Vibrál, vagy nem vibrál?

Nem csak az a kérdés, hogy vibrál, vagy nem vibrál a LED, hanem az is hogy ha vibrál, mennyire vibrál?

Szokássá vált mobiltelefonunkkal leellenőrizni, hogy a kiválasztott LED lámpa vibrál, vagy sem. Mintha csak a LED-től várnánk el a tökéletességet. Jobb ha tudjuk, a hagyományos izzók is vibrálnak és a halogének is.
Hogy nem zavar ez senkit? – vagy zavarna, csak annak idején nem volt választási lehetőségünk. Azok akik pedig most is ezt választják egyáltalán nem érdekli őket a téma.
A kompaktfénycsövek bemutatását kihagyjuk.

6-kulonfele-e14-es-gyertya

Balról jobbra haladva a fenti képen, a következő E14-es fejelésű fényforrásokat láthatjuk:

  • 6Wattos SMD ledes opál gyertya
  • 4Wattos COG ledes gyertya
  • 6Wattos SMD ledes opál gyertya
  • 40Wattos hagyományos izzó gyertya
  • 28Wattos halogén izzó gyertya
  • 2Wattos COG ledes gyertya

Haladjunk visszafelé, lássuk a legrondábban vibráló LED-et, egy
2Wattos COG LED szálas gyertya

2wattos-cog-ledes-gyertya-ez-csunyan-vibral

A 28Wattos halogén izzó is vibrál, hiszen váltóárammal működik.

28wattos-halogen-izzo-gyertya-vibral

Emiatt a 40Wattos hagyományos izzó is vibrál 50Hz-cel.

40wattos-hagyomanyos-izzo-gyertya-vibral

Az olcsóbb elektronikájú LED lámpa is vibrál, szerencsés esetben ügyeltek rá, hogy ne jobban, mint egy hagyományos izzó.

6wattos-smd-ledes-opal-gyertya-enyhen-vibral

Minőségi elektronikával a LED lámpa nem vibrál, mint ahogyan ez a 4Wattos COG LED sem.

4wattos-cog-ledes-gyertya-nem-vibral

Szintén nem vibrál ez a 6Wattos SMD LED-es sem.

6wattos-smd-ledes-opal-gyertya-nem-vibral

A posztnak nem az konkrét márkák és típusok bemutatása a célja, hanem érzékeltetni kívánta, hogy helytelen az az előítélet, amikor azt mondjuk, ha egy LED vibrál – akkor rossz, ha nem – akkor jó. Természetesen célszerű arra törekedni, hogy csakis nem vibráló típust használjunk, de …
Ezelőtt, több mint 100 éven át a hagyományos izzóink vibráltak – vibrálnak most is, és nem mondta senki, hogy üljünk gyertyafényben, mert az nem vibrál. Sokan még mindig hagyományos izzót használnak ami vibrál és ez senkit nem érdekel. A határt talán nem, vagy nem csak a vibráló és a nem vibráló LED között kellene meghúzni, hanem a hagyományos izzónál rondábban és az azzal azonosan, vagy gyengébben vibráló LED-ek között, mert az furcsa lenne, hogy a hagyományos izzó vibrálását elfogadjuk, a LED-től meg semmit.

A gond, hogy a gyártók túlnyomó többsége semmilyen információt nem tesz közzé a vibrálásról, vagy egyszerűen ráírják, hogy “not vibrate”, vagy “not flickerint”, akkor is a ha vibrál, és a vevőnek nincs lehetősége összevetni, hogy ha vibrál is, de akkor mennyire. Sőt a fenti két 6Wattos LED ugyanazon cikkszámú termék, amit a márkanév birtokos két különböző szériában legyárttatott, egy enyhén vibrálósat és egy egyáltalán nem vibrálósat.
Erre mondják egyesek, hogy akkor fényképezzünk, míg mások, hogy csakis világmárkát vegyünk.
Valójában a pénztárcánk, a felhasználás helye, célja és a szemünk érzékenysége dönti el mit veszünk.
Holott jobb lenne megbízható információkat találni, de még sokszor, ha az eladót érdekli is és tudni akarja mit árul képtelenség szállítmányonként ellenőrizni mindent, holott a gyártó pontosan tudja mit gyárt, csak nem teszi közzé.