszakban dolgozzon,
  • éjjeli bagoly típus, így eleve sokáig marad fent,
  • vagy éjjel szeret programozni,
  • vagy este lefekvés előtt újabb azonnali feladatot kap a Messengeren keresztül – a kiváló munkáltatójától, amit még lefekvés előtt meg akar csinálni…

  Akkor igen, ez mind egészségtelen és a természetellenes. De, ha vállaljuk, hogy a természetes bioritmusunk ellenében kívánunk cselekedni, akkor nem az a logikus, hogy ezekhez olyan megvilágítást használunk, ami kék fényt is biztosít annak érdekében, hogy intenzívebben, kevesebb hibával végezzük el a tennivalónkat? Utána, persze hogy nem tudunk elaludni, mert túlpörgettünk magunkat lefekvés előtt. Ahelyett, hogy a lefekvésre készülődve már legalább egy órával, kisebb erősségű és csökkentett kék fény kibocsátású lámpával világítanál, lefekszel a munkád végeztével, belassítás nélkül és az ágyban forgolódva tovább zakatol a feladaton az agyad. Ha túlpörgetted magad éjszakára, nehezen fogsz elaludni.

 • Ha egészségesen akarsz élni, a cirkadián ritmusodra figyelemmel, akkor nappal dolgozol erősebb megvilágítás mellett, amely kék fényt is tartalmaz, és este felé gyengébb és csökkentett kék fény kibocsátású lámpával világítasz és nem dolgozol este, hanem lassítasz. És nem pörögsz a neten, nem nyomkodod a telefonod, kikapcsolod a wifi-t, és nem nézed meg a következő sorozatot a TV-ben. Kibírod? – Nem.
 • Azt hiszed, hogy csak elég kicserélned a lámpádat kék-fény mentesre és éjjel dolgozol tovább, akkor nem sokat értettél meg a fentiekből.
.

A döntés a tied?

Életmódot is váltasz, vagy elégedetten kipipálod magadnak, hogy a nappali szobába, a konyhába, a dolgozószobába, az íróasztal lámpákba teszel csökkentett kék fény kibocsátású középfehér (4000 Kelvines vagy feletti) lámpát, és hálószobába, érkező asztal fölé, és egyéb nyugalom szigetét képező helyekre csökkentett kék fény kibocsátású melegfehér (3000 Kelvin alatti) lámpákat?


Leírtam mind ezt úgy, hogy nagy kék tüskés hidegfehér LED-et használok mindenhol, ahova csak kapható, és ráadásul éjjel szeretek dolgozni, (mert éjjeli bagoly típus vagyok) nagy kék monitoron, hidegfehér LED mellett. – Oké, vettem. Most megyek és mindjárt szégyenkezek is egy kicsit.

Tóth Tamás

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^