Van aki megígérte, soha nem fog ilyet forgalmazni!

Miről is van szó? A COG LED-es “LED szálas” fényforrásokról.
Az egyik importőr szerint az

“új izzószálas led csak oldalra világít! … nem fogja forgalmazni, mert úgyis visszahoznák a vásárlók! Lefelé csúnya vak foltja van! Egy újabb bizonyíték arra, hogy se a gyártók se a forgalmazók soha nem próbálják ki a termékeket, mielőtt forgalmazni kezdenék…fogalmuk nincs, mit próbálnak rásózni a vásárlókra!”

A LEDrex viszont örül, hogy végre kapható ilyen termék.

.

/fotó: savlighting.com/

A fenti konkurens negatív vélemény, csak abból ered, hogy az alkalmazási lehetőségek tekintetében nem volt körültekintő.
Úgy is mondhatjuk – figyelmen kívül hagyta egy jelentős vásárlói csoport igényét, azokét – akik olyan csillárral rendelkeznek, amelyekben a fényforrás foglalattal lefelé, tehát fejjel felfelé ül. Az ő lámpáinak fénynyalábja jelentősebb arányban a plafont világítja meg és majd a plafonról visszaverődő fény világítja meg a szoba más részeit.
Igen, ez is egy megoldás, de engedtessék meg a vásárlónak eldönteni, – ha egyszer gyártanak körkörösen világító LED izzót, és az sokkal praktikusabb megoldás ilyen esetben, akkor – hagy válassza azt a vásárló ami neki jobban megfelel.
A megoldás nem az, hogy a saját szűklátókörű gondolkodásunkból eredően a gyártókat és forgalmazókat nézünk le, mert magunk nem értjük, hogy az a termék mire való, hanem tájékoztatjuk a vásárlót annak a terméknek az előnyértől és a hátrányáról.

Ha luxmérővel megmérjük a csúcsponti és az oldalirányú megvilágítást és az erősebb értéket 100%-nak vesszük akkor látható, hogy a COG LED a csúcs irányában csak 60%-os megvilágítást eredményez, az oldalirányú 100%-os megvilágítással szemben. A konkurens által preferált középső termék esetében a csúcsponti 100%-os értéknek tekintett fénnyel szemben oldalirányban 50%-os a megvilágítottság, míg a 3. konstrukció azt mutatja, hogy ez a LED izzó a csúcsponti 100%-os megvilágítási érték mellett oldalirányban csak 30%-ot produkál.
Természetesen ez nem hiteles mérés és csak a 3-féle megoldási konstrukciókból kiragadott egy-egy termék, melyből eredően az egyes konkrét termékek eltérő értékeket mutathatnak, ugyanakkor mint az egyes konstrukciókra jellemző fényszóródási jellegzetesség – érvényes.

.

Természetesen olyan esetben amikor egy csillár dekoratív burája útjában áll a fénynek, az akadályozza a LED izzó eredeti fényterítési képességét. Véleményem szerint azonban mindenképp előnyösebb, ha olyan fényforrást választunk ami eleve az eredendő szándékunk irányába szór több fényt.

.

/fotó: savlighting.com/

A COG LED-ekről itt olvashat többet.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^