"Teszt" kategória bejegyzések:

Opál és átlátszó takaró elemes LED profilok összehasonlítása

Amikor egy fényforrásra opál burát raknak, annak az az oka, hogy védjen a káprázás ellen – ha véletlen bele néznénk. Ekkor nem apró fénypontokat látunk, hanem egy nagyobb kevésbé vakító felületet, azaz kevésbé ég a szemünkbe a fényforrás erős fénye, hamarabb elmúlik az a kelletlen helyzet, hogy amikor a fényforrás után máshová nézünk, akkor rosszul látunk átmenetileg.
Opál és átlátszó takaró elemes LED profilok összehasonlítása
Ez természetesen nem csak a LED-eknél van így, nem új találmány, a hagyományos izzószálaknál alkalmazták először ezt a módszert. A hagyományos fénycsőnél más az oka, ott a fénypor a fénycső UV fényét alakítja át látható fénnyé.
Egy opálos megjelenés a káprázás ellen véd, de nem csak ebben más. Sajnos a fényforrás veszteségét is növeli, hiszen az átlátszóság csökkentéséből logikusan következik, hogy a megvilágítás is csökken. Ugyanakkor a világítási szöget pedig növeli. Aki úgy dönt, hogy a szebb megjelenésű, nem kápráztató opálos LED profilt választja az átlátszó helyett, az lemond egy kis részben a megvilágítás erősségéről, és nagyobb világítási szöget is kap cserébe.
 

Nézzük a különbségeket:

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

RGBW LED szalag összehasonlító teszt

Az alábbiakban 5 forgalmazó RGBW LED szalagja került összehasonlításra. Nincs olyan, hogy abszolút jobb vagy rosszabb, mert erősen függ a felhasználás körülményeitől, céljától és hogy igazán értékeljünk egy terméket, az aktuális árát is ismernünk kell.

A cikkben bemutatásra kerül mind az 5 termék előnye és hátránya, de ne felejtsük el, hogy a jövőben bármelyik termék paramétere bármikor változhat. Sokszor ugyanazzal az azonosítóval, cikkszámmal jelennek meg újabb módosított termékek – külön figyelmeztetés nélkül. Ez nem csak a LED szalagokra, hanem akár a foglalatos termékekre is igaz, vagy akár a lámpatestekre. Akár hazai importőr márkaneve alatt futó termékekről van szó, akár nemzetközi disztribútorról, mindegyikőjük gyárttat és nem gyárt.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….

5-7Wattos MR16 LED spotok 2016-12

A 2016. év végi erősebb (5-7 Wattos) LED spotok összehasonlítása.
 
Az összehasonlítás oka, hogy annak ellenére, hogy a termékek dobozán feltüntetik a gyártók a fényáramot és azonos világítási szög esetében, azonos távolságról a megvilágítás mértékének (mért lux érték) aránylani kell a megadott lumen értékekhez, nincs mindig így. Másrészt, sehogy sem illeszthető össze az a tény, hogy egy 230 Voltos 50 Wattos halogén spot általában 320-350lumen fényáramú, akkor egy 500 lumenes LED spot dobozán miért az szerepel, hogy 45Wattossal tekinthető egyenértékűnek, mikor egyszerű arányosítással legalább 70 Wattosnak kellene tekinteni. A 45 Wattos viszonyítási érték akkor lehet helyes, ha egy hagyományos körte izzóhoz hasonlítjuk. Tehát amikor egyes gyártók egy hagyományos körte izzóhoz viszonyítanak, míg mások egy halogén spothoz, de nem jelölik meg hogy éppen mihez, így sok esetben a viszonyítási Watt érték nem sokat ér. Mindezek ellenére a dobozokon megadott lumen értékek – kis szórással ugyan -, de nagyságrendileg igaznak tekinthetőek.
 
5-7Wattos GU10 LED spotok 2016-12-2
 
Egy kattintás ide a folytatáshoz….

40Wattos LED körték 200Wattos hagyományos izzók kiváltására

A V-TAC kínálatában 3000Kelvines melegfehér, 4500Kelvines középfehér és 6000Kelvines hidegfehér változatban jelentek meg a 40Watt névleges fogyasztású a terméken 3000 lumenes, a dobozán 3400 lumen fényáramú LED fényforrások, melyek a termék doboza szerint 190 Wattos hagyományos izzó kiváltására alkalmasak.

V-TAC 40Wattos LED izzó melegfehér középfehér és hidegfehér összehasonlító fényképe 100Wattos hagyományos izzóéval

Nézzük, hogy is van ez! Ha termék csak 3000lumen fényáramú és nem foglalkozunk a dobozon lévő 3400-as értékkel, míg egy hagyományos 100Wattos izzó 1340lumenes volt – amíg kapható volt, akkor arányosítással egy hagyományos 100Wattos izzóhoz hasonlítva 224Wattosnak tekinthetjük. Igen ám, de egy hagyományos izzó minél nagyobb fogyasztású volt, úgy nőtt a hatásfoka. Nézzük milyen a fénye a valóságban…
Egy kattintás ide a folytatáshoz….

LED szalagok összehasonlítása hagyományos izzóval

Egy korábbi cikkben (EBBEN) a LED szalagok hagyományos fénycsővel kerültek összehasonlításra. A cikkben részletezve lett, hogy ez a logikus és hiába a magyar ember a hagyományos izzó Wattjához tud jobbára viszonyítani, alapvetően elég képtelen dolog, hogy egy hosszú vonal menti 120 fokos világítási szögű fényvetést össze lehessen hasonlítani egy pontszerű, de a térben gyakorlatilag 360 fokban világító fényforrással.

Mindez a magyarázat elég hiába valónak tűnik, mert igény van rá, hát hasonlítsuk össze, de hogyan is?

LED szalag összehasonlítása hagyományos izzóval

Egy kattintás ide a folytatáshoz….