Vibráló és nem vibráló LED lámpa

Sok tényezőtől függ, hogy egy LED lámpa olcsó, vagy drága. Azonban van egy dolog, amit csak kevesen látnak, de ezzel szemben lényegesen többen vannak akik érzékelik. Érzékelik azt, hogy fárad a szemük. Sok esetben ez a vibráló fényforrástól van.

.

A LED-ek között is vannak vibrálásmentesek, magasabb frekvencián vibrálók (mint a szemkímélő TV-k) és (az alacsonyabb frekvencián) durván vibrálók.

A gyártók többnyire nem teszik közzé ezt az információt.

A magasabb frekvencián vibráló LED-ek általában fényerőszabályozható típusok. Ezekkel nincs is gond, mert általában minőségi termékek. A fényerőszabályozást sok esetben a LED-ek váltóáramú meghajtásával oldják meg. Nagyfrekvenciásan nem is okoz gondod a vibrálás, mert azt a szem már nem is érzékeli. (Egyes vélemények szerint azért ez is gond.)
A problémát a 100Hz alatti vibráló, többnyire a hálózati 50Hz-en villódzó LED fényforrások okozzák.
Ezek olcsó elektronikát tartalmaznak, nem kímélve a szemünket.
Kevésbé fontos helyekre (mellékhelyiségek, folyosók, garázsok, lépcsőházak, stb.) gazdaságos megoldás lehet, de az érzékeny szeműek semmiképp ne használják intenzíven, például olvasólámpának. Nem célszerű sem nappaliba, gyerekszobába, étkező asztal fölé tenni, tehát olyan helyekre, ahol sokat tartózkodunk és erősebb fényre van szükségünk, mert úgy elfáradhat a szemünk, mint egy olcsó fénycsöves munkahelyen.

.

Magunk is le tudjuk ellenőrizni, hogy egy fényforrás vibrál vagy sem. A fényképezőgépünk (mobiltelefonunk kamerájának) beállításai között keressük meg a villódzásgátló menüpontot, és azt kapcsoljuk ki. Majd teljesen közelítsünk rá a vizsgálni kívánt fényforrásra.

.

A kijelzőn a vízszintes csíkozódás által meg tudjuk állapítani, hogy a fényforrásunk vibrál vagy sem, és több fajtát is összehasonlítva a vibrálás erősségében is rangsorolni tudunk. Nem csak a LED-ről, de a fénycsövekről is meg tudjuk állapítani ha vibrálnak, sőt még a hagyományos izzó vibrálása is elfényképezhető. Igaz, ez utóbbi esetében lényegesen gyengébb, gyakorlatilag egy 50Hz-es izzás ingadozás figyelhető csak meg.
Minél gyengébb minőségű egy termék, azaz a meghajtó elektronikával minél inkább spórolni akart a gyártó, annál durvább a csíkozódás a fényképen, a kijelzőn. A minőségi, egyenárammal meghajtott LED chipek nem vibrálnak, így csíkozódás sem figyelhető meg, kint ahogy a nagyfrekvenciás fényerőszabályozható LED lámpák esetében sem.

Az alábbi képen, a bal oldali egy halogén spot izzó. A jobb oldali egy hidegfehér LED spot.
Mindkettő jól mutatja a vibrálás jelét, a vízszintes csíkozódást.

.

Ettől persze joggal merül fel az olvasóban a kérdés: – Hogyha a régi izzók is vibrálnak és korábban senki nem foglalkozott ezzel, akkor ez csak egy kitalált álprobléma?
Sajnos nem, valódi probléma, csak éppen az ennél durvább csíkozódást mutató fényforrások azok, amelyek igazán fáraszthatják a szemet, a vibrálásuk erőteljesebb, mint ami az alábbi kép bal oldalán is látható.

.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^